Blancs de Blancs | Champagne Cazals

Cazals is een klein champagne huis in Côtes des Blancs, Cazals maakt dan ook alleen maar Blancs de Blancs van chardonnay. Het is een oud huis, opgericht in 1897 door Ernst Cazals, en gevestigd in Mesnil in het hart van de blancs-de-blancs streek. Cazals is niet de eerste de beste, je vindt het huis o.a. in The Fines Wines of Champagne van Michael Edwards.

Het huis is beroemd en bekend omdat ze in het bezit zijn van een heuse Clos, een ommuurde wijngaard. Claude Cazals, kleinzoon van oprichter Ernest kocht een omheind stuk grond kocht voor zijn kinderen, midden in Oger. De omheining creëerde een mesoklimaat, waardoor de druiven – geplant in 1957 – een consistent en bijzonder karakter kregen. Pas toen vintage 1995 werd uitgebracht, slaagde de eigenaar en dochter van Claude Delphine erin om dit perceel te laten goedkeuren als een van de 21 officiële Clos’ in Champagne. De Clos telt 3,7 hectare en dat is niet gering, waardoor het een van de grootste Clos in de Champagne is.

Naast hun Clos in Oger heeft Cazals ook wijngaarden in Mesnil-sur-Oger, Oger, Villeneuve, Vertus en gebruiken ze pinot noir uit Verzenay voor hun Rosé en Coteaux Champenois. Samengevat bezit Cazals in totaal 9 hectare verdeeld over vier gebieden in Côte des Blancs. De wijngaarden van Cazals hebben de Grand Cru status.

Claude Cazals, zijn naam wordt nog steeds gebruikt door het Champagnehuis: Champagne Claude Cazals -, is de uitvinder is van de gyropalette. Dit systeem heeft de remuage van de champagnes geautomatiseerd. Remuage gebeurde vroeger met de hand; de flessen werden gedraaid waardoor de gistcellen naar de hals stromen. De introductie van de Gyropalette, waar Cazals nog steeds het patent op heeft, heeft de duur van de remuage aanzienlijk verkort. Met de hand duurde het vroeger een maand, met de gyropalette een paar dagen.

De Champagnes van Cazals

Champagnes van Cazals maakt mineraalrijke Côte des Blancs champagnes. De druivenranken groeien en bloeien op kalkrijke bodems, dit geeft ronde en mineralige champagnes. Champagne Cazals laat de druiven op lage temperatuur gisten en lang ouderen, dit zorgt voor rijke, gelaagde en krachtige champagnes die een absoluut genot zijn om te drinken en het ook goed doen bij de dis.

De druiven voor La Chapelle du Clos komen van een single vineyard vlak bij de Clos Cazals in Oger. De druiven zijn afkomstig van een plot dat 25 jaar geleden door Delphine en haar vader Claude, is geplant in de buurt van een kapel. Vandaar de naam. La Chapelle du Clos is een Vintage champagne, het huidige jaar is 2016. 10% wordt opgevoed in eikenhouten vaten. 6 jaar rijping sur lie. Het is een prachtig gelaagde champagne met veel verdieping, fijn en parelig, complex met tonen van witte bloemen, oranjebloesem, wit fruit met een vleugje citrus; zeer delicaat.

La Chapelle du Clos heeft een prijskaartje van € 70,12 en dat is voor deze kwaliteit geen geld. Le Clos, een unicum van een champagne, kost een paar Euro meer en dan heb je iets heel bijzonders in het glas. De fris fruitige en loepzuivere Carte Or van Cazals heeft een prijskaartje € 39,87 en dat is nog altijd veel minder dan champagnes van bekende namen.

 

Best of Wines verkoopt online de Champagnes van Cazals.

 

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl