Angove: traditie en verniewing uit Down Under
‘Claire, you must hear this. This woman has been about everywhere in Australia except in Adelaïde Hills. We should not be talking to her’, John Angove – een lookalike van de inmiddels overleden acteur Steve Martin – kan hier duidelijk niet over uit en deelt dit met zijn vrouw Claire. Gelegenheid is een perslunch in het Amstelveense restaurant Aan de Poel waar wijnbouwer John Angove en zijn vrouw aanzitten met een aantal vaderlandse wijnjournalisten en Joke Holster en Robert Handjes van Intercaves/Vos & Partners, trotse importeurs van Angove.
Handjes: ‘Dit huis past perfect bij ons, een familiebedrijf met een grote winery en ze bieden verschillende ranges. De wijnen zijn elegant en meer Europees dan de gebruikelijke Australische blockbusters’.
Angove Family Winemakers
Angove is een van de oudste familie ondernemingen van Australië. Angove is trouwens een van de 25 grootste wineries in ‘down under’ na de hausse van de markt aldaar, bestaande uit o.a. Lindeman’s, Yellow Tail etc. In 1886 emigreerde Dr. William Angove met zijn vrouw vanuit Cornwall naar Zuid-Australië om daar een dokterspraktijk te beginnen. Net als veel andere nieuwkomers hielden de Angove’s zich ook bezig met druiven en wijn. De oudste zoon volgde een wijnopleiding aan het Roseworthy College. In 1983 kwam voornoemde John Carlyon Angove,vierde generatie, aan het hoofd van het bedrijf. De installatie van moderne apparatuur voor vinificatie en wijnopslag leidde tot een belangrijke kwaliteitsverbetering. Het familiebedrijf is inmiddels gevorderd tot de vijfde generatie met twee kinderen van John en Claire, Victoria en Richard. Het derde kind, Sophie, heeft andere wetenschappelijke plannen, maar John ‘wouldn’t be a bit surprised if she changed her mind.
De belangrijkste wijngaard van Angove’s is Nanya Vineyard. Deze bevindt zich ten oosten van de River Murray, zo’n vijf kilometer ten noorden van het plaatsje Paringa. In deze wijngaard hebben 19 druivenrassen een plek. Deze worden in varietal wines of in allerlei blends gebruikt. Behalve druiven uit de eigen Nanya-wijngaard betrekt Angove’s ook druiven uit toplocaties elders in Zuid-Australië. Inmiddels zijn er wijngaarden aangekocht in McLaren Vale – Angove: ‘I always thought it would be nice to have our own vineyards in Barossa, Adelaïde Hills or McLaren Vale. In the end we choose McLaren Vale partly because it appears to have a very strong sales and marketing approach’ – en is de nieuwe cellar door daar gebouwd. Wijnmaker is de ervaren John Ingle. Doordat Angove andere wineries goed zag boeren buiten hun eigen gebied, was de stap uiteindelijk niet moeilijk meer te maken ‘We’ve seen De Bortoli do very well in the Yarra’.
Het gamma wijnen omvat onder meer de merken Long Row, Bear Crossing, Oranic, Nine Vines, Vineyard Select en een icoonwijn uit McLaren Vale genaamd Medhyk shiraz. De prijzen van de wijnen liggen tussen de zeven de twintig Euro, de icoonwijn Medhyk kost veertig Euro. Angove Family Winemakers maakt per jaar 10 miljoen flessen wijn.
Wijn én spijs in Aan de Poel
Meerdere importeurs weten dit Amstelveense restaurant inmiddels te vinden. De eigenaars, chef Stefan van Sprang en sommelier Robbert Veuger, weten de juiste snaar te raken met de locatie en de cuisine. Uiteraard weten deze twee oudgedienden van Ron Blaauw ook goed hoe je bestaande gerechten naar een wijn ‘toe’ kunt koken. Robert Handjes kan een lunch uitstekend informeel leiden en John Angove licht graag en uitgebreid zijn wijnen toe. Van Sprang is een kunstenaar met zijn amuses waaronder een – fasten your seatbelt- rilette van eendenbout en cornetto met crème van spekbokking en augurk. De twee wijnen uit de Organic Range – chardonnay en shiraz/cabernet – sloten daar naadloos op aan. De salade van gemarineerde makreel met ‘umami’ oester, zeebesje en Hollandse zuurkool oogde wat grijs, maar bood een divers palatum waar de Nine Vines Pinot Grigio zich makkelijk in kon voegen. De prachtig mineralige Vineyard Select Chardonnay kon zich uitleven op de tartine van Noordzee krab met truffel, biet en Madeira saus. Eén van de specialiteiten van Aan de Poel is de geroosterde Wagyu sukadevlees, een reden om sowieso al voor om te fietsen, op maat gemaakt met de diverse structuren van aardappel, stoofvlees en rodewijn jus bood het spannend tegenspel aan Vineyard Select Shiraz en de icoonwijn Medhyk. Deze laatste kon ook goed uit de voeten met de herfstsalade van bosfruit, chocolade en een soort crumble van koffie. De cuisine in Australië is al subliem ‘you must know that’, maar Aan de Poel liet zien dat Nederlanders er ook wat van kunnen. ‘What a great kitchen!’, verzuchtte Angove.
Traditie en vernieuwing
Angove Family Winemakers laat met de wijngaarden en nieuwe Cellar Door in McLaren Vale zien dat traditie vernieuwing niet hoeft uit te sluiten. Dit bedrijf is constant in beweging. ‘We have to, the Australian market never takes a rest’. De wijnen zijn strak, elegant en Europees van karakter. De alcoholpercentages liggen rond de dertien procent en dat is voor Australië niet hoog. De wijnen zijn met het matige alcoholpercentage en fijne zuren prima geschikt voor de gastronomie of voor de liefhebber van subtiliteit. We wensen Angove Family Winemakers en Intercaves/Vos & Partners alle succes toe en we gaan graag een keer in op hun uitnodiging ‘íf you are not visiting us the next time you are in Australia…’.
Charlotte van Zummeren
2e foto vlnr: Joke Holster, Robert Handjes & Janna Rijpma