Nederlandse Gin’s

Gin krijgt zo langzamerhand in Nederland een cultstatus. Eigenlijk moeten we zeggen: weer. ‘The gin and tonic has saved more Englishmen’s lives and minds, then all the doctor a in the Empire’, aldus Winston Churchill. De Engelsen maakten kennis met jenever in Nederland toen zij meevochten tegen Spanje tijdens de dertigjarige oorlog (1618 – 1648). Ze doopten de jenever Ginniver of kortweg Gin en namen de verhalen en gewoontes mee naar huis.

Toen de Nederlander Willem III van Oranje koning van Engeland werd, stond hij iedereen toe spirits te stoken zonder licentie. De consumptie nam zelfs gevaarlijke vormen aan omdat bij illegaal stoken de giftige heads and tails van het gestookte product niet verwijderd werden. Er vielen vele slachtoffers. Allengs verliep het distillatieproces zoals het hoort en de drank is onverminderd populair in UK..

Er zijn ontelbaar veel Gin merken. Aan de basis staan echter maar een paar soorten: London Dry Gin, dit staat voor eenmalige distillatie met alle ingrediënten. Dit is geen plaatsaanduiding en mag overal gemaakt worden. Plymouth is een London Dry Gin met een herkomstaanduiding en heeft een eigen rustieke stijl. Distilled Gin is meerdere malen gedistilleerd met speciaal gekozen botanicals en citrusvruchten. Alle premium merken vallen hieronder. Bij Compound Gin zijn de botanicals achteraf toegevoegd en niet mee gedistilleerd. Nog een paar aparte soorten: Navy Strength (57%), Old Tom (zoet) en Sloe Gin (met sleedoornbessen).

Binnen deze soorten bestaan weer allerlei variëteiten met hun eigen mix van botanicals en citrusvruchten. Bij winebusiness.nl vielen 2 samples in de bus van Nederlandse Gin. De V2C Gin komt van Oud Reuchlin & Boelen, wordt gedistilleerd onder de rook van amsterdam en is bedacht door vier studiegenoten van de Hotelschool Maastricht. Hun studentenhuis aan de Victor de Stuersstraat 2C was de plek waar de ideeën ontstonden. Vandaar de naam van deze gin: V2C. Naast de Classic Dutch Dry Gin maakt V2C 3 speciale edities door toevoeging van diverse botanicals. Zo is de V2C Orange Dutch Dry Gin een fruitige gin, gestookt met extra sinaasappelen en toetsen van rode chili pepers die zorgen voor extra pit. Aan de V2C Sloe Dutch Dry Gin zijn sleedoornbessen toegevoegd. Er is ook een Oaked versie.

SloanesDe tweede Nederlandse Gin heet Sloane’s en is handgemaakt in Nederland – deze komt van Toorank Distilleries uit Zevenaar – met individueel gedestilleerde kruiden en verse citrusvruchten. Tijdens de prestigieuze San Francisco World Spirit Competition 2011 is Sloane’s uitgeroepen tot ‘s werelds beste gin vòòr gerenommeerde merken als Tanqueray 10, Citadelle en Nolet’s, ook Nederlands trouwens. Dat is een hele prestatie. De botanische privé-collectie van Sir Hans Sloane (1660-1753) ligt ten grondslag aan de Sloane’s Gin. V2C en Sloane’s zijn beiden Distilled Gin’s.

De proef op de som

V2C leverde Cava bij de sample om zo een cocktail te maken en ook Sloane’s leverde informatie om allerlei cocktails te maken. Maar daar beginnen we niet aan. Gin-tonic, dat zal het zijn. We combineerden beiden met Fever Tree Tonic. Sloane’s kwam fluweelzacht uit deze test, terwijl V2C het meest aromatisch was. Het hangt meer van de stemming af welke je kiest. Ontzettend leuk dat er steeds meer Nederlandse Gin’s komen!

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl