Interview met mr. Gandon van Lanson
De wijnmaker van Lanson, mr. Gandon, gaat met pensioen na een zeer lang dienstverband. Reden om hem eens een paar vragen te stellen, mede namens de Britse champagneschrijver Michael Edwards. Morgen komt er meer nieuws over Lanson. Blijf ons volgen, want op deze site kunt U dan een magnum Lanson winnen!
Hoe lang heeft u bij Lanson gewerkt?
Eenenveertig jaar, sinds 1972
Wat is er het meest veranderd in uw tijd bij Lanson?
In het algemeen is het aantal hectares enorm toegenomen. (22.000 hectare in 1972 – 33.500 in 2013) en bij Lanson zijn de kelders gemoderniseerd.
Is in uw tijd de champagnemarkt gegroeid?
Ja, de markten in Japan, Spanje en nu China, Rusland en Brazilië groeien nog steeds. In Frankrijk is het juist de verkoop de supermarkten die groeit.
U moet blij zijn met de keuzes van uw collega’s bij Roederer en Billecart Salmon om hun vintages gedeeltelijk non-malolactisch te fermenteren?
Volgens mij heeft Roederer hun Prestige Cuvées en de Vintages altijd al zonder malo gedaan. Bij Billecart Salmon heeft de wijsheid toegeslagen.
Lanson Vintage 2002 is in mijn ogen erg goed. Wat denkt U?
Dat is inderdaad de mening van een expert! Volgens mij is 2002 één van de beste Jaren van Lanson.
Heeft de klimaatverandering geholpen?
Ja natuurlijk. Dit jaar was het klimaat bijvoorbeeld juist bepalend tijdens de oogsttijd.
Wat zijn uw favoriete jaren?
Oh zoveel: 1955, 1959, 1961, 1971, 1979, 1982, 1985, 1990, 1995, 1999…
Wanneer komt de Clos de Lanson uit?
We naderen de maximale rijpheid..
Hoe belangrijk is pinot meunier in de blend?
Ondanks zijn kleine percentage in de blend – 15% tot 18% – is de pinot meunier uiterst belangrijk. De kracht en het fruit zijn essentieel in onze Brut.
Ziet U een verandering in de vinificatie van deze druif?
Niet echt. De perceptie van wijnmakers en het publiek is veranderd. Pinot meunier is weer terug op de plek die de druif verdient.
Wat gaat u na Uw pensioen doen. Boeken schrijven of Champagne drinken?
Boeken schrijven is niet echt mijn ding. Champagne blijf ik zeker drinken. Dat is goed voor lichaam en geest.
Welke champagne drinkt U oudejaarsavond om middernacht?
Dan drink ik een magnum Black label die al vijftien jaar op me ligt te wachten.
Wat is uw favoriete champagne na Lanson?
Bollinger.
Michael Edwards en Charlotte van Zummeren