Art of blending | Kopke Master Blender Carlos Alves

Tijdens een masterclass port blenden blendde een gezelschap, onder leiding van Master Blender Carlos Alves, de unieke 50 Year Old Tawny port van Kopke na. Het gerenommeerde port huis Kopke is het oudste ter wereld. In het Sofitel Legend the Grand, kreeg elke deelnemer een Kopke koffer, gevuld met verschillende batches port, om zo dé perfecte blend van Kopke 50 Year Old Tawny te achterhalen.

Kopke 50 Year Old Tawny
Kopke 50 Year Old Tawny port is de nieuwste aanwinst in het assortiment Kopke. Deze categorie is sinds januari 2022 door het IVDP, Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, goedgekeurd. Deze op kleine houten vaten gerijpte Kopke port is een blend van verschillende jaargangen, met een minimale gemiddelde leeftijd van 50 jaar. De druiven groeien op 600 meter hoogte en zijn bij optimale rijpheid met de hand geplukt, waarna de druiven in granieten troggen vergisten op 28-30 °C en vervolgens versterkt worden met aguardente, oftewel brandy. Kopke 50 Year Old Tawny staat bekend om zijn uitstekende oude houtgerijpte port en een aangename blend van verschillende oogsten.

Master Blender Carlos Alves, beschikt over aanzienlijke ervaring in blenden, mede door zijn jarenlange ervaring bij Kopke. Carlos Alves: “Mijn doel bij het maken van nieuwe blends is de essentie van de wijnen bewaren, die minstens een halve eeuw op hout rijpen. Ik selecteer wijnen met uiterst fijne en delicate aroma’s, waarbij de frisheid en het oude profiel van Kopke port gewaarborgd blijft, dat is wat de wijnen uitzonderlijk maakt.”

Blending masterclass 
Gedurende de masterclass gisterenochtend, werden de fijne kneepjes van het blenden geleerd. Door de verschillende batches te combineren, waanden de aanwezigen zich even in de wijnkelder van Kopke. Het is essentieel om balans in de wijn te houden, want elke toevoeging zorgt voor een ander karakter van de uiteindelijke wijn. Kopke 50 Year Old Tawny heeft meer diepte, verfijning en complexiteit. Daarnaast komt de 50 Year Old Tawny een stap dichterbij de exclusieve single vintages.

Kopke 50 Year Old Tawny is verkrijgbaar bij Wijnhandel van Ouwerkerk voor €199,95. Wijnhandel van Ouwerkerk is sinds 1860 een gespecialiseerd familiebedrijf waar het enthousiasme, de vakkennis en expertise vanaf 1860 tot op de dag van vandaag, van vader op zoon is doorgegeven.

www.wijnhandelvanouwerkerk.nl

Over Kopke 
Het verhaal van Kopke port begon in 1636, met het exporteren van port door zakenman Nicolau Köpke naar Hamburg. Twee jaar later, in 1638, richtte Cristiano Köpke het bekende port huis op. Kopke’s pad als wijnproducent is verstrengeld met de geschiedenis van de locatie. In 1781 kocht het handelsbedrijf Kopke een wijngaard in de Douro-vallei, waardoor het bedrijf veranderde in wijnproducent. Deze unieke geschiedenis, maakt Kopke ’s werelds oudste port huis, waarbij ambacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan.

Kopke heeft unieke, oude ports in het portfolio waaronder zeldzame witte portwijnen en veel oude Tawny port. Deze zeer oude en zeldzame ports zijn al eeuwenlang op dezelfde manier gemaakt, door een selectie van wijnen samen te voegen die decennia en vaak eeuwen op vat hebben gerijpt. Het is essentieel om zorgvuldig met de ports om te gaan, zodat de complexiteit en rijke aroma’s behouden blijven. De afgelopen jaren is de vraag naar Tawny port enorm gestegen, ook de vraag naar de zogenaamde Colheita’s, oftewel de specialisatie van Kopke. Vandaar dat Kopke in maart 2022 de nieuwe 50 Year Old Tawny introduceerde. Kopke wordt vaak bestempelt als een van de betere ports door zijn lang opgebouwde goede reputatie.

Over Sogevinus Fine Wines
Sogevinus Fine Wines, opgericht in 1990, is een onafhankelijke particuliere producent van Douro-wijn. Het bedrijf werkt samen met verschillende port wijnhuizen, waaronder Kopke, Burmester, Cálem, Barros en Quinta da Boavista, elk met zijn eigen identiteit en rijke geschiedenis van 500 jaar wijn. Momenteel, handelt Sogevinus in meer dan 60 landen, waarvan 60% van de export de totale wijnproductie is. Gemiddeld worden er 8,8 miljoen flessen wijn per jaar geproduceerd. Sogevinus bezit 248 hectaren aan wijngaarden, in vier regio’s in de Douro waaronder: Quinta de Bairro, Quinta de São Luiz; Quinta do Arnozelo, en recentelijk in 2020, Quinta da Boavista. Daarnaast zet Sogevinus  zich in voor duurzaamheid om zo het unieke Douro gebied te behouden. Sinds 2006 maakt Sogevinus DOC Douro wijnen van hoge kwaliteit, deze wijnen zijn internationaal geprezen door de sterke internationale positie, hoge kwaliteitsnormen en de vele kennis van Sogevinus.

Foto: Carlos Alves


Rubriek(en):
Geen categorie

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl