Klasse | uit Wallis

Zowel Gault & Millau als Robert Parker rekenen het domein La Madeleine – André Fontannaz & Filles tot de Zwitserse crème de la crème. Gastschrijver Sander de Vaan sprak met de grondlegger, André Fontannaz.

Fontannaz richtte in 1991 het bedrijf op in Vétroz (kanton Wallis) en positioneerde zich al gauw als een pionier in duurzame wijnbouw, met totale focus op kwaliteit en terroir. Vandaag de dag wordt hij bijgestaan door zijn dochters Chloé (oenoloog) en Camille (marketing). De wijngaarden op de Nid d’Aigle behoren tot de mooiste van Zwitserland.

André Fontannaz: ‘Wat ik bijzonder waardeer in Vétroz, is de sterke eigen identiteit van onze wijnhellingen. De bodem van zwarte schist en klei uit het Dogger-tijdperk (Midden-Jura, circa 170 miljoen jaar geleden) geeft de wijnen spanning, mineraliteit en een uniek karakter. Ook de fraaie, drooggestapelde stenen muren zijn kenmerkend – ze structureren het landschap en vertellen tegelijkertijd het verhaal van de streek. Naast het terroir is er ook de kameraadschap tussen de lokale wijnbouwers – we steunen elkaar, wisselen ideeën uit, en dat motiveert om steeds verder te gaan.’

‘We werken o.a. met een  zeldzame druif, de amigne. Ik hou van haar verfijning en aromatische palet: tonen van gekonfijte citrusvruchten, sinaasappelschil, en soms zelfs een vleugje honing. Ze laat veel ruimte voor expressie: droog, zoet of overrijp – elke stijl onthult weer een andere kant van haar karakter, steeds met een mooi evenwicht dankzij de typische nobele bitters in de afdronk. Haar zeldzaamheid maakt haar ook bijzonder: ze groeit bijna uitsluitend hier (27 ha van de in totaal 38 ha wereldwijd).’

‘En dan zijn er de bijtjes op de etiketten van Amigne de Vétroz, die het suikergehalte van de wijn aanduiden – iets wat bezoekers vaak grappig vinden: 1 bijtje: 0 tot 8 gram restsuiker per liter, 2 bijtjes: 9 tot 25 gram restsuiker, 3 bijtjes: meer dan 25 gram restsuiker.’

‘Verder telen we ook Humagne Rouge, het andere gezicht van Vétroz: een late rijper die tijd, warmte en vooral de mooiste terrassen van de helling nodig heeft om zijn volle rijkdom te tonen. Op ons domein Nid d’Aigle vindt hij de perfecte omgeving: spectaculaire terrassen met wijnstokken, droge graslanden en ruwe eiken.’

‘De wijn krijgt daar meer diepgang, balans en een wat wild karakter met een bergachtige elegantie: krachtig, gedragen door zachte tannines, met aroma’s van zwarte bessen, gedroogde kruiden en soms een vleugje leer. Een terroirwijn die prima past bij lokale wildgerechten.’

‘Eén van onze pareltjes die men absoluut geproefd moet hebben, is onze Païen d’Ardon, ook bekend onder de namen Heida of Savagnin Blanc. Hij komt van het domein d’Isières, met percelen in de naburige gemeente Ardon op 750 m hoogte, uitkijkend op de vallei van Derborence. Het betreft een biologische wijngaard van 4,5 ha (label Valais).’

‘Deze witte wijn charmeert met zijn kristalheldere frisheid en delicate tonen van exotisch fruit, vooral lychee. De jaargang 2023 kreeg 94 punten van het tijdschrift Falstaff. Het is de ideale begeleider van verfijnde gerechten: vis, zeevruchten of kaas uit de Alpen.’

Foto: @JeanMargelisch


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl