18 september: unieke veiling | Henri Jayer

Op 18 september veilt Winefields Auctioneers in Amsterdam meer dan vijftig flessen Domaine Henri Jayer. Experts verwachten dat dit wel eens de laatste keer kan zijn dat zoveel flessen van dezelfde eigenaar, rechtstreeks aangekocht van de inmiddels overleden wijnmaker op de markt komen. Deze Henri Jayer Collectie van Dr. Peter Klosse, ook wel bekend als dé smaakprofessor van Nederland, wordt al ruim veertig jaar onder optimale omstandigheden bewaard in de privékelder van zijn familie in restaurant De Echoput in Apeldoorn.

Milan Veld, CEO van Winefield’s Auctioneers: “Het is zeer uitzonderlijk om een ​​collectie Henri Jayer te kunnen veilen die door de huidige eigenaar zelf rechtstreeks bij de wijnmaker is aangekocht. Zeker in een tijd dat er heel veel vervalsingen op de markt komen, maakt dat deze flessen zeer bijzonder zijn.”

De herkomst van de collectie gaat terug naar de tijd dat de heer Klosse en zijn familie vriendschappelijke banden onderhielden met enkelen van de meest gerenommeerde vernieuwers van de Franse gastronomie, zo ook met Jean en Pierre Troisgros van het 3-sterrenrestaurant Troisgros.

De Echoput behoorde daarmee tot het kleine clubje restaurants, in het toen nog weinig gastronomische Nederland, dat zulke connecties had. In diezelfde periode hadden de kleine wijndomeinen een beperkte productie veelal toevertrouwd aan persoonlijke relaties. Zo vonden de wijnen ook hun weg naar de beste ‘tafels’ waaronder die van Jaap en Tineke Klosse, en hun zoon Peter in de Echoput.

Dr. Peter Klosse: “De laatste oogst van Henri was in 2001 en zijn wijnen worden nooit meer gemaakt. Henri’s zeldzame wijnen zijn van de hoogste kwaliteit en verdienen nu een wereldpodium. Henri Jayer wilde de resultaten van zijn harde werk verspreiden onder mensen die zijn filosofie over wijnmaken begrepen. Wij behoorden tot de twaalftal kopers die rechtstreeks bij hem ‘mochten’ kopen. Via de veiling van Winefield’s zoek ik de liefhebbers die de filosofie van Henri begrijpen”. 

De klasse van Henri Jayer lag vooral in de expressie van de verschillende top wijngaarden in de Vosne-Romanée, zoals Klosse vijfendertig jaar geleden al opmerkte tijdens zijn persoonlijke bezoeken. In de veiling van Winefield’s Auctioneers worden wijnen van al de verschillende wijngaarden van Henri Jayer aangeboden, zoals Nuits-Meurgers, Richebourg Grand Cru, Vosne-Romanée ‘Les Brulées’ 1er Cru, Vosne-Romanée ‘Cros-Parantoux’ 1er Cru, Échézeaux Grand Cru, Vosne-Romanée. De oogstjaren variëren van 1976 tot en met 1989 en de geschatte opbrengst per fles is tussen de € 4.000 en € 22.000.

Milan Veld, CEO van Winefield’s Auctioneers:

Niet eerder organiseerden we dan ook één enkele veiling voor slechts zevenenzestig flessen. Het is voor onze kopers wereldwijd een unieke kans om deze uitzonderlijke wijnen nog een keer te kunnen drinken. Zoveel flessen Jayer krijgen we niet meer in veiling. Deze veiling is zonder meer een hoogtepunt in onze veilinggeschiedenis.”

Foto: @Winefields


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl