Met een fraaie score van 139 punten heeft Luxemburg de tiende editie van het WK Blindproeven gewonnen, net voor Portugal (123 pnt) en Spanje (122 pnt) met zowel Hongarije (kampioen in 2021), Groot-Brittannië als België op een gedeelde 4e plaats (allen 117 pnt). Uiteindelijk kwam het neer op de laatste wijn, waarbij Luxemburg de meeste punten scoorde en de titel binnenhaalde. Nederland deed het op zich goed, maar wist de prima prestatie van vorig jaar (4e plaats) niet te verbeteren. Het team toonde zich echter trots en strijdbaar met de ‘belofte’ Nederland volgend jaar beslist weer te willen vertegenwoordigen op het WK.
Champagne
Te gast bij Champagne Ayala streden op zaterdag 8 oktober maar liefst 31 teams om de titel Wereldkampioen Blindproeven 2023. De tiende editie van deze prestigieuze competitie, een initiatief van Le Revue du Vin de France, werd dit jaar gekenmerkt door een mooie mix van enthousiaste nieuwkomers (zoals Schotland, Moldavië en Kenia) en doorgewinterde veteranen zoals de Fransen, Zuid-Afrikanen en de Belgen. De resultaten waren zoals elk jaar even indrukwekkend als verrassend, met uiteraard zowel teleurstellingen als prachtige prestaties. Gerenommeerde topteams uit Luxemburg, Hongarije, China, Polen en Zweden (met voormalige of zelfs meervoudige kampioenen), hadden het lastig, terwijl de zeer ervaren teams uit Spanje, Portugal en Groot-Brittannië zeer hoog scoorden, net als outsiders Roemenië, Belarus en Zwitserland. Het Nederlandse team wist bij verschillende wijnen goed wat punten te scoren, maar beslissingen over de definitieve beoordeling van de wijnen bleken wat ongelukkig. Wijnen zoals een marsanne, een oudere grenache (2001 Chateauneuf-du-Pape), een touriga national, twee keer een pinot noir en een cabernet-blend uit Toscane leverden vele teams amper punten op. Dit resulteerde deze keer in een lagere gemiddelde score van 89 punten, 10 lager dan de dan 99,3 in 2021, maar nog altijd hoger dan de scores in de meeste jaren daarvoor. Dergelijke hoge scores tonen aan dat het niveau van de proevers de laatste jaren duidelijk is gestegen en de concurrentie alleen maar is toegenomen.
Moeilijk
De moeilijkheidsgraad van de competitie geeft aan dat het daadwerkelijk om een wereldkampioenschap gaat, waarbij alleen topprestaties tot een topklassering leiden. Dat dergelijke prestaties afhankelijk zijn van details, is echter ook een feit. Zo is het proeven in teamverband altijd lastig, omdat je ook afhankelijk bent van de mening en invloed van anderen. Het Roemeense team had zomaar op de 2e plaats kunnen eindigen als de conclusie van 1 van de teamleden was gevolgd; er werd echter gekozen voor een andere optie, waardoor ze uiteindelijk wel een mooie score behaalden, maar buiten de prijzen vielen. Ook de opzet van de competitie met na elke wijn de bekendmaking van de resultaten en de wijn, vergde veel van de deelnemers. De concentratie tussen de wijnen door was ‘een opgave’ en ondanks een verbod op het gebruik van smartphones etc. werden er tijdens de wedstrijd diverse tweets, selfies en andere social media uitingen over het wereldwijde web verspreid.
De selectie
Ook dit jaar lof en kritiek op de selectie, niet anders dan tijdens welke andere competitie ter wereld dan ook. Ja, de chardonnay van de Nyetimber werd wel door velen herkend, maar de herkomst en producent had niemand goed, terwijl het toch een wereldberoemde wijn is. Eveneens een serieuze uitdaging bleken twee andere wijnen, beiden pinot noir, na elkaar geserveerd en allebei niet uit de Bourgogne, maar uit Baden en de Elzas. Minstens zo lastig waren de twee volgende wijnen, allebei blends van cabernet met syrah, niet alledaags, hoewel Château Vignelaure natuurlijk al jaren een fraaie reputatie heeft en een gekende wijn mag worden genoemd. De tweede, de Quinto van de nieuwe, nog onbekende producent Tenuta Il Quinto uit de Toscaanse Maremma, bleek (begrijpelijkerwijs) voor velen onmogelijk om exact te determineren. Wie het artikel over dit domein in La Revue du vin de France had gelezen, had de wijn wellicht kunnen herkennen, maar de meeste proevers hebben die editie waarschijnlijk gemist….. Het Zuid-Afrikaanse team tenslotte, was ervan overtuigd dat de laatste wijn nooit een Sauternes kon zijn: veel te zoet en veel te weinig botrytis; helaas, helaas, de Château de Fargues 2001 was er wel degelijk een. Zo had iedereen wel een mening over de wijnen, hoewel we de winnaars er niet over hebben horen klagen.
Nederland
Het Nederlandse team, met Juliette Zandbergen, Kim van der Linde – Bruggink, Jesper Moonen en Maxime Zandbergen, maakte dit jaar meer ‘minder gelukkige’ keuzes dan vorig jaar. De technische beoordeling van de wijn was in principe goed (de kracht van dit team met vier gelouterde proefprofessionals), maar al discussiërend over de wijnen werd soms teveel afgeweken van hetgeen ze hadden geproefd. Daardoor werd bijvoorbeeld in plaats van herkenbare aroma’s van de marsanne toch gekozen voor viognier, een Chateneuf-du-Pape voor een Chateau Musar aangezien en beide wijnen van de pinot noir in een ander land geplaatst. Samen met wat meer ‘bijna goed’ antwoorden leverde dat dit jaar helaas geen topscore op, hoewel het herkennen van de druiven als chardonnay, pinot noir, cabernet en touriga nacional wel tot algehele tevredenheid en (achteraf) gepaste trots leidde.
In veel gevallen was het Nederlandse team in goed gezelschap van veel andere teams, die er eveneens vaak ‘net naast’ zaten; niet goed voor de punten, wel voor een zekere mate van berusting, zelfreflectie, nederigheid én een uitstekende reden om een volgende keer nóg beter te presteren. Geen enkel team kon zich niet over een zekere teleurstelling heen zetten want zeer snel na de wedstrijd overheerste een positief gevoel. Er werd vooral genoten van de herinneringen aan weer een geweldig evenement met veel andere liefhebbers en collega’s annex lotgenoten uit de meest uiteenlopende delen van de wondere wijnwereld. Onder het genot van een glas Champagne van Ayala werd door iedereen geproost op een nieuwe editie van het WK, volgend jaar begin oktober in de Provence.
NK Blindproeven
De selectie van het Nederlandse team voor het WK 2023 vindt plaats tijdens het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2023, op zondag 4 juni in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg.
Het NK Blindproeven is een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services; voor meer informatie: www.fred-nijhuis.nl of fred@fred-nijhuis.nl