Hermitage | Chapoutier

Het is maar weinig wijnhuizen gegeven dat de naam bij velen gelijk een belletje doet rinkelen. Niet zomaar een belletje, maar een belletje van goed nieuws. Chapoutier is er daar één van. Dat heeft Chapoutier bereikt door consequent uitstekende wijnen te maken. Het Franse wijnhuis gevestigd in Tain-l’Hermitage werd in het jaar 1879 door Polydor Chapoutier opgericht als negociant. Tegenwoordig heeft Michel Chapoutier, inmiddels een grootheid, de leiding over het bedrijf. In 1990, op de leeftijd van 26 jaar, nam hij het oude in 1808 gestichte en in Tain-l’Hermitage gevestigde familiebedrijf over en bracht het huis naar de top van de Rhône.

Hij is in vele opzichten een pionier, vooral op het gebied van bio-dynamische wijnbouw. Chapoutier bewerkt de wijngaarden met groot respect voor de druivenstokken, de bodems en het natuurlijk evenwicht. Zijn wijnen zijn een standaard geworden niet alleen voor Hermitage wijnen maar voor de hele Rhône-vallei.Michel  koestert het familie motto ‘Fac et Spera’ oftewel ‘Doe en Hoop’. Chapoutier heeft groot respect voor de natuur en het terroir. Aandacht voor elk perceel, luisterend naar de wereld, het milieu en anticiperend op de behoefte van de aarde.

Chapoutier omvat nu ruim 1200 hectares waarvan een kleine vierhonderd eigen wijngaarden bio-dynamisch verbouwd worden. Met zeker 10 domaines in het bezit is Chapoutier een hele grote jongen geworden.

Het magazine Wine & Spirits noemt hem een levende legende en ook wijngoeroe Robert Parker schreef in The Wine Advocate Michel Chapoutier de hemel in en waardeerde in de afgelopen jaren 42 (!) van zijn wijnen met de maximale score van 100 punten. Hiermee is Chapoutier de producent met de meeste wijnen met 100 punten.

Labels met braille

Chapoutier introduceerde in 1996 als eerste wijnproducent etiketten met braille op de Monier de la Sizeranne Hermitage wijn. Deze wijn is een eerbetoon aan de Sizeranne familie, die de wijngaard eerst in bezit had. En in het bijzonder aan lid van de familie Maurice de La Sizeranne, voorzitter van de Frans vereniging voor Blinden en ontwikkelaar van de verkorte versie van braille schrift. Nu staat op elke fles staat de producent, het jaargang, de wijngaard en regio en de kleur in braille.

Chapoutier is vermaard om zijn rode Rhône wijnen zoals de Côte Rotie, maar op het gebied van witte wijn blaast hij een uitmuntend partijtje mee. Bij een tophuis zijn alle wijnen top, ook of beter gezegd juist de instapwijnen. Bij Chapoutier zijn dus alle wijnen goed; de instap en de toppers, stuk voor stuk. Oud Reuchlin & Boelen is de trotse importeur.

Hermitage

Op enkele kilometers ten zuiden van de 45e breedtegraad dwingt de grijsgranieten Hermitage-rots de Rhône zijn loop te veranderen. Op de zuidflank ligt één van de oudste wijngaarden van Frankrijk die tevens de bakermat vormt van één van de beroemdste Rhônewijnen. Hermitage ligt op het massief van drie aaneengesloten heuvels met een terroir van graniet omsloten door de AOP Crozes-Hermitage. Het massief heeft zijn naam van een hermiet, ridder Henri Gaspard de Sterimberg, die op deze heuvels  in de 13de eeuw een kluizenaar werd. Zijn kapel is er nog, hoog op de heuvel en biedt een spectaculaire view.

Hermitage is slechts 137 ha groot (t.o.v. de ruim 1500 van Crozes Hermitage). De hellingen zijn stijl, het aantal producenten is klein: Chapoutier, Chave, Paul Jaboulet Ainé, Maison Delas Frères en de coöperatie Cave de Tain. Syrah, roussanne en marsanne doen het goed hier.

Rode en witte Hermitage wijnen bieden veel; ze zijn voloptueus, krachtig en eindeloos gevarieerd met veel diepgang.

Chapoutier is een van de gelukkigen die hier wijn maakt.

Chapoutier Hermitage Chante Alouette 2017 : Now we’re talking. Een marsanne die vol, rijp, rijk, tropisch en crèmig is. Een dijk van een wijn die bij het stijgen der jaren meerdere gezichten laat zien. In de jeugd is er meer fruit en na een paar jaar komen er droge sherry tonen die de Hermitage uiterst geschikt voor bij de kaas maken.

Chapoutier Hermitage Monier de la Sizeranne 2014: Een monumentale wijn met balans, lengte, intensiteit en complexiteit, geconcentreerd rijp rood fruit en een hint van zoethout, krachtig en elegante smaak met kruidigheid en een pittig droogje.

 

ChvZ

ORB Chapoutier

 


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl