Demeter Pouilly-Fumé | Domaine du Bouchot

Bij de Loire denken de meeste mensen aan vakantie, kastelen en water in de vorm van zee of rivier. Maar de Loirestreek is ook één van Frankrijks grootste wijngebieden en tevens het meest uitgestrekte. De Loire-rivier is maar liefst 1000 km lang, het wijngebied telt 63 appellations en zo’n 57.000 hectares aan wijngaarden. Ter vergelijking: Bordeaux heeft 100.000 ha en 65 appellations en Bourgogne heeft 30.000 ha en 84 appellations. Die 63 appellations van de Loire lopen vanaf Muscadet – het dichtst bij de Atlantische oceaan – tot tegen de Bourgogne en verder naar het zuiden: het minder bekende Saint Pourçain ligt daar. En het is allemaal Loire.

De hoofdrolspeler van vandaag – Domaine du Bouchot – ligt in de Centre Loire. Om precies te zijn in Pouilly-sur-Loire tussen Bourges en Dijon. Pascal en Rachelle Kerbiquet werkten hier al decennialang biodynamisch, wat redelijk uniek was -en is – in deze streek. In 2009 werd Domaine du Bouchot officieel gecertificeerd. Antoine Gouffier nam het Domaine in 2018 over en hij zette in op certificeringdoor Demeter, wat ook gebeurde. Gouffier komt uit het dorp, naar heeft de hele wereld rondgereisd en overal op wineries. Zo werkte hij in Argentinië samen met Michel Roland. Biodiversiteit en harmonie staan hoog in het vaandel van Gouffier. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de vorige eigenaar Paul Karbiquet nog steeds Gouffier adviseert.

Gouffier gebuikt geen chemische middelen en werkt met amfora’s. In 2022 werd hij door La Revue du Vin de France uitgeroepen tot ontdekking van het jaar, een prijs die hem werd uitgereikt door de Franse president Macron.

Terroir

Het terroir in Pouilly-Fumé is uniek, een combinatie van kalksteen, vuursteen en mergel. In de wijnen van  Gouffier proef je de expressie van het terroir.  Het Portlandian kalksteen wordt ook Caillottes genoemd en het mergel Kimmeridgische kalksteen, mergel met kleine oesters van de zee die  hier millennia gelegen lag.

Winebusiness.nl proefde twee van de vijf wijnen van Bouchot:
Pouilly Fumé Caillottes: Een ongefilterde wijn met rijp citrusfruit, gedroogde abrikoos en bloemig karakter met intense mineraliteit. Een wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit met een parelmoeren frisheid. Van biodynamisch geteelde druiven met Demeter certificering. Een superwijn.

Pouilly Fumé Terres Blanches: Een verfijnde Pouilly Fumé van het Kimmeridgische kalksteen. De mergel met decennia-oude fossiel resten van schaal- en schelpdieren geeft een loepzuivere mineraliteit. Een kraakhelder, knisperfrisse wijn met prchtige mineraliteit.

Best of Wines is de trotse importeur. Prachtige wijnen!

 

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl