Mondial des Pinots 2015

Voor de achttiende achtereenvolgende keer werd afgelopen augustus in Sierre in Valais de Mondial des Pinots gehouden. Een competitie voor alle pinot variëteiten uit de gehele wereld en vooral uit Zwitserland. Een land dat zeer goede pinots maakt, die helaas buiten de landsgrenzen mondjesmaat te verkrijgen zijn. Zwitserland is met 15.0000 hectaren, waarvan een derde in Valais of Wallis, een klein wijnland. De geproduceerde kwaliteit is echter hoog.

En dan vooral bij de druivenrassen die het goed doen op het Zwitserse terroir zoals de chasselas en de pinot noir. Ticino is van oudsher bekend om de merlot.

Bij de editie 2015 van de Mondial des Pinots deden 1172 wijnen uit 21 landen mee, 58 juryleden uit Zwitserland en het buitenland beoordeelden de wijnen. De overall kwaliteit van de wijnen in de Mondial is over het algemeen altijd goed. Daarom is het opmerkend en verheugend dat een pinot noir uit het Nederlandse Limburg van het wijngoed Thorn een zilveren medaille behaalde. Het was tevens ook de enige Nederlandse medaille die in Sierre werd uitgedeeld.

Drie Medailles Grand d’Or – waaronder één voor een Canadese Icewine – 94 gouden medailles en 242 zilveren medailles. Eén van de gelukkige Grand d’Or winnaars is Wegelin Weinbau Scadenagut uit Malans in Graubünden of Grisons. Al deze winnaars zijn te vinden op www.mondial-des-pinots.com

Op de proeverijen met de medaille winnaars die Vinea in september voor de internationale en Zwitserse pers organiseert – tezamen met de wijnmarkt die op hetzelfde moment in de straten van Sierre plaatsvindt – presenteerde de organisatie een nieuw spannend fenomeen. Oenoparfumier Richard Pfister, als zodanig ook via het internet te vinden, combineerde 10 gouden medaille winnaars met diverse parfum geurtonen. Zoals daar zijn: fruit, floraal, animaal, kruidig etc. en dan ‘vertaalt’ naar parfum geuren. Het journaille hoorde de vergelijkingen aan en deed ook zijn best een en ander uit de vergelijkingen op te maken zoals de geur fleur d’abust in een Slowaakse pinot blanc DSC Malokarpatsla 2014. In een heerlijk subtiele Perdrix Blanche Neuchâtel AOC 2014 van Vins Keller vond Pfister een framboise parfum geur. Bij iedere wijn werden uit de diverse potjes geursticks verspreid en verspreid onder de journalisten.

De negen pinots ter tafel waren van onberispelijke kwaliteit en kwamen van over de gehele wereld. Bijvoorbeeld de Schroeder Estate Pinot Noir Patagonia 2015, een volle en rijke pinot nor. De Saint Clair Pioneer Block 22 Barn Rock Pinot Noir Marlborough 2012 had veel fruit, mooie zuren en fluwelen tannines. Pfister haalde hier bruine tabakstonen en hout uit, maar die mening werd bepaald niet door iedereen gedeeld. De wat stallerige Pinot Noir Les Longeroles Marsannay 2013 was een subtiele echte Bourgogne, veel anders dan de Grand d’Or uit Grisons. Als slot werd een Malvoisie Flétrie ingeschonken, een Zwitserse naam voor een zoete pinot gris, AOC Valais 2013 van Cave Madeleine. Fijne zuren, aangenaam zoet gehalte en mooi geconcentreerd. Phfister haalde hier naast sinaasappel ook iets kruidigs uit. Of wijn en parfumgeuren vergelijken een effectieve methode is, valt te bezien. De man schijnt er wel zijn kost mee te verdienen, maar als toets voor het geurvermogen is het zonder meer nuttig.

Wat verder opviel bij vele wijnen uit Valais is dat de kurk weer terug is. Dat is nog wel te begrijpen voor pinots noirs die langer kunnen rijpen, maar voor witte wijnen? Het was toch een Unique Selling Point van Zwitserse wijnen. Jammer, maar de pinots zijn top.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl