Albert Heijn | Kerstwijnen 2020

Niemand had zich dit einde van 2020 een jaar geleden kunnen voorstellen. Met een mondkapje op de supermarkt in. Maar het is zoals het is en we gaan gewoon weer kerst vieren, lockdown of geen lockdown. Het afgelopen jaar heeft geleid tot een verschuiving van de wijnmarkt. Mensen drinken nu thuis heerlijke wijnen omdat de Horeca het grootste gedeelte van het jaar noodgedwongen gesloten is.

Albert Heijn is een van de grootste, zo niet de grootste, wijnhandelaar van Nederland. En met deze feestmaanden roert AH zich weer aardig op de Nederlandse wijnmarkt. In de winkels zijn vele aanbiedingen te zien en ook online is er veel te vinden. Van Rioja tot Ripasso, van AH Excellent tot de Australische Rawson’s en van Moscato d’Asti tot aan Chianti Classico. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit in het assortiment dat zo goed bedacht is door de Category Wijn van Albert Heijn.

Ook voor feestelijke wijnen kun je dus terecht bij Albert Heijn. Neem eens een kijkje: AH wijn De wijnen die hieronder besproken worden staan online, in de winkels kan het aanbod variëren.

Een groot aanbod leidt tot keuzestress. En dan moet je – als je al iets hebt gevonden – de wijnen ook nog zien te combineren met je kerstgerechten. Vandaar dat Albert Heijn de Wijntips creëerde. Met de Kerst WijnKiezer maak je de beste wijn-spijscombinaties voor de feestdagen. Kies het hoofdingrediënt van jouw gerecht en krijg op basis hiervan een passend wijnadvies. Het is onderverdeeld in wijntips bij gourmet, rundvlees, vis, varkensvlees, gevogelte, wild, lamsvlees en dessert. Een goed middel om niet tureluurs te worden.

En dan nu kerstwijnen. Om te beginnen een mooie viognier uit Zuid-Afrika: Tamboerskloof Viognier Eigenaar de Villiers begon een boutique winery voor zijn plezier nadat hij jaren voor andere huizen had gewerkt. Zijn doel? Elegante wijnen die hij zelf graag drinkt en waarnaar hij met plezier kijkt. En alles, wijn en etiket, is ook echt mooi bij Kleinood. Wijnmaker Gunter Schultz zorgt ervoor dat zijn Viognier het sappige van nectarine heeft, frisse van citroen en een beetje romigheid van de lagering op eikenhouten vat. Alles in de juiste verhouding en dan geeft deze druif een wijn met een verleidelijk lekkere smaak. Dit is er eentje om op je gemak van te genieten, zo als glas op zich. Viognier doet het ook goed bij oosterse gerechten, bijvoorbeeld bij een milde Thaise curry. Een topwijn voor € 13,99.

Nebbiolo is de meest bekende en karakteristieke druif uit Piemonte en Barolo is de koning onder de nebbiolo’s. Fontanafreddo Barolo heeft veel smaak, maar is niet zwaar. De nebbiolodruiven groeien op zonnige, zuidelijke hellingen met verschillende terroirs die elk een specifieke bijdrage aan de smaak leveren. Dit is een rode wijn om lang mee te tafelen, bijvoorbeeld bij een kruidige rollade of een gerecht met truffel, ook een specialiteit van Piemonte.

Chardonnay is een hele bekende en beroemde druif en dat is niet voor niets, je kunt er alle kanten mee op. Rustenberg Chardonnay  is een geconcentreerde witte wijn speciaal voor aan tafel. Maar dankzij z’n exotische, zachte smaak ook een wijn om als glas van te genieten, bijvoorbeeld op een kille avond. By the way: Rustenberg is een van de mooiste wijnhuizen van Zuid-Afrika. De witte gebouwen in de Dutch colonial style steken fraai af tegen de achterliggende Simonsberg. Het huis heeft een historie die teruggaat tot 1682 met kleurrijke verhalen over de verschillende eigenaars. Sinds 1941 is het in handen van de Barlows: deze familie maakt dus al meer dan 7 jaar fantastische wijnen op dit chique landgoed. Deze chardonnay kost € 11,99 en dan haal je iets moois in huis.

Uit Chili komt een mooi organisch pareltje: Emiliana CoyamDe makers van deze wijn noemen hun Coyam een big-bodied-red-wine voor bij de grill of stevige gerechten. De wijn heeft een mooie zachte afdronk. Hij komt van wijnhuis Emiliana, de eerste winery in Chili die ervoor koos om biologisch en biologisch-dynamisch te gaan werken. Een prachtwijn € 15,99.

Vanaf 14 december ligt de Hubert Legrand Pouilly Fumé voor € 9,99 in de schappen. Een stuivende sauvignon met veel wit fruit en een vleugje peper. Ook een befaamde appellation, daar kun je mee  voor de dag komen.

Vanaf 21 december ligt een mooie, strakke en klassieke Haut-Medoc in de schappen: Chateau Portal. Het is een wijn waar je iets bij moet eten, dan wordt het een sappig glas met veel zwart fruit en een lange afdronk. Vanaf 21 december kost deze € 4,99

Albert Heijn heeft nu onder AH Excellent een eigen champagne, een premier cru – van de beter gelegen wijngaarden – zelfs: Duc de Laurence. Serveer deze niet direct uit de koelkast, zet de fles een half uurtje eerder klaar. Loepzuiver, beendroog, maar niet té droog, wit fruit en elegant. Voor een premier cru champagne prachtig geprijsd met € 27,99. Van 21 december tot 3 januari kost deze maar € 19,99 Deze champagne kun je zo een jaar bewaren, ik zou het wel weten: AH Excellent Champagne

Dus ook voor chique wijnen naar Albert Heijn, zalig Kerstmis!

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl