Abruzzen | Di Sipio

We reizen af naar Italië, naar de Abruzzen. Di Sipio – de hoofdrolspeler van vandaag – komt uit het hart van de laars, grofweg aan de rechterkant van Rome. De Abruzzen of Abruzzo is misschien wel de ruwste wijnstreek van Italië. L’ Aquila, met de grote verwoesting tijdens de aardbeving in 2009, is de hoofdstad en Pescara is de belangrijkste rivier. De Apennijnen met de Gran Sasso d’Italia en de Majella als hoogste en met vaak besneeuwde bergtoppen bepalen het landschap.

Di Sipio is een kwaliteitswijnhuis en dat is in de Abruzzen een redelijk recent gebeuren. Tot aan de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte de streek voornamelijk bulk, daarna kwam er een kwaliteitsinhaalslag.

Di Sipio

Nicola Di Sipio (1953) is naamgever en oprichter van Di Sipio. Hij komt uit Chieti in de provincie Chieti – niet zo ver van Pescara af – en daar staat nu ook het estate van Di Sipio. Nicola di Sipio kocht in 2000 wijngaarden in hetzelfde gebied als waar zijn vader als arbeider werkte. Op die 70 hectare glooiende heuvels begon hij wijnen te maken – de eerste jaargang kwam in 2006 op de markt – , waarmee hij zijn eigen droom en die van zijn vader realiseerde. Di Sipio werkt zo schoon mogelijk in de wijngaard en in de kelder, de 100% pecorino is zelfs biologisch gecertificeerd. Naast de druiven uit de Abruzzen zoals montepulciano en pecorino maakt Di Sipio ook uitstapjes naar bijvoorbeeld de riesling. Spannend! De beide zoons van Nicola zitten ook in het bedrijf. Ruim twintig jaar staan de wijnen van Di Sipio garant voor betaalbare kwaliteit uit de Abruzzen.

Importeur Dikkers heeft de wijnen van Di Sipio in het assortiment.

De wijnen:

Di Sipio IGT Colline Teatine Bianco IGT: Dit is een super aromatische wijn van trebbiano, pecorino en fallangina met fris geel fruit en een vleugje bloemigheid. Zeer goede balans en structuur en lekker fris. Verrukkulluk als aperitief of bij lichte visgerechten.

Di Sipio IGT Colline Teatine Rosso IGT: Een fruitige rode wijn van o.a. montepulciano met veel rood en zwart fruit en een lange afdronk. Met deze wijn kun je borrelen of als maaltijdbegeleider bij lichte of pasta vleesgerechten. Vrolijk!

Di Sipio Pecorino IGT Terre di Chiete BIO/ORG: Pecorino is niet alleen kaas, maar ook een druivenras. De Di Sipio pecorino is een strakke en droge wijn met een bittertje, erg sappig met wit fruit en een amandeltje, iets bloemigs, vol en vettig met een fijne zuurgraad.

Di Sipio Cerasuolo d’Abruzzo Rose: Deze kersenrode cerasuolo – nomen est omen – is gemaakt van montepulcianodruiven en is superfruitig met kers, aardbei en framboos, een florale toets en wat amandel. Deze Di Sipio cerasuolo heeft lage zuren, wat stroefheid en een klein zoetje. Zeer geschikt om bij te eten.

Di Sipio Montepulciano Abruzzo Riserva: De montepulciano heeft de hoofdrol in deze Riserva, dus dat betekent fruit en gecombineerd met kracht door de subtiele houtopvoeding. Diep en stevig. In de smaak tonen van kersen en zoethout, bessen en fijne kruiden. Heerlijk genuanceerd genieten, wel iets bij eten.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl