Vinties ZA

Vinites: proeven tussen de sterren

 

ntsikiHet adres in Haarlem ruikt naar wijnimporteurs, want collega Okhuysen zit eveneens in de buurt. Vinites houdt haar najaarsproeverij bij vervoersonderdeel Grapefreight aan de Kuppersweg. Bij binnenkomst wordt meteen inkoper Cathy Moerdijk gehaald ‘ik wilde het risico niet lopen je te missen, want je proeft zo snel. Ik adviseer je Ntsiki Bileya te gaan praten van Stellakaya, ze staat daar een stukje verderop’. Ntsiki staat aan de Zuid Afrikaanse tafel waar ook o.a. Spier Estate staat. ‘Het was gisteren nog 35 graden in Cape Town’, wordt er spijtig verteld.

 

Ntsiki Bileya had daar minder last van. ‘I just came fron Tuscany for a working stage at winery Petra in Maremma. In a couple of days I am going back to Stellenbosch .I am happy I have a coat with me.’ Bileya heeft oenologie in Stellenbosch gestudeerd en werkt nu als wijnmaker bij Stellekaya. ‘red wine is really my thing. We only make reds fortunately. Production differs each year, but I guess we have about 150.000 bottles per year, but don’t blame me if it is wrong’. Zoveel maakt het natuurlijk niet uit, maar statistieken horen bij het vak. Stellekaya maakt mono-cepages zoals shiraz, cabernet sauvignon ‘our signature wine’, pinotage (hier niet aanwezig) en blends met o.a. sangiovese ‘that’s why I went to Petra, they are specialized in sangiovese’. De shiraz is een stevige jongen, net zoals de cabernet sauvignon, geschikt voor bij een braai. De blends als Hercules en Orion zijn soepeler. Stuk voor stuk kenmerken de wijnen zich door een grote concentratie en soepelheid.

 

Spier Estate, ook uit Stellenbosch, staat er met diverse ranges zoals Signature en Private Collection. De tropische tonen in de Signature sauvignon Blanc vallen op, net zoals de strakke sauvignon-semillon van de Creative Block 2. Dit is een huis om een middag voor uit te trekken. Die tijd hebben we vandaag niet want er staat nog veel meer te proeven.
‘Het is omgekeerd vandaag: van Z tot A. Nieuwe wereld voorop, de oude staat achteraan. En de bubbels aan het begin natuurlijk’.

De wijnen die Winebusiness.nl opvielen

cathyBij de bubbels vallen de cava Raventos i Blanc op en Philipponnat. We haasten ons daarna naar de wijnen uit Südsteiermark van de jongeling Hannes Sabathi, één van zijn wijnen is een onderscheidende knisperige sauvignon blanc. De wijn valt niet te categoriseren als Frans of Nieuw Zeelands, maar is gewoon Oostenrijks. Een openbaring. De morillon mag er ook wezen, maar de sauvignon blanc is de topper. Uit Italië viel de Col di Sasso igt Banfi op met z’n fluwelen zachtheid. Toppertje in de Franse hoek kwam van Les Celliers Jean d’Albert met de Marsanne Sauvignon vdp d’Oc ‘La Touriste’. Het is zomaar voor te stellen dat toeristen zich te buiten gaan aan deze wijn want kracht, finesse en soepelheid gaan hand in hand. Voor de thuisblijvers is de marsanne-sauvignon ook hier te verkrijgen voor een beschaafd bedrag.

 

Toch weer in een recordtempo een groot aantal wijnen geproefd. Het blijft leuk dat er altijd weer wijnen zijn die én nieuw zijn én opvallen. Dat kun je verwachten van een grote importeur met een ervaren inkoper. We verheugen ons op de volgende proeverij.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl