Het Maison Vauversin, momenteel voornamelijk beheerd door Laurent Vauversin met zijn vader Bruno op de achtergrond, bestaat sinds de 17e eeuw. In 1640 was Nicolas de Vauversin de eerste champagneboer die wijnstokken plantte in het kleine dorpje Oger (vlakbij de stad Épernay), aan de Côte des Blancs. Na hem kwamen nog vijftien generaties. In 1930 werd Bruno’s grootvader Fernand Vauversin een pionier: hij stopte met de verkoop van zijn druiven aan champagnehuizen en besloot zijn eigen champagne op de markt te brengen. Bij deze poging werd hij geholpen door zijn voormalige vrienden uit het leger, de vrienden die zijn flessen overal promootten.
Biologisch
Laurent houdt wijnstokken en wijngaarden als een compleet ecosysteem dat hij moet beschermen. Het is nog meer bijzonder dat hij zijn wijngaarden voor de deur heeft. Zijn grond heeft een eigen karakter, biodiversiteit en een ziel. Vauversin is daarom in 2011 overgestapt op biologische wijnbouw, in de wijngaard en bij de vinificatie. Destijds was het een heel moeilijke financiële beslissing voor de jonge onafhankelijke wijnboer, maar hij was onvermurwbaar en heeft er nooit spijt van gehad. In 2014 kwamen de eerste biologische Champagnes van Vauversin op de markt. In de woorden van Laurent zelf: een grand cru Champagne kan alleen geboren worden uit de beste druiven die op de beste manier verzorgd worden. Hij wil dat zijn klanten het echte Oger-terroir proeven als ze een van zijn flessen openen.
Malo
In 2014 schafte Laurent een eigen pers aan, en Laurent wil flexibeler om gaan met de malolactische gisting. In het verleden kregen alle wijnen een malolactische gisting, maar de vintage van 2012 kreeg er geen en dat beviel goed. Vandaar dat Laurent per oogst wil kijken of het nodig is.
Chardonnay
De wijnen van Vauversin zijn allemaal van chardonnay. Het huis bezit slechts 2 hectare in Oger en enkele percelen in Villeneuve-Renneville en Grauves. Van de laatste twee worden de druiven overigens verkocht. Alleen de Grand Cru wijngaarden in Oger wordt gebruikt om Vauversin champagne van te maken. De champagnes zijn gestructureerd en met voldoende frisheid en mineraliteit van het Oger-terroir.
De Champagnes van Vauversin zijn pareltjes waar je echt met een lampje naar moet zoeken. In Nederland heeft Best of Wines Vauversin in het portfolio, 6 verschillende Champagnes.
Winebusiness.nl proefde de Aubeline Grand Cru brut Non Vintage.
Proefnotitie: Zeer fijne mousse, goed uitgebalanceerde neus en zeer goede prijs-kwaliteit-verhouding. Frisheid met wit fruit, noten en toast met een goede structuur. Deze Grand Cru Champagne is een koopje voor iets meer dan 40 Euro.
ChvZ