Wijnkeuring Lage Landen | 17 gouden medailles

Een onafhankelijk team van blindproevers heeft dit jaar tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021 zeventien wijnen met een gouden medaille beloond. Wijngaardeniers uit Nederland en België stuurden een recordaantal van bijna driehonderd wijnen op voor de keuring.

Van de zeventien met goud beoordeelde wijnen zijn er acht medailles voor witte wijnen, één voor rosé, één voor rode wijn en zeven voor mousserende witte wijnen. De wijnen die tijdens deze Wijnkeuring van de Lage Landen een gouden plak hebben gekregen, zijn van de volgende wijndomeinen (op alfabetische volgorde): Betuws Wijndomein, Domein Holset, Hof Detharding, Wijndomein En Passant, Wijndomein Kitsberg, Wijngaard Aan De Breede Beek, Wijngaard Hesselink, Wijngaard Keulenhof en Wijngaard St. Martinus.

Bekendmaking uitslag

Naast de gouden medailles zijn er ook 101 zilveren en 92 bronzen plakken uitgereikt. De verdeling van de medailles gebeurt op basis van een onafhankelijk team van blindproevers. Zij beoordelen elke wijn op geur, smaak en harmonie. Afhankelijk van de gemiddelde score (0 tot 5 punten) ontvangt een wijn al dan niet een medaille.

De uitslag van de wijnkeuring wordt zondag 12 september officieel bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst op Kasteel Amerongen. Wijnschrijver Janna Rijpma-Meppelink reikt dan ook de bijhorende ereprijzen uit. Na de bekendmaking en uitreiking kunnen wijnmakers, pers en andere genodigden bij een proeverij winnende wijnen proeven.

Ingezonden wijnen

Niet eerder werden er zoveel Nederlandse en Belgische wijnen ingezonden voor de Wijnkeuring van de Lage Landen als in 2021. In totaal zijn er 294 wijnen opgestuurd en beoordeeld. De meeste zijn stille witte wijn (130). Daarnaast zijn er ook 80 rode wijnen, 25 rosés, 8 zoete wijnen, 39 mousserende wijnen en 12 parelwijnen meegenomen in de keuring. In het uitgebreide verslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen vindt u alle cijfers en medailles op een rij, evenals de meest gebruikte druivenrassen, de beoordeelde jaargangen en de rijpingsmethodes.

September Nederlandse wijnmaand 

De bekendmaking van de medailles valt midden in september, dé Nederlandse wijnmaand. Deze maand staat aan de vooravond van de oogstperiode en is altijd vol met activiteiten. Ondanks de coronamaatregelen houden veel wijngaarden dit jaar traditioneel in het derde weekend van september hun open dag. Wijnliefhebbers en -professionals kunnen dan kennismaken met de wijnen van de specifieke wijnbedrijven en meer leren over hoe wijn in Nederland wordt gemaakt.

Een overzicht van deelnemende wijngaarden is te vinden op Nederlandse Wijn Info.

Over de Wijnkeuring van de Lage Landen

De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseert de Wijnkeuring van de Lage Landen voor wijngaarden in Nederland en België. De keuring vindt plaats bij het Weinbauamt in Neustadt an der Weinstrasse, waar men met een vaste organisatie de wijnen blind keurt samen met de Pfalzer wijnen (voor de Landespraemierung).

Wanneer een wijn voldoet aan de regelgeving en is onderscheiden met een keurzegel, bronzen, zilveren of gouden medaille, dan krijgt de wijngaardenier een oorkonde. Tevens kunnen op de flessen met deze wijn een medaillesticker of keurzegel worden geplakt.


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl