AH | soepel en doordrinkbaar Bio-rood uit de Languedoc

Eigenlijk was maart bedoeld om rosé’s van Albert Heijn uit te lichten. Maar wat een vies, koud en grauw weer. Geen mens denkt er nu aan om rosé te gaan drinken. Vandaar dat we een viertal hartverwarmende wijnen uit de Languedoc gaan bespreken.

Het wijnlandschap in de Languedoc-Roussillon is een ware lappendeken en dat behoeft enige uitleg. Er bestaan zo’n veertig appellations en de aard van de appellations varieert naar aanleiding van de ligging. In het westen van de Languedoc wordt er gewerkt met Atlantische rassen zoals cabernet sauvignon en merlot. Richting de Middellandse Zee wordt er meer grenache, cinsault etc. verbouwd. De verdeling is gebaseerd op de ligging en het klimaat. In het westen is het koeler met meer regen, daar gedijen de Atlantische rassen beter. In het zuiden komen de geconcentreerde wijnen van o.a. grenache meer tot hun recht.

Het duurde tot 2007 dat de AOC Languedoc werd ingesteld, dit is een overkoepelende appellation die AOC Coteaux de Languedoc uit 1985 vervangt. Beide namen worden overigens nog gebruikt. Costières de Nîmes, hoort sinds 1998 bij de Rhône en niet meer bij de Languedoc.

De wijnen

Tot zover de wijneducatie. De vier wijnen van Albert Heijn zijn alle vier erg soepel en doordrinkbaar. En voordelig, de prijzen liggen tussen de 5 en 7 Euro. De Languedoc is met zijn droge mediterrane klimaat uitermate geschikt om biologisch te werken in de wijngaarden. En dat is bij deze wijnen ook zo. Oftewel biologisch, oftewel er wordt zo schoon mogelijk gewerkt. Niet iedere boer heeft er zin in om het bureaucratische traject om biologisch te werken in te gaan.

Château Camplong Corbières: De Camplong Corbières ziet er chique uit. Gebotteld in een Bordeaux fles met een goudkleurig label en een goudkleurig dunne band eronder. Wél met schroefdop, dat is wel zo makkelijk. Dit is namelijk een heerlijk doordrinkbare wijn uit Corbières in de Languedoc van carignan, syrah, mourvedre. Een zeer sappig een fruitige wijn met een zijdezachte structuur. Warm aanbevolen!  € 5,79

Chateau Coulon Organic Vin Biologique  Een biologische wijn. Corbieres in de Languedoc heeft het ideale klimaat om biologisch te werken. Veel zon, veel wind en weinig regen. In de Corbieres zijn de wijngaarden omgeven door lage struiken, de zgn. garrigue, die een kruidige geur verspreiden. Die mediterrane kruidigheid zit ook in de wijnen uit de streek. De Coulon is van alle markten thuis: fruitig en kruidig, stevig en stoer, krachtig en tegelijkertijd toch zacht. Lekker slobberen! € 5,99

Saint Roche Rouge Bio  Deze wijn is een IGP, dat is een categorie onder AOP of AOC met veel minder regels. In deze zit bijvoorbeeld merlot, marselan (een kruising tussen cabernet sauvignon en grenache) en caladoc (een kruising tussen malbec en grenache). Soepel en zeer sappig. Met veel zwart en rood fruit. € 6,49

Chateau Tapie Rouge Bio Een wijn van syrah, grenache, mourvedre, carignan. Helène en Nelson Ortola, de eigenaren van Tapie, werken uit volle overtuiging biologisch. Het leidt tot een zowel zachte als krachtige wijn. Licht koelen en er iets bij eten.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Geen categorie
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl