Albert Heijn | Champagne en mousserende wijnen

De Ch zit in de maand. Links en rechts wordt de consument in deze donkere dagen voor kerst overspoeld met reclames en aanbevelingen voor mousserende wijnen en met name champagne. Van de grofweg 3,5 miljoen flessen champagne die Nederlanders jaarlijks drinken, wordt het overgrote deel in december genuttigd. Champagne heeft de naam, het terroir en de appellation, maar er zijn nog meer bubbels. Er worden wereldwijd zo’n 2 miljard àndere mousserende wijnen gemaakt. Albert Heijn stuurde een selectie van de mousserende wijnen uit het uitgebreide assortiment toe.

Hoe komt de mousse in de fles?

De méthode traditionnelle is kenmerkend voor de Champagnestreek. Tot 1994 heette dit proces methode champenoise, maar dat vond de Europese Unie te verwarrend met andere mousserende wijnen. Methode traditionelle betekent dat er een tweede gisting op fles plaatsvindt. Bij de eerste gisting wordt de basiswijn gemaakt, vervolgens wordt aan deze basiswijn een mengsel van in wijn opgeloste rietsuiker, eventueel citroenzuur en wat extra gist toegevoegd, de zogenaamde liqueur de tirage. De wijn gaat opnieuw gisten en de koolzuurgas wat daarbij vrij komt, blijft in de fles en lost op de wijn leidend tot een prise de mousse. Champagne, Crémants en o.a. Cava worden zo gemaakt. Cava wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, doch met andere druivensoorten en kortere rijping op de lees.

De methode charmat of cuve close. Naamgever aan deze methode is Eugène Charmat. De wijn gaat in een drukbestendige tank en daarin vindt na toevoeging van gist en suiker de tweede gisting plaats. Prosecco, Sekt en Muscato d’Asti zijn de belangrijkste voorbeelden.

Dit zijn de belangrijkste methodes, maar er zijn nog meer. In de Limouxstreek bijvoorbeeld gaat de eerste gisting door, of begint opnieuw en het gist wordt niet verwijderd. Dat levert enigszins troebele wijnen op, de methode ancestrale voor o.a. Blanquette de Limoux en Clairette de Die.

Albert Heijn

Albert Heijn heeft een groot aanbod van mousserende wijnen, wel zo’n 40 stuks. Om te beginnen heeft AH de chique champagne Duval-Leroy Champagne Brut Reserve Duval-Leroy bestaat al sinds 1859 en is nog altijd een familiebedrijf. Zij noemen de stijl van hun champagne elegant en verfijnd en dat is terecht. Hij bestaat zoals de meeste champagnes uit chardonnay, pinot meunier en pinot noir. Het is een knisperfrisse, loepzuivere champagne die door zijn frisse fruitigheid een feestje is. € 35,99.

Nieuw: Albert Heijn heeft nu onder AH Excellent een eigen champagne, een premier cru van de beter gelegen wijngaarden: Duc de Laurence. Serveer deze niet direct uit de koelkast, zet de fles een half uurtje eerder klaar. Loepzuiver, beendroog, maar niet té droog, wit fruit en elegant. Voor een premier cru champagne prachtig geprijsd, in deze maand kost deze € 19,49. Deze champagne kun je zo een jaar bewaren, ik zou het wel weten: AH Excellent Champagne Duc de Laurence

Deze champagne heeft nu een rosé zusje, er is niets verleidelijker dan een rosé champagne.  Easy, fruitig en zeer toegankelijk. Deze rosé champagne is droog, een echte aperitief:  Champagne Duc de Laurence rosé  € 25,99

Een goed betaalbaar alternatief is uitmuntende Crémant de Bourgogne van Antonin Rodet à € 9,99, die wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne met alleen  minder maanden lagering op de fles. Crémants zijn een heerlijk betaalbaar alternatief voor de liefhebbers van de methode traditionelle. De streek die achter crémant staat, zoals in dit geval Bourgogne, geeft de gebruikte druiven aan. In de Bourgogne is dat chardonnay en pinot noir. Prachtige prijs-kwaliteit verhouding € 9,99 Ook in Spanje wordt mousserend gemaakt onder de naam Cava, xa.rello is hier vaak de leidende druif. Een grote producent is Codorníu. Er zijn twee cava’s van Codorníu die opvallen. Dat is Codorniu Seleccion Raventos , gemaakt van de xarello druif, wat langere lees ageing en daardoor met veel toasttonen en een volle afdronk voor € 9,99 én de Codorníu Jaume Cordorniu Gran Reserva Brut  Hele chique bubbel uit 2013 van pinot noir en chardonnay en xarel.lo van de best gelegen wijngaarden. Deze Cava is verrassend goed, kost wat meer maar is iedere cent waard € 27,99. Zacht met veel diepgang, ook door Suckling goed beoordeeld en terecht.

Een prijs kwaliteit toppertje uit Zuid-Afrika, op dezelfde manier gemaakt als Champagne is Krone MCC Brut Vintage MCC staat voor Methode Cap Classique wat een tweede gisting op fles inhoudt. De Krone MCC Brut Vintage is fris en fruitig denk aan appel, peer en citrusvruchten. Het is een vintage, dus alle druiven komen uit een jaar, dit zie je in Zuid-Afrika vaak met MCC. Voor € 9,99 heb je een hele goede prijskwaliteit verhouding. Naast de Brut staat er ook een Krone MCC Brut Vintage Rosé  bij AH in de schappen. Dit is een topper en dat voor maar € 9,99. Vrolijk rood fruit, sappig, tintelend op de tong. Een MCC om van blijdschap van in de lucht te springen. Krone is een aanrader!

Ook op het gebied van de wat zoetere mousserende wijnen heeft Albert Heijn veel te bieden.

Masottina Prosecco Brut Prosecco wordt gemaakt van de druif glera. De meest prosecco’s zitten wat hoger in het zoet, deze is wat droger of beter gezegd wat minder zoet. Verrukkelijk doordrinkbaar. € 7,89

AH Excellent Selectie Prosecco  In de Excellent Selectie zitten de beste producten van Albert Heijn, zo ook bij deze prosecco. Fris, fruitig en droog. Heerlijke bubbel voor bij de ontbijtbrunch.
€ 7,99

Fontanafredda Muscato d’Asti Dit is een hele toegankelijke aromatische wijn met een zoetje en licht alcoholpercentage. Perfect voor bij de oliebol, bij zoet, drink je zoet. € 8,49

Zoals gezegd, het aanbod van Albert Heijn is groot. Neem gewoon zelf een kijkje in de winkel of online: Albert Heijn Mousserende wijnen

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl