Cognac is nu weer salonfähig door sommige liefhebbende rappers, maar de streek heeft zware tijden gehad. Toen Frankrijk een paar decennia geleden het promillage alcohol in het bloed bij autorijden zwaar ging aanpakken, kwam deze maatregel het hardste aan in de Cognac-streek. Deze sterke drank werd als eerste geschrapt bij de lunch. Door o.a. rappers is de streek nu bezig met een comeback. Daar is iets voor te zeggen. Cognac is een uniek product dat verkregen word na jarenlang rijpen. Dat jarenlange rijpen is ook het unieke selling point van cognac. Aangezien de producenten niet aan die rijping wilde tornen, zijn ze er ook niet toe overgegaan om een witte cognac te maken. Iets wat Armagnac wel heeft gedaan, om de concurrentie met Gin aan te gaan.
De cognac die hieronder wordt besproken in een Engelstalig persbericht is een Single Estate Cognac. De naam slaat op de tekenen die ze in de kelders gebruiken op de barriques. Deze volle, smaakrijke Cognac is getooid is een moderne fles met een geschilderd label, gemaakt door Audrey Serano.
The Artist Collection initiative by ABK6 celebrates the alliance between art and cognac, the two passions of Francis Abecassis. Since 2019, this collection has annually showcased the talent of a local artist, offering a unique and creative interpretation of the ABK6 spirit and its Single Estate Cognac. These bottles are genuine limited edition works of art, illustrating the authenticity and modernity of ABK6 Cognacs. This collection provides a unique sensory experience where visual pleasure merges with palate satisfaction. Each edition of the Artist Collection tells its own unique story—a true delight for art and Single Estate Cognac enthusiasts.
A work centered around the Charente region and its treasures.
To echo her artistic work on the heritage of the Charente region, Audrey Sedano has reinterpreted the building of the Vaisseau Moebius, emblematic of both the city of Angoulême and the comic strip, for the “Reserve” bottle. The typography “Cognac ABK6” as a motif refers to the art of calligraphy used in the cellars on the barrels of cognac. The colors symbolize the territory: the blue of the Charente River, the green of the vineyards, and the orange of cognac. Lastly, the blend of linocut for grounding in tradition and craftsmanship (a nod to Angoulême’s papermaking past), and digital work, a reference to the decidedly modern present of the Cité des Valois (between comics and animation), encapsulates the richness of the region.
Audrey Serano, a multi-faceted artist.
Audrey Sedano is a visual artist, illustrator, and comic book author. She founded Editions du Petit Saturnin, a publisher of sound-enhanced comics and art books based between Angoulême and Paris. She directs the Augmented Heritage art studio for the promotion of French heritage and is represented by the Showroom57 art gallery in Angoulême.
Tasting Notes:
- Sight: Shiny and luminous amber colour.
- Smell: Intense and elegant aromas combining notes of apple, pear, candied plum, cinnamon and vanilla with delicate woody touches.
- Mouth: Beautiful balance between roundness and structure, spicy, vanilla and woody aromas revealing lingering fruity notes.
Terroir : Chez Maillard estate in cru Fins Bois, and Maine Drilhon estate in cru Petite Champagne.
- Cru Fins Bois: 50% groies, hard limestone from the Jurassic and 50% groies of champagne, soft limestone from the Cretaceous.
- Cru Petite Champagne : Champagne land, soft limestone from the Cretaceous.
Grape variety: 100% Ugni-blanc, average age of the vines: 40 years.
Vinification: On site, alcoholic and malolactic fermentation in thermo-regulated stainless-steel tanks.
Distillation: Double distillation on lees, in 16 and 25HL
Charentais copper stills with olive and onion-shaped lids.
Ageing -: Ageing in new barrels for 6 to 8 months, then
passage in red and old barrels for several years. Barrels of
400L, in French oak type Limousin, quality loose grains.
Blend : Crus de Petite Champagne and Fins Bois.
Bron: pb