Elzas | Domaines Schlumberger

Prachtige landschappen, gastronomie, vakwerkhuizen en wijn, dat is de Elzas in een notendop. De Elzas wisselde vele malen van nationaliteit. Nu wordt er al jaren volop Frans gesproken in de Elzas, maar dat is weleens anders geweest. Naast deze verbrokkelde geschiedenis is er de eeuwenoude wijnbouw, ooit meegekomen met de Romeinen en aan het eind van het eerste millennium tot volle bloei gekomen.

Vanaf het einde van het eerste millennium werd er al in menig dorp in de Elzas wijn verbouwd. Tegenwoordig ligt er tussen Strassbourg en Mulhouse een lint van 170 kilometer met wijngaarden. Dit is een ongelofelijke populaire Route des Vins die langs alle karakteristieke plaatsjes in de Elzas leidt.

Vanaf de Vogezen leidt deze wijnroute de bezoekers van de Alsace 170 kilometer door de wijngaarden in het heuvelachtige landschap. Het is een memorabele route langs wijngaarden en schilderachtige dorpjes met smalle straatjes met vakwerkhuizen. In het midden ligt de wijnhoofstad Colmar.

Schlumberger

De familie Schlumberger komt uit Souabe, een Duitse regio die tegenwoordig deel uitmaakt van Baden-Wurtemberg. Claus Schlumberger was de eerste die zich in de zestiende eeuw in Guebwiller vestigde. In die periode waren de monniken The Princes Abbés dominant en machtig in deze regio. Omdat hij zich stoorde aan de overheersing van de monniken, verhuisde hij naar Mulhouse; een vrije en protestantse stad. De namen van de monniken The Princes Abbés tooien ondanks de afkeer van Claus nog wel menig label van de Schlumberger wijnen.

Verschillende Schlumberger familieleden vestigden zich in Mulhouse. Net als Claus zelf waren de meesten van hen leerlooiers. Verschillende generaties volgden elkaar op en in de zeventiende eeuw was Schlumberger een van de grootste families in Mulhouse. De Schlumbergers waaieren uit over de hele wereld en wisten succesvolle bedrijven te starten in de V.S. (olie) en Frankrijk (bankwezen).

Het wijnverhaal begint in 1810 wanneer Nicolas Schlumberger 20 hectare grond met wijnstokken koopt. In 1920 – na 50 jaar Duitse bezetting, WOI en phylloxera – besluit Ernest Schlumberger de Guebwiller-wijngaard te kopen. Eric Beydon-Schlumberger plaatst in 1970 overal nieuwe stokken en zet het wijnhuis internationaal op de kaart. Tegenwoordig zorgen Alain Beydon-Schlumberger en Thomas en Séverine Schlumberger voor het wijndomein.

Wijngaarden en terroir

Schlumberger maakt alleen wijnen van de eigen wijngaarden en koopt noch druiven, noch sap, noch wijnen en dat is in de Elzas best wel bijzonder. Guebwiller ligt in het zuiden van de Elzas en heeft hellingen tot 50° op een hoogte van 250 tot 390 meter. De wijngaarden van Schlumberger zijn een van de meest adembenemende in de Elzas. De uitstekende ligging op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten zorgt voor een perfecte blootstelling aan de zon.

Guebwiller is de enige plek in de Elzas die vier Grands Crus produceert, in totaal zijn er 51 Grand Cru’s in de Elzas. 70 van de 140 hectares van Schlumberger liggen op Grand Cru gebied. De wijnstokken alhier geven een beperkte opbrengst, 50% minder dan het regionale gemiddelde. Ook werkt een team van twee metselaars het hele jaar door aan het onderhoud van de 50 km lange muren van de in terrasvorm aangelegde wijngaard. In de kelder zijn er 120 grote vaten voor de alcoholische vergisting. De wijnen rusten daarna in temperatuur-gecontroleerde RVS-vaten.

De wijnen

Weetje: Op het achterlabel staat een zoetheidsmeter die oploopt van dry naar medium-dry,  medium-sweet en sweet. Met een pijltje wordt aangegeven wat de zoetheid is. Zo weet je altijd het karakter van de wijn.

De wijnen van Domaines Schlumberger worden in Nederland geïmporteerd door Fourcroy. Schlumberger maakt een groot portfolio, hieronder worden er zes uitgelicht.

Schlumberger S: S de Schlumberger is assemblage van pinot blanc, pinot gris en pinot noir. De druiven komen van Schimberg, Bollenberg, Searing en Spiegel. Het is een charmante en verleidelijke wijn met een zoetje, vol, sappig en erg smakelijk met veel wit en tropsich fruit.

Schlumberger Pinot Gris Grand Cru Spiegel: Spiegel heeft een zanderige kleibodem en ligt op het oosten. De wijngaard bevindt zich op de helling tussen Guebwiller en Bergholtz op een hoogte van 260 tot 315 meter. Het is een jeugdige fruitige wijn met geel fruit en een zoetje van het steenfruit, medium dry en met veel karakter.

Domaines Schlumberger Saering Riesling Grand Cru AOC: Saering bestaat sinds 1250. De Riesling Grand Cru Saering is sinds 1830 een brand. Dit is een riesling met balans, lengte, intensiteit en complexiteit. Tropisch fruit, mandarijnen, rokerig en peperig met een zachte afdronk. Fijne zuren. Leg deze riesling gerust zes jaar in de kelder om te ouderen. Kan ook goed nu worden gedronken

Domaines Schlumberger Les Princes Abbés Muscat AOC: De druiven komen van de percelen Bollenberg en Bux. Het is een droge muscat, zeer geparfumeerd en aromatisch. De aroma’s van citrus, gember, kruiden en tropisch fruit springen het glas uit. Deze wijn doet het uitstekend bij curry’s en pittige gerechten.

Domaines Schlumberger Princes Abbés Pinot Blanc: Deze Pinot Blanc komt hoofdzakelijk uit de wijngaarden van Saering en Spiegel en uit Bux en Bollenberg. Het is een droge, fruitige wijn met een vetje en wit fruit als appels en peren en fijne zuren. Heerlijk!

Domaines Schlumberger Cuvee Christine Gewurztraminer Vendages Tardives: Een laag alcoholische wijn (13%) van laat geoogste druiven van de gewurztraminer. Een vloeibare, aromatische bonbons met een vleugje frisheid. Een geconcentreerde wijn met citroen, abrikoos, witte perzik, lychee, specerijen, sinaasappel en gekonfijte gember met een aangenaam zoet karakter. Doet het uitstekend bij blauwe kazen of drink het gewoon zo als een vloeibare bonbon.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl