AH | Kerstwijngids 2022

We gaan weer kerst vieren. De afgelopen jaren hebben geleid tot een verschuiving van de wijnmarkt. Mensen drinken nu thuis heerlijke wijnen omdat ze eraan gewend zijn geraakt, de Horeca is geruime tijd gesloten geweest in de afgelopen jaren. Albert Heijn is een van de grootste, zo niet de grootste, wijnhandelaar van Nederland. En met deze feestmaanden roert AH zich weer aardig op de Nederlandse wijnmarkt. In de winkels zijn vele aanbiedingen te zien en ook online is er veel te vinden. Van St. Estephe tot Rioja, van AH Excellent tot de Australische Rawson’s en van Moscato d’Asti tot aan Chianti Classico. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in het assortiment dat zo goed bedacht is door de Category Wijn van Albert Heijn.

Ook voor feestelijke wijnen kun je dus terecht bij Albert Heijn. Neem eens een kijkje in de digitale kerstwijngids: Kerstwijngids In de winkels is een papieren versie te vinden. De wijnen die hieronder besproken worden staan in ieder geval online, in de winkels kan het aanbod variëren.

Codorniu Claico Brut € 5,49 Een Spaanse cava en die wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne met een tweede gisting op de fles. Het grote bedrijf Codorniu bestaat al sinds eind negentiende eeuw, die weten wel hoe ze mousserend moeten maken. In vergelijking met champagne is een cava vaak rijper en gelaagder waardoor je er heel goed iets bij kunt eten.

Warre Port 10 years € 9,74 Warre Port scoort ieder jaar goed rond de kerstdagen. Waarom? Nederlanders houden van Port. Het valt misschien niet zo op, maar we importeren een respectabel aantal flessen en dat heeft als voordeel dat ook hele leuke Ports deze kant op komen. Zo’n leuke Port is Warre Otima 10 year old Tawny. Deze fles van een halve liter huist in een hoge doorzichtige fles die op zijn beurt weer is gehuld in een lichtblauwe koker. Het is een blend van verschillende oudere tawny Ports, maar ook weer jong en fruitig met prachtig design. Als je van een zachte smaak houdt, moet je deze port van Warre eens proberen. Geurig, vol, zacht, soepel en subtiel zoet.

Excellent Selectie Valpolicella Ripasso € 7,49 Een Ripasso vergist twee keer. Meteen na de oogst wordt eerst de gewone Valpolicella gemaakt. Als die wijn klaar is, voegt de wijnmaker de schillen van ingedroogde druiven die voor Amarone zijn gebruikt toe. Dan begint de tweede vergisting. Daardoor smaakt Valpolicella Ripasso voller, rijker en steviger en een tikkeltje zoet. Koelen en van genieten bij een stukje vlees of harde kaas.

AH Excellent Selectie Rueda € 5,24 De Spaanse verdejo druif uit de Rueda heeft dezelfde kenmerken als sauvignon blanc: fris, stuivend en aromatisch. Een wijn om heerlijk mee te borrelen of als maaltijdbegeleider.

Chateau Bel Air Lalande de Pomerol  Lalande de Pomerol is de buurman van de bekende Pomerol en ook daar worden prachtige wijnen gemaakt. Merlot speelt hierin altijd de hoofdrol. Het is een wijn met veel structuur, elegantie en zacht rood fruit. Daarom komt deze elegante wijn het best tot zijn recht bij de dis. € 16,49

Dourthe Sauternes Grands Terroirs € 6,47 In Frankrijk drinken ze Champagne als aperitief óf Sauternes. Sauternes is een natuurlijke licht zoete wijn. En de druiven worden zoet doordat een schimmel – de pourriture noble – de druiven aantast die daardoor indrogen en zo de perfecte zoetheidsgraad krijgen. Deze Dourthe zit in een schattig klein flesje. Drink deze vloeibare bonbon als aperitief of bij kazen.

Le Chant de la Vigne Pouilly Fumé € 10,49 Een van de topappellations voor sauvignon blanc. Knisperfris en mineralig dankzij de krijtbodem en het koele Loire-klimaat. Met deze soepele en ronde Pouilly Fumé kun je voor de dag komen. Met de feestdagen of op andere dagen.

Rawson’s Retreat Chardonnay € 6,29 Rawson’s Retreat was ooit onderdeel van het befaamde Penfolds, ze staan nu op eigen benen. Australische chardonnay s hebben de naam vol en rijk en hout gedomineerd te zijn, maar dat is deze niet. Zacht, licht en mild. Een chardonnay voor ieder moment.

Terra Viva Bio Marche Sangiovese € 4,49 Terra Viva maakt alleen wijn van biologisch geteelde druiven. Deze sangiovese komt uit de Marche, in die streek is deze druif meer vol en zeer fruitig. De Marche Sangiovese is gebotteld in een vrolijke fles met schroefdop en zal verrassen door zijn toegankelijke stijl.

Trivento Malbec  € 6,29 Trivento betekent drie winden en verwijst naar de Polar, Zonda en Sudestada. Deze winden zijn bepalend voor het bijzonder gunstige wijnklimaat in Mendoza, in het westen van Argentinie. Mendoza is dé streek voor malbec in Argentinië, er staat daar wel 30.000 hectares aangeplant. Deze malbec is sappig, zit vol sap en is zacht met voldoende backbone. Echt een topper van een malbec.

Villa Ilaria Barolo € 14,99 Barolo is het visitekaartje van de wijnstreek Piemonte. Dat is pas in de laatste decennia, vroeger kreeg je bij 12 andere andere Piemonte wijnen er een fles Barolo gratis bij. Tijden veranderen. Barolo wordt de koning der wijnen genoemd. De druiven komen van de beste wijngaarden en aadn de opvoeding wordt alle aandacht besteed. Barolo kan best stroef zijn, naast rijp rood fruit en koffie en cacao. Iets bij eten is het devies. Dus een echte kerstwijn!

Deze wijnen zijn de hele maand december in de aanbieding.

 

ChvZ

 

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl