Amfora-wijnen | Narratur van Preignes le Vieux

De Languedoc is een heel groot en vernieuwend wijngebied met meer dan vijftig appellations en een grote uitgestrektheid in Zuidelijk Frankrijk. Domaine Preignes le Vieux springt er op alle manieren uit. De familie Vic van Preignes le Vieux is begonnen met een nieuwe range amforawijnen. En daar gaat dit artikel over.

Preignes le Vieux ligt in het midden van de Languedoc in de buurt van Vias tussen Béziers en Agde, de Middellandse Zee is hier niet ver vandaan. De over- over (bet) grootouders van eigenaar Jérôme Vic zaten vanaf 1905 (!) in het Domaine. Jérôme en zijn vrouw Aurelie zijn alle twee wijnmaker en de 5e generatie van de familie Vic. Aurélie en Jérôme wonen in de zomer met hun kinderen in het eeuwenoude kasteel, in de winter verblijven ze in een huis in het nabijgelegen Béziers. Tot grote vreugde van hun kinderen, want door de dikke muren werkt de wifi in het kasteel niet altijd even goed.

Aurelie en Jérôme staan me op te wachten, want ze willen hun nieuwste project laten zien: amfora wijnen. ‘En door deze amfora wijnen komen we ook weer dichter bij onze geschiedenis.’ aldus Jérôme. De Romeinen noemden een slordige paar duizend jaar geleden het domaine van Preignes le Vieux Villa Preixanum. ‘In onze wijngaarden zijn destijds nog (resten) van amfora’s gevonden, in de tijd van de Romeinen maakten ze zo wijn.’ Tegenwoordig zijn amfora wijnen weer helemaal top-of-the-bill. Een en een is twee. Jérôme en Aurelie besloten ook zelf amforawijnen te gaan maken. Maar dat doen ze niet zonder gedegen onderzoek.

Wijn op amfora

De Romeinen waren natuurlijk niet achterlijk, want je kunt goed wijnen maken op amfora. Wijnen worden minder stroef. Iets wat je ook bereikt met barriques, maar die geven een houtsmaak en dat heb je niet met amfora’s. In een amfora blijft de frisheid van een wijn behouden. Ook komen minerale tonen meer naar voren; steenfruit en nootachtige tonen. Dit geeft een romig effect met vettigheid en volheid. Aurelie ‘wij gebruiken amfora’s van zandsteen. En niet van terracotta wat wel vaak gebruikt wordt.’ Zandsteen is sterker dan terracotta. Bij het bakken van de zandstenen amfora’s kan de wijnmaker aangeven hoe lucht doorlaatbaar de amfora’s moeten zijn en dat is van invloed op de wijn. Micro-oxidatie heet dat met een chique woord. Hierdoor worden de wijnen fruitiger.

Combinatie van factoren

Jérôme ‘In deze omgeving hebben we door de typische plantengroei heerlijke geuren zoals tijm, lavendel en rozemarijn. Geuren om bij weg te dromen. En die vind je ook terug in de wijn.’ Ook het zo schoon mogelijk werken in wijngaard en kelder is voor Preignes le Vieux een axioma. En bij de amforawijnen komt alles bij elkaar. De typiciteit van de streek, de voordelen van de amfora én schone wijnen. Overigens kan Preignes de typiciteit uitkiezen in hun wijngaarden. Op hun 300 (!) hectares hebben ze diverse terroirs.

HVE

HVE Haute Valeur Environnementale is een belangrijk certificaat voor wijnboeren die zo schoon mogelijk werken met het gebruik van zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Biodiversiteit – veel flora en fauna rondom de wijngaarden – en natuurlijke mest hoort daar ook bij in Preignes le Vieux. Het water, in de Languedoc mag er geïrrigeerd worden, komt van het eigen terrein.

Proeven

Jérôme en Aurelie maken drie amforawijnen en ze kunnen niet wachten deze in te schenken. Ze zijn alle drie gebotteld in dikbuikige doorzichtige flessen en zijn getooid met een capsule van wax waar je de kurk doorheen kunt trekken bij het openen.

Narratur wit Pays d’Oc 13%: De wijn is gemaakt van vermentino die komt van terroir met kleine kiezels. De wijn rust op zijn lees in de grote 750 liter amfora’s. Het resultaat is een heerlijk frisse, soepele en krachtige blend met witfruit en crèmigheid

Narratur Rosé Pays d’Oc 12,5%: De grenache en vermentino van deze rosé komen van klei- en kalkbodems. Net zoals de witte wijn rust de rosé 4 maanden op de grote 750 liter amfora’s. Je drinkt een verfrissende doch krachtige rosé met karakter en een lichte sprankeling. Heerlijk.

Narratur Rood Pays d’Oc 14,5%: Marselan (kruising tussen grenache en cabernet sauvignon), petit verdot en cabernet van terroir met klei- en kiezels vormen de blend van deze wijnen. Hij is krachtiger dan zijn witte en rosé zusje, maar dat kan hij goed hebben. De wijn heeft acht maanden op grote amfora’s gerust en de marselan is daarnaast op RVS en barriques opgevoed. Krachtig, fruitige rode wijn met een duidelijke frisheid. Licht koelen en genieten maar.

Jérôme en Aurelie proeven met net zoveel genoegen als ondergetekende. Ze vinden het eigenlijk jammer dat ze de wijnen moeten verkopen. Want zoveel worden er niet gemaakt resp. 2200, 1500 en 3600 flessen. Gelukkig voor ons verkopen ze deze wijn wel. Rennen!

 

Charlotte van Zummeren

De amfora wijnen van Narratur van Preignes le Vieux zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel voor
€ 15,95 voor de witte en rosé, de rode kost € 24,50 Voor een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

 

Gedeeltes van dit artikel stonden in Winelife #80.

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl