100Chefs by Gault & Millau | Hét culinaire feest van het jaar

Gault & Millau Nederland organiseerde afgelopen weekend het grootste culinaire evenement van Nederland, 100Chefs by Gault & Millau. Het evenement, in het Miele Experience Center in Vianen, bracht 100 toonaangevende Nederlandse chefs samen. In een unieke samenwerking met Gall & Gall presenteerden 25 internationale wijnhuizen hun assortiment. Gasten proefden wijnen uit landen als Frankrijk, Zuid-Afrika, Argentinië, Portugal en Italië.

Het Miele Experience Centre werd in zijn geheel gebruikt. In een grote L-vorm – de vorm van het Experience Centre – stonden per 2 uur 17 of 18 chef-koks die een specialiteit aanboden. Dit waren restaurants die hoge score in de Gault & Millau hebben. Het varieerde van Rijks tot de Nederlanden, van Vigor tot VanOost en van Aan de Poel tot Basiliek. En dat is alleen nog de zaterdag waar 52 restaurants hun opwachting maakten. Op zondag volgden weer 50 andere restaurants waaronder De Groenen Lantaarn en De Librije. In twee aparte zalen zaten het Wijntheater en het Smaaktheater waar masterclasses over wijnhuizen en één over restaurant Bridges op het programma stonden.

Het tweedaagse evenement was toegankelijk voor iedereen: van fijnproevers tot enthousiaste amateurkoks. 100Chefs by Gault&Millau was een reünie van van de Nederlandse topgastronomie met culinaire liefhebbers. In totaal zullen 100 van de beste chef-koks uit Nederland gastronomische gerechten op amuse formaat bereiden. Enkele van de namen van chefs: Nelson Tanate (De Librije, Zwolle), Stefan van Sprang (Aan de Poel, Amstelveen), Joris Bijdendijk (Rijks, Amsterdam), Arjan Speelman (Ciel Bleu, Amsterdam), Wilco Berends (De Nederlanden, Vreeland), Ollie Schuiling (Kasteel Heemstede, Houten), Hans Kinkartz (Atelier, Gulpen), Mike Cornelissen (Rijnzicht, Doornenburg), Wouter Kik (Codium, Goes) en Jan Smink (Smink, Wolvega). Koks die met hun teams naar Vianen afreisden om in de Miele keukens hun beste gerechten te bereiden. Sommige teams waren al eerder aanwezig om zelf het een en ander van hun collega’s te proeven.

Meer dan 25 van de premium wijnhuizen uit het Gall & Gall assortiment waren present, waaronder Joseph Drouhin (Bourgogne), Branas Grand Poujeaux (Bordeaux), J. de Villebois (Loire), Mirafiore (Barolo), Kanonkop (Zuid Afrika), Catena (Argentinië), Pommery (Champagne), Cune (Rioja), Wachau (Oostenrijk) en Wassmer (Duitsland). Non-alcoholische spijsbegeleidingen waren in goede handen bij Van Loveren (Zuid Afrika), Crodino en Alcoholvrij cocktails van Lyre’s. Gin tonics van Ginmare vonden grote aftrek bij degene die een cocktail wilden.  Lavazza zorgde voor de koffie en Swinckels en San Pellegrino en Panna leverden resp. bier en water.

Andere partners zoals Big Green Egg, Foie Royal, Royal Belgian Caviar en de tomaten van Looye Kwekers maakten van het Miele experience center een waar culinair paradijs. De sfeer was ongelofelijk goed. De gasten konden vrijuit lopen en van ordinair geduw en getrek om bij de gerechtjes te komen was geen sprake. Het aanbod was dermate groot dat je altijd ergens terecht kon en niet hoefde te dringen. Het was niet voor niets – kaarten kostten 150 Euro per dag – maar het Miele Experience was dit weekend een mekka voor fijnproevers. “100Chefs by Gault&Millau is meer dan alleen een evenement. We laten gasten kennis maken met restaurants, chefs en wijnmakers” aldus Godfried van der Lugt, organisator van het evenement. “We zijn verheugd om dit platform te bieden aan zowel gevestigde namen als opkomend talent en willen een onvergetelijke gastronomische ervaring creëren.” De missie van Godfried van der Lugt om dit 100Chefs – een event wat in andere landen al bestaat om liefhebbers kennis te laten maken met meerdere restaurants – in Nederland te introduceren is meer dan geslaagd. De organisatie was tiptop, de glazen konden om de nek worden gehangen, er werd aan de lopende band opgeruimd en schoongemaakt en waar je ook keek zag je blije gezichten. Wij hopen op een jaarlijkse reünie van dit culinaire topevent!

Charlotte van Zummeren

Foto’s: @ChvZ

 


Rubriek(en):
Culinair
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl