Langlois-Chateau

Langlois-Chateau

Bellingham 013Onlangs nodigde Wijn Verlinden enige journalisten uit de lunch te gebruiken in restaurant Noble in Den Bosch. De wijnen van Lanlois-Chateau stonden daarbij centraal, met name de wijnen van de chenin-blanc. Het gerenommeerde wijnhuis Langlois-Chateau werd in 1885 opgericht en is in handen van Société Jacques Bollinger. Men produceert een breed assortiment aan Loirewijnen en crémants volgens de voorwaarden van Terra Vitis.

 

Dit biologische keurmerk draagt in de wijnbouw de ‘production viticole raisonnée’ uit ofwel het bedrijven van wijnbouw met groot respect en aandacht voor de natuur. De druiven van het domein worden verbouwd zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en vervolgens met de hand geplukt.

De wijnen

 

Algemeen directeur Francois-Régis de Fougeroux lichtte aan tafel de wijnen van Langlois-Chateau uitgebreid toe. Per email kregen we later ook nog antwoorden op enige andere vragen, die hierna worden afgedrukt. Het huis maakt meerdere wijnen: 2 crémants, Saumur, Saumur Champigny rood en wit, Veilles Vignes rood en wit en Coteaux de Saumur. Het schitterend ingerichte restaurant Noble – voorheen was hier Chateau Royal gevestigd – met een prachtig terrras erbij serveerde perfecte gerechtjes bij de wijnen zoals pannekoekjes met eend en paling met mousse in een shared dining concept, je deelt met z’n tweeën de geserveerde portie. De wijnen erbij waren weer een verhaal apart. De Saumur Champigny 2012 is nog steeds fris, fruitig en vrolijk.

langloisDe chenins van de veilles vignes die daarop volgden lieten zien dat ze moeiteloos ouderen – 1999 en 1990 werden geschonken – en er alleen maar mooier en complexer van worden. Langlois-Chateau maakt daarnaast meerdere crémants, waarvan er hier twee werden geschonken, de Brut en de Quadrille. Het verschil in suikergehalte zal de laatste populairder maken dan de eerste. Directeur Floris Verlinden stuurde nog twee cabernet-francs na; de saumur champaigny en de Veilles Vignes. Beiden zijn stevige producten die gekoeld beter tot hun recht komen. Eetwijnen. Een lichte voorkeur voor de veilles vignes. Francois-Régis de Fougeroux beantwoordde daarna de volgende vragen.

Is Langlois still owned bij Bollinger? And for how long?

Langlois-Chateau is part of the Bollinger Family group since 1973 ( they have the majority shareholder) but we still have the family Langlois, de Bodman and Leroux at the capital of the house.

How many hectares do you have and how many in the small appellation of Coteaux de Saumur?

We farm 71 Ha of vineyards: 45 on the appellation Saumur, 11 on Saumur Champigny and 15 in Sancerre. For the Coteaux de Saumur ( Part of the appellation Saumur) we have two blocs of vineyards for a total of 2.3Ha. We don’t do Coteaux de Saumur every years. Only the exceptional millésime.

How many hectares of red grapes do you have including of solitary cabernet franc?

We farm 30.5ha of Cabernet Franc and 1.5Ha of Pinot noir on the 71 Ha in total

Do you do fermentation in barrels for all your wines?

We use barrels for the first fermentation of all our cuvées Vieilles vignes. We don’t use barrels for the Crémant or the other still wines. We use 20% of new barrels of french oak.

Do you think that Loire wines are enough respected between all the French wines all over the world?

I think Loire wines have fantastic price for value and they need to be discover. We don’t have a strong image because we have a lot of different type of wine ( wite dry of sweet, rosé, red and sparkling).

Do you recommend to drink your reds cooled?

Not too cold. The température of the cellard is great , arround 12°C.

And to drink the whites not too cold?

For the Vieilles vignes 10°C, for the classic Domaine Langlois-Chateau 8°C.

Are Asian dishes the best for your wines?

The freshness of our wine is nice with Asian food but this one not have to be too spice.

Langlois-Chateau is een klasse huis, een pareltje uit de Loire, een streek die afgezien van Sancerre – ook Langlois maakt overigens Sancerre – nog niet zo breed is ingevoerd in Nederland. Dat is jammer, want er is genoeg kwaliteit te vinden. Aan de andere kant bied dit het voordeel dat deze minder ontdekte goede wijnen betaalbaar blijven.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Actualiteiten

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl