Waddinxveen klinkt zo ‘randstad‘, maar blijkt ondanks de groene ligging toch wat excentrisch te liggen. Zeker als de GPS je dwars door het lommerrijke landschap stuurt, maar dat mocht de pret niet drukken. De najaarsproeverij van deze maandagochtend in september van DGS WIJN, Pallas Wines en Coenecoop werd zéér goed bezocht. De ruime proefzalen op de eerste verdieping zaten vrijwel hutjemutje vol, gelukkig waren de flessen en de spuugbakken toch redelijk goed te bereiken.
Onze scope vandaag was Misty Cove met Nieuw Zeelandse wijnen die in Nederland populair zijn. Wijnmaker én oprichter Andrew Bailey staat achter de proeftafel. Op mijn vraag waar ze zitten in Marlborough antwoordt hij ‘our vineyards ar on the Golden Mile – de Golden Mile is het gebied waar de eerste wineries van NIeuw Zeeland zich vestigden – and 40 kilometers inland from Blenheim in Wairau valley. Now we are working on a tasting room, but we don’t have cellardoors ’. Bailey licht toe dat Misty Cove sinds 2008 bestaat en hard heeft moeten werken om een plekje in de markt te verwerven. ‘Now we are doing fine. Marlborough is completely full with vineyards, only 100 hectares are free and we have managed to get 30 hectares. First harvest will be in 2018 from those vines’. Als ik Bailey vertel dat ik Misty Cove bij mijn bezoek afgelopen februari inderdaad niet kon vinden, antwoordt hij ‘many wineries in New Zealand don’t have own cellar doors. By the way I work on my wines in the same winery as Dutchman Ruud Maasdam from Staete Landt, but the next time I will receive you in our new tasting room’.
Mijn laatste vraag is of het klopt dat wijnen van Misty Cove in Nederland gebotteld worden: ‘Only the Estate Sauvignon Blanc. It is the only way to guarantee a good sauvignon blanc from New Zealand for a good price. Otherwise the sending becomes far more expensive’. Overigens heeft deze instap Misty Cove Estate Sauvignon Blanc heerlijk veel fruit en mooie zuren, een NZ sauvignon blanc om mee voor de dag te komen. Daarna laat Bailey me een Misty Cove Signature Sauvignon Blanc proeven die van de wijngaarden van de Golden Mile komen. De wijn heeft lang op zijn lees gelegen en dat geeft veel zachtheid, ook tropisch fruit en lichte citrus tonen. De Signature Chardonnay is knisperend fris. De Misty Cove Estate Pinot Noir, waarvoor waarschijnlijk hetzelfde geldt als voor de sauvignon blanc, heeft fruit, een heerlijk droogje en soepele tannines. De Signature Pinot Noir, wederom afkomstig van de Golden Mile, is een wat steviger jongen met rood en zwart fruit. Fruit en zachte tannines maken deze NZ pinot noirs super. Bailey vertelt nog dat Misty Cove, inclusief de druiven die van wingaarden van ‘growers’ komen, zo’n honderd hectares heeft. Het is snel gegaan in zeven jaar tijd. Well done, mate!
Charlotte van Zummeren