Stodden nwe voorzitter | VDP Ahr

Het Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), de private vereniging van de beste (circa 200) wijndomeinen in Duitsland, heeft een nieuwe voorzitter voor de regio Ahr. Na tien jaar geeft producent Marc Adeneuer, die zich o.a. tijdens de desastreuze overstromingen van 2021 volop inzette voor dit gebied, het wijnstokje door aan Alexander Stodden van Weingut Jean Stodden. Sander de Vaan sprak eerder met Stodden voor zijn Wijngids Duitsland.

Alexanders wijndomein wordt wel das Rotweingut van de Ahr genoemd omdat men op 8,5 ha vrijwel uitsluitend rode wijnen maakt, conform de strenge kwaliteitseisen van de VDP. Dat het bedrijf in de Rotweinstrasse gevestigd is, zal dan ook niemand verbazen.

Directeur Alexander Stodden is fan van de betere vignerons uit de Bourgogne en heeft in de loop der jaren een fraaie collectie Spätburgunders en Frühburgunders opgebouwd.

Wat betekent wijn voor jou?

Wijn is mijn werk, maar ook mijn passie en ik kan mij geen leven zónder wijn voorstellen. Het biedt me de kans om mijn gevoelens in de hele smaakbreedte tot uitdrukking te brengen. Aan het begin van het jaar weet ik nooit hoe een wijn zal worden, want ik heb dan nog geen idee welke obstakels én geschenken ik van de natuur kan verwachten. Wijn maken is handwerk: je kunt zien wat je gecreëerd hebt, zelfs nog vele jaren na de botteling.

Waaraan moet volgens jou een uitstékende wijn voldoen?

Een goede wijn moet optimale Trinkfluss hebben: je wilt een nieuw glas inschenken en merkt dan pas dat de fles leeg is. Als dát gebeurt, was de wijn uitstékend. Het gaat niet alleen om de smaak, het is een een complexe, harmonieuze indruk waarbij alles klopt.

Wat maakt Ahr tot zo’n bijzonder Anbaugebiet?

Volgens mij zijn dat de bodem, het smalle dal en het aldus ontstane microklimaat. Het is erg bijzonder dat hier überhaupt wijn gemaakt kan worden, want we liggen eigenlijk veel te ver in het noorden.

Hoe zou je jouw wijnmakersfilosofie omschrijven?

Ik wil iedere dag weer in harmonie met de natuur al het mogelijke doen om een wijn tot voltooiing te brengen. De Weinberg is de plek waar het allemaal gebeurt en de verweerde leisteen en grauwacke zijn heel belangrijk voor de wijnkwaliteit. Het terroir bepaalt in hoge mate de stijl en dankzij de minerale aroma’s smaakt onze wijn heel anders dan die uit andere Anbaugebiete.

Je benut veel Spätburgunder. Hoe gedraagt hij zich bij jullie?

Als een heel ondeugend kind. Spätburgunder schreeuwt constant om aandacht en is geen makkelijke variëteit. De wijn heeft prachtige facetten, maar de druif vraagt om veel zorg in de wijngaard. Ik denk dat we wel 25 keer per jaar met iedere stok aan de slag moeten en dat alles handmatig…

Als je de leerboeken mag geloven, zou hier op de onvruchtbare Ahrbodem geen Spätburgunder kunnen groeien. Toch is dat gelukt, en hoe: in de wijn proef je de kracht waarmee de planten zich door de grond hebben moeten vechten om voldoende voedingsstoffen en water te vinden.

Met welke wijn zou je jouw domein aan de lezers willen voorstellen?

Mij lijkt 2018 Recher Spätburgunder een goede keuze, niet in de laatste plaats omdat hij tot Ahrwein van het jaar verkozen is. Hij komt voort uit jonge druivenstokken op de Recher Herrenberg, een Grosse Lage. De wijn heeft een karakteristieke mineraliteit en is ook in zijn jeugd goed te drinken, omdat de druiven op de steile helling veel zonlicht krijgen.

 

Foto: @Marco Rothbrust

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl