Wine Professional 2015 | 1

WP 2015 | dag 1: Anfors, Castel Ch & D, Regina Meij

WP 001

Met vrolijk gemoed stortte Winebusiness.nl zich vandaag op de eerste dag van de Wine Professional. De maandag is altijd druk met het horecapersoneel op de vrije dag, maar dat geeft ook iets gezelligs. Als eerste spoedden we ons naar de stand van Anfors. En dat is tegenwoordig een driedubbele stand met de genuine Anfors stand, een klein standje met Murano wijnopener die ook door Anfors wordt verkocht – tip: voor € 7,95 een top opener, de kurk vliegt eruit en geen pijnlijke handen – én een bubbelbarretje met o.a. de Vergnon champagne van Anfors.

Daar blijf je dus altijd iets langer hangen, maar dan spoeden we ons verder naar de stand van House of Caviar waar we een volle lepel op de muis van onze hand krijgen geserveerd. Top. In ons kielzog volgt René Duboys Fresney van Champagne Bruno Paillard die op de WP is om een importeur te vinden.
 
Castel
 
Om 14 uur melden we ons voor een master class met de wijnen van Castel door chief winemaker Patrick Bongard. Hiervoor grijpen we terug op een eerdere tekst van winebusiness.nl over Castel:
Castel ontstond in 1949 en is de nummer 1 van Franse wijnen in de wereld. Qua volume is het bedrijf wereldwijd nummer 3. Castel is dus geen kleine jongen, er werken duizenden mensen. In 1988 heeft Castel Nicolas overgenomen, een keten van Franse wijnwinkels. Het Castel hoofdkantoor zit in Bordeaux en wijnen uit deze streek vormen de hoofdmoot. Sinds enkele jaren heeft de firma ook 1600 hectares wijngaarden in Marokko, Tunesië en zelfs Ethiopië. Castel is een familiebedrijf.

 
Castel is trotse eigenaar van 20 Chateaux in Bordeaux, de Loire – met name in Muscadet -, de Languedoc, Beaujolais en de Provence. In totaal omvatten deze huizen 1.000 hectares . Dit is geen toeval, van meet af aan – zelfs al voor de oprichting in 1960 – kocht de familie châteaux aan. De Goëlane, een Bordeaux Superieur, beet de spits af in 1957 en één van de laatste in de reeks was Château Montlabert Saint Emilion Grand Cru in 2008. Meerdere Castel familieleden wonen en werken overigens op één van de 18 Châteaux. Oprichter Pierre Castel bijvoorbeeld heeft zijn hart verpand aan Barreyres in de Haut-Medoc. Zo’n 400 hectares van Castel C & D worden verbouwd volgens de regels van Terravitis. Grofweg gesteld komen deze neer op duurzaam werken op alle mogelijke manieren.

Master Class

Vandaag staan ter tafel – bij gerechtjes van Diamond Awards winnaars SchultenHues – muscadet Chateau d’Hyvernières 2012, witte graves Chateau Ferrande 2012, Etinelle van Domiane Clapière 2009, Tour Prignac Speciale 2009, Montlabert 2011 en Beychevelle 2008. SchultenHues presenteerde hier geplette kreeft met mergel en zwezerik met pastinaak en zuurkoolmousse. Onbetweiste sterren aan het firmament waren de Tour Prignac en Chateau Ferrande. Bedien zijn geen echte instappers qua prijs resp. ca. 25 en 20 Euro. Zeer goede wijnen, zoveel is duidelijk.

Wijnbar Boelen & Boelen

WP 011Door de stromende regen gaan we ‘s-avonds naar wijnbar Boelen in de 1e van de Helststraat waar Anfors en Regina Meij met producers present zijn. Een avond heerlijk eten en drinken en praten met bijzondere producenten zoals Herr Teschke uit de Rheinhessen. Al shaggies draaiend blijkt hij een liefhebber van andere waren van Nederlandse grond. Hij vertelt dat hij a.s. donderdag zes weken naar Thailand gaat. Een rondreis op een motor. Het werk op zijn wijngaarden – 8 ha – doet hij grotendeels in z’n eentje. Hij is toe aan vakantie. Wederom in de regen op weg naar huis. Morgen is er immers weer een dag Wine Professional.

Charlotte van Zummeren

Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl