Wine Professional 2015 | dag 2 & 3
Sommigen noemen de Wine Professional wel de langste nieuwjaarsreceptie ever. Zo één die drie dagen duurt. Het moet gezegd, je komt iedereen tegen op deze drie dagen in januari. We begonnen op dinsdag weer bij Anfors – een vaste pleisterplaats – en rennen daarna naar een masterclass van Edwin Raben over Esk Valley en Casa Silva. Daarna doen we menig stand aan om ’s-avonds te eindigen bij een diner van Nieuw Zealand Wine. Op woensdag inspirerende ontmoetingen met Sjaak van de Graaf van Nederlands Wijnhuis en de neven Kerstens.
Esk Valley en Casa Silva
Bij Anfors kunnen we het niet laten de wijnen van Ximinez Spinola op de foto te zetten. Met name de droge wijn die links op de foto staat is weergaloos. Hierna zitten we aan bij de masterclass met Edwin Raben en Fred Nijhuis. Hier staan de wijnen van Esk Valley en Casa Silva centraal. De chef-kok van restaurant het Raadhuis uit Voorburg kookt er gerechtjes bij, in dit geval zelfs vier i.p.v. de gebruikelijke twee. Groupe LFE is de importeur en heeft voor deze mooie wijnen een speciaal samenwerkingsverband in het leven geroepen met leveranciers die dichter bij de lokale horeca staan: de zgn. Groupe du Vin. Edwin Raben gaat rap door de specificaties van de wijnen heen. Zo snel, dat Fred Nijhuis hem eraan herinnert wel adem te halen tussen het praten door. Kort gezegd: Esk Valley is een klein onafhankelijk huis, hoewel onderdeel van Villa Maria, en werkt zo schoon mogelijk. De drie witte wijnen zijn resp. een loepzuivere sauvignon blanc, een chardonnay en een Winemakers Reserve chardonnay. De laatste heet het chiques te zijn, toch gaat de voorkeur uit naar de tweede chardonnay.
De wijnen van Casa Silva komen uit verschillende gebieden in Chili. De Cool Coast Pinot Noir 2011 laat zien wat de potentie van Chili is op het gebied van de pinot. Top! Favoriet blijft de mintige Micro Terroir carmenère 2007. Diep donker bruin soepel en krachtig carmanère vocht. Deze wijnen zijn niet goedkoop, maar je krijgt er wel wat voor. De prijzen zijn resp. ca. 18 en 48 Euro voor de consument. Er is ook nog een naar eucalyptus riekende Gran Terroir Cabernet Sauvignon Los Lingues 2012 van ca. 21 Euro.
Wine New Zealand
In de avond organiseert Pitch PR namens New Zealand Wine een gecaterd diner in wijnhandel de Hermitage op de Nieuwe Herengracht. Deze zaak zal overigens van de zomer verkassen naar het KNSM eiland. De Diakonie heeft andere plannen met dit pand met zijn oude kelders. Eeuwen geleden werd hier al wijn gebotteld. Aan de lange tafel zitten twintig gasten. Voornamelijk journalisten, de ambassadrice van Nieuw Zeeland en representanten van Wine New Zealand. De lijst met wijnen is te veel om op te noemen. Feit blijft dat sommigen van al deze Awards Winning Wines er bovenuit steken, hoewel dat uiteraard weer een kwestie van smaak is. Favorieten waren de Kim Crawford Small Parcels Spitfire Sauvignon Blanc 2013, Whitehaven Pinot Gris 2013, Staete Landt Josephine Chardonnay 2011, Villa Maria Seddon Pinot Noir 2007 en tot slot de Julicher Estate Pinot Noir 2006. Grofweg wordt de smaak van de sauvignon blanc minder stuivend – en dat is een goede tendens – en de pinot noir expressiever.
De laatste dag: het Nederlands Wijnhuis en Kerstens
De volgende dag slepen we ons weer naar de Rai, alwaar al snel een ontmoeting met Sjaak van de Graaf van het Nederlands Wijnhuis. Van de Graaf, sinds kort voor de derde keer vader van dochter Charlotte, is sinds 2006 mede-eigenaar. Het Nederlands Wijnhuis heeft een mooie portfolio met o.a. Alfred Gratien en Blandy. Van de Graaf schonk een Pfeffingen 2011 scheurebe trocken in, gevolgd door een Diel Riesling Nahesteiner. Daarna een Herdade de Calada 2011 uit Alentejo en de nooit vervelende Verdelho 10 years old Madeira van Blandy’s. Mooie producten.
Een paar stands verderop stelt Olaf Kerstens zijn neef Paul voor. Zij werken samen op het gebied van Gin (Kerstens heeft nu 12 brands in het assortiment) , Indi – een nieuwe gefermenteerde frisdrank – en het Rioja huis Loa uit Alavese. De Spes 2010 is een mooie geconcentreerde fruitige Rioja en de gelimiteerde oplage van de Loa 2010 verdient een stevige maaltijd. Paul Kerstens woont in Andalusië en is o.a. verbonden aan het huis Loa. Kerstens, een van origine Tilburgs geslacht dat al generaties in de wijn zit.
De Wine Professional 2015 zit erop. Vanaf de kick-off in de L’Europe tot en met de woensdag hebben wij ons geen moment verveeld. Vader, zoon en dochter Van Lissum van The Wine & Food Association kunnen tevreden terugkijken. weer We verheugen ons nu al op 2016! (Maar eerst even een dutje..)
Charlotte van Zummeren