100 jaar | Cognac Cocktail: Sidecar

De Sidecar cocktail bestaat honderd jaar en Rémy Martin viert mee. De twee hoofdingrediënten van deze vintage klassieker zijn Rémy Martin en Cointreau likeur. De iconische cocktail uit de jaren twintig is opnieuw populair bij een nieuwe generatie. We beginnen met een stukje geschiedenis. Na de eerste wereldoorlog kwamen de Roaring Twenties, een decennium vol glitter en glamour na een donkere periode van ellende. Jazz was de muziek, de verboden bar het koninkrijk en drinken de favoriete uitspatting. Amerikaanse soldaten gestationeerd in Europa waren gek op één bepaalde cocktail: de Sidecar. Deze zou vernoemd zijn naar een kapitein van het Amerikaanse leger wiens favoriete vervoermiddel in Parijs een motorzijspan was.

De Sidecar werd dé cocktail binnen alle grote steden: de Buck’s Club in Londen en Harry’s Bar en het Ritz in Parijs. Een eeuw later is de identiteit van de uitvinder nog steeds het onderwerp van verhitte discussies.

De cocktail speelt de hoofdrol in Rémy Martins veelgeprezen film Team Up for Excellence, die licht werpt op de band tussen cognac en muziek – voornamelijk Amerikaanse muziek in Frankrijk van 1917 tot vandaag. De klassieke cognaccocktail uit het oude Europa wordt in de film gekoppeld aan de muziekscene die een eerbetoon brengt aan de roots van de Sidecar. Met boeiende literaire, film- en muzieklegendes en legendarische verhalen over het nachtleven, blijft de magie van de jaren ‘20 ook vandaag nog bestaan. Bewijs hiervan is de heropleving van bars en hotelbars in art deco-stijl en hun cocktailaanbod. Weg zijn de kitscherige brouwsels van de vroege jaren ’20. De elegante, chique cocktail in twentiesstijl is helemaal terug bij trendsetters.

Het goede komt in drieën: 3 delen cognac, 2 delen cointreau en 1 deel citroensap

De cocktail doorkruiste oceanen en generaties, onderging moderne aanpassingen maar bleef toch trouw aan het originele recept – met maar één belangrijke en verfijnde uitzondering: de keuze van Rémy Martin 1738 Accord Royal. Vandaag zijn de verhoudingen voor een Sidecar volgens Rémy Martin 3, 2, 1: 3 cl Rémy Martin 1738 Accord Royal, 2 cl Cointreau en 1 cl citroensap. De zachte rondheid van Rémy Martin 1738 Accord Royal komt beter tot recht tegen een achtergrond van heldere citrusvruchten en de intense, eikenhouten toetsen worden versterkt door de krokante zoetheid van Cointreau. Dankzij dit sobere basisrecept heeft de toevoeging van een moderne twist of garnituur des te meer impact.

Volgens distilleerexpert Paul Pacult is Rémy Martin 1738 Accord Royal van het hele Rémy Martin-assortiment de cognac die het meest geschikt is voor de Sidecar:

Een goede zuurgraad zorgt voor een fris citroen-/citrusachtig smaakprofiel waarin de Cointreau en de 1738 Accord Royal even sterk naar voren komen. Het resultaat is complex en toch zeer evenwichtig, fruitig en kruidig, rijk en wrang tegelijk.

Net als deze iconische cocktail heeft Rémy Martin zich aangepast aan de tijd en aan de veranderende smaken, zonder de traditie te verloochenen. Het Huis giet bijna drie eeuwen savoir-faire in de 1738 Accord Royal. Het resultaat is een bijzonder smaakprofiel waarin een bijzonder lange, zachte toasting op vat is ontstaan. Dit proces brengt subtiele tonen van vanille en brioche en de rijke aroma’s van door de keldermeester geselecteerde eau de vie naar voren.

Het is de zuurgraad die deze cocktail zo aantrekkelijk maakt. Cognac en cointreau is een aardig alcoholbommetje, maar door het citroensap merk je dat nauwelijks.  De sidecar is erg smakelijk, dus rustig drinken. De cocktail is als afterdinner cocktail erg geschikt.

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl