Tupungato Argentinië | Andeluna

Andeluna is een kleine parel in het grote wijnland Argentinië. Klein maar o zo fijn. Bij het dorpje Gualtallery, bij Tupungato, op meer dan 1.300 m boven zeeniveau, tussen de glooiende hellingen aan de voet van de Andes ligt dit prachtige wijngoed. Tupungato wordt in Argentinië algemeen erkend als een van de beste gebieden voor het produceren van kwaliteitswijnen.

Andeluna

Argentinië is een enorm wijnland met wel 200.000 hectares. Andeluna is daarbij vergeleken een kleuter, maar wel met 80 hectare eigen wijngaarden en uitsluitend daarvan komen de wijnen vandaan. Dus estate bottled wines, in Frankrijk zouden ze het een Domaine noemen. Dit zegt natuurlijk wel wat, het is eigen wijnbouwgrond wat ze bewerken. Het bedrijf is opgericht in 2003 en is sinds 2013 in handen van de familie Barale. Hoewel klein, heeft Andeluna toch een capaciteit van ruim 2 miljoen liters. Andeluna heeft een eigen restaurant, waar de bezoekers de wijnen kunnen ontdekken in combinatie met verrukkelijke gerechten, bereid van lokale producten.

De Chief Winemaker Manuel Gonzalez komt uit Mendoza en is gek van wijnmaken. Hij heeft gewerkt in Frankrijk, Spanje en Californië en heeft een internationale reputatie. Zijn belangrijkste adviseur is oenoloog Hans-Vinding Diers. Diers, van origine Deens, is geboren in Stellenbosch, de bakermat van de beste Zuid-Afrikaanse wijnen. Hij heeft gewerkt bij wijnhuizen in Australië, Uruguay, Portugal, Spanje, Hongarije en Frankrijk.

Andeluna bij De Monnik Dranken

Naast de 1300 serie staat  in NL de  Altitud serie en de Pasionado serie – de top – van Andeluna op de schappen. Hier bespreken we de Altitud Serie.

De drie wijnen van de Altitud Serie komen van druiven op hoogte (1300 meter). Drie drie wijnen zijn stuk voor stuk smaakbommetjes om nooit te vergeten.

Andeluna Altitud Chardonnay: De druiven komen van van wijngaarden op 1.300 m hoogte met een groot verschil tussen dag- en nachttemperatuur. De trossen rijpen zo geleidelijk en de aroma’s komen meer naar voren. De druiven worden met de hand geplukt en gedeeltelijk op Franse barriques vergist. Na vier maanden rust in de kelders van Andeluna komen de wijnen op de markt. Een loepzuivere, elegante chardonnay met fijne zuren en een zalig botertje. Een topper. Voor ongeveer 15 Euro heb je een pracht chardonnay in huis.

Andeluna Altitud Malbec: Zeg je Argentinië, dan zeg je malbec. De Altitud malbec heeft de zuiverheid, eenvoud en de voortreffelijke expressie van het druivenras. De Altitud malbec wordt met inheemse gisten gevinifieert en rust op nieuwe en gebruikte barriques. Na zes maanden flessenrust komt de malbec op de markt. De malbec heeft een intens heldere en paarse kleur. Bloemige violette tonen en een zeer intense frisse fruitige expressie, die doet denken aan rode pruim, aardbei en braambes. Fris, soepel en evenwichtig in de mond, met een subtiele minerale textuur. Ook van deze malbec kun je voor ongeveer 15 Euro van genieten, wel iets koelen van te voren.

Andeluna Altitud Cabernet Sauvignon: cabernet sauvignon is een ras met kleine druiven en daardoor meer tannines. Deze druiven komen van 1300 meter en doordat aroma’s daardoor beter naar voren komen is de wijn zeer fruitig. De cabernet sauvignon wordt vergist met inheemse gisten en rust op nieuwe en gebruikte barriques. Na zes maanden flessenrust komt de wijn op de markt. Rood met robijnrode tinten. Intense aroma’s en smaak van zwarte peper en paprika, rode vruchten zoals kersen en cassis. Brede concentratie van fruit en kruidige tonen. Rijpe tannines en een lange afdronk. Deze cabernet sauvignon is op zijn best bij gebraden vlees en kost rond de 15 Euro.

De wijnen van Andeluna zijn dit jaar door Tim Atkin MW in zijn Zuid-Amerika rapport geclassificeerd als First Growths!

De wijnen van Andeluna zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Info voor adressen in de buurt? Even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl

ChvZ


Rubriek(en):
Wijn
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl