Touraine bij Vis aan de Schelde

Dat terroir ook geldt onder de waterspiegel werd drie weken geleden duidelijk bij het Amsterdamse restaurant Vis aan de Schelde. Tijdens een coproductie van het culinaire team en Chris Alblas, registervinoloog van de Wijnacademie, werd een bijzondere food en wine pairing gepresenteerd ter ere van de uitstekende 2014 oogst van AOP Touraine. Met als thema ‘Touraine wijnen met vis uit de Loire’ werden 10 verschillende Sauvignon Blancs en Gamays gecombineerd met zoetwatervissen als rivierkreeft, meerval, snoekbaars en forel, die allen ook zwemmen in de 1.000 kilometer lange Loire rivier.

Het jaar van de brede glimlach

Zo omschrijft Chris Alblas het meest recente oogstjaar van Touraine. ‘Zonder twijfel het jaar van de superbe Sauvignon Blanc! Deze kwaliteit is te danken aan de sublieme septembermaand. Er wordt wel vaker gezegd dat de eerste en laatste drie weken een wijnjaar kunnen maken of breken. Daar was 2014 het voorbeeld van. De zomermaanden waren niet bepaald zomers te noemen. Het was koud en nat en sommigen vroegen zich af of de druiven ooit rijp zouden worden. September redde het jaar! De druiven zwelden niet langer op, maar het sap concentreerde zich tijdens één van de droogste septembermaanden ooit. De tannines werden gerijpt, het suikergehalte nam toe en de zuurgraad bleef. Door zon en de wind verliep de rijping voorspoedig, maar nam het volume wel af met 10 tot 20%. In 2014 mochten de producenten zelf het moment van oogsten kiezen. Vaak wordt dat moment bepaald door de weeromstandigheden of het gevaar voor rotting, maar in 2014 was dat niet het geval. De wijnproducenten hadden hard hun best moeten doen als zij in dit jaar een slechte wijn wilde maken’, aldus Chris Alblas.

Facts en figures

•             Het Loire gebied telt zo’n 70.000 hectare wijngaarden,

•             waarvan er 50.000 behoren tot de AOP categorie.

•             De regio Touraine bestaat uit circa 5.500 hectare,

•             van de witte wijn is 80% Sauvignon Blanc en rode wijn is 60% Gamay.

•             Touraine, gelegen tussen Saumur en Blois, ligt in twee departementen: Indre et Loire en Loir et Cher.

•             De meeste van de 140 kastelen in de Loire zijn te vinden in Touraine, zoals het wereldberoemde Chenonceaux.

•             Dankzij de invloed van de Atlantische Oceaan zijn de temperaturen zelden extreem hoog

•             De gemiddelde temperatuur in Tours is 11˚C.

•             Verder is er sprake van een gematigde regenval. (Tours 700 mm)

•             Wereldwijd is er zo’n 100.000 hectare wijngaard met de Sauvignon Blanc beplant.

•             Daarvan is 1/3 te vinden in Frankrijk en toevallig of niet daarvan is 1/3 in de Loire!

•             Na Sancerre is Touraine de grootste leverancier van Sauvignon Blanc wijn uit Frankrijk.

Foto’s: sommelier Nabil Touires van Vis aan de schelde en het persgezelschap


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl