AH | Mediterrane Rosé

De meest mensen gaan al glimlachen bij het horen van het woord: rosé. Dit woord is bijna synoniem met stralende zonneschijn. Het is nu nauwelijks voor te stellen dat nog niet zo lang geleden rosé zich met moeite wist staande te houden naast de witte en rode wijnen. In de afgelopen jaren is de populariteit van rosé enorm toegenomen. In de laatste 20 jaar is de roséproductie met maar liefst 50% toegenomen. Rosé is populair, zoveel is duidelijk.

Hoe maak je rosé?

Voor rosé zijn er vier mogelijkheden, hoewel de vierde officieel niet mag in Europa voor stille wijnen. De eerst is licht persen met bijvoorbeeld een pneumatische pers, de kleur zal dan licht zijn. De tweede methode is om licht geperste druiven langer te laten inweken. Hoe langer de periode, hoe donkerder de wijn zal worden. Bij de derde ‘saignée’ methode wordt van het eerste aflopende sap van druiven bestemd voor rode wijn, rosé gemaakt. Rode wijn toevoegen aan witte wijn wordt in de champagne gedaan en buiten Europa. In de Provence wordt vooral met grenache gewerkt en daarnaast cinsault en syrah.

Vandaag rosé’s van Albert Heijn die niet uit de Provence komen.

Casillero del Diablo Shiraz Rosé Reserva € 6,99: Een krachtige, stevige, volle rosé uit Chili. Wél met een lichte zalmroze kleur. Dit is een eetrosé. Goed bij kip, witvlees of vis.

Cuvée Jolie Terre de Providence Rosé € 6,99: Een subtiele rosé van grenache, cinsault en syrah. In de naam een knipoog naar de Provence. U weet wat u kunt verwachten.

Cuvée Tapie € 5,99 Georges Ortola werkt al 40 jaar biologisch. Deze rosé bestaat uit grenache, cinsault en syrah. Georges Ortola werkt namelijk zo natuurlijk als mogelijk, ook in de kelder. De wijn bevat dan ook nauwelijks sulfiet. Alles bij elkaar is het resultaat een verrukkelijke en voordelige wijn.

Gerard Bertrand Cotes des Roses Voormalig professioneel rugby-speler Gérard Bertrand is een grootheid in de wijnwereld, beroemd vanwege zijn bio-dynamische aanpak. Deze frisfruitige Cotes des Roses rosé uit de Languedoc steekt Provence rosé naar de kroon. De fles heeft een glasbodem in de vorm van een roos, daar kun je een hoop leuks mee doen als de fles leeg is. € 7,99

Le Bijou de Sophie Valrose  € 7,99 Een nieuw gezicht, ook verkrijgbaar in een handige 1 1/2 liter pouche. Deze rosé komt uit Coteaux de Beziers, daar maken ze ook Provence-achtige rosé’s: droog, fris, fruitig en zacht.

Mastri Vernacoli Rosato € 7,49 nu € 5,99 Italië maakt tegenwoordig meer rosé’s. Pinot grigio is vooral bekend als witte wijn, maar er kan ook rosé van worden gemaakt. Dat komt omdat de schil van de druif lichtgekleurd is. Een fruitige rosé met appel en peer, heerlijk fris en perfect om mee te borrelen.

Saint Roche Bio € 6,49 Een IGP uit Gard in de Languedoc van biologisch verbouwde druiven. Voor (rood en rosé) zijn dat onder andere caladoc (kruising tussen grenache en malbec) en cinsault. Saint Roche wijnen vallen trouwens vaak in de prijzen en dat komt omdat ze zowel smakelijk, krachtig en ongecompliceerd lekker smaken. Verveelt nooit.

In mei komen de Provence-rosé’s aan de orde.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl