Azienda Agricola NEGRO

Op een tropische dinsdagavond wachten Joke Holster en Robert Handjes van De Monnik Dranken (DMD) in hartje Amsterdam het journaille op. Op een balkon aan de trouwkamer van The Grand in Amsterdam worden de journalisten getrakteerd op een fantastisch uitzicht op de hoteltuin. Sommelier Lotte Wolf vond het geen prettig idee om deze gasten als enige binnen te laten zitten, vandaar dit privébalkon. ‘Als het goed is, gaat het niet regenen tot 11 uur’, en dat deed het inderdaad niet.

Holster ‘Het is de eerste keer dat DMD zo’n persdiner organiseert.’ Ook collega Handjes is aanwezig, omdat Holster en hij samen het wijnhuis Negro ontdekten op Vinitaly. Het bezoeken van deze beurs is volgens de twee een ervaring die je niet licht vergeet; blij zijn ze wel met Negro. ‘Een aantal van de huizen van Intercaves zijn meegegaan naar DMD, maar niet alles. We misten in het portfolio een Piemonteesd huis.’ Het uitgebreide gamma van Negro kwam als geroepen. Deze avond zitten we daarom aan de dis met Giovanni en Emanuela Negro.

In het kort

DMD heeft overigens niet alle wijnen van Negro in het assortiment. Dat zijn er nl. heel veel: 22 incl. Grappa’s, zoete en mousserende wijnen. Het bedrijf vindt zijn oorsprong in de Roero en Giovanni Negro wordt mr. Arneis genoemd, omdat hij met deze druif als eerste een mono-cepage begonnen is. Tientallen jaren geleden werd arneis vooral in blends gebruikt. In de Roero heeft Negro naast moscato ook arneis, barbera, dolcetto, favorita|vermentino en nebbiolo staan. De meeste van hun 100 ha, waarvan 75 under vine, staan in de Roero. Een klein gedeelte daarvan is aangeplant in Barolo en Barberesco. Negro werkt organisch en met lage opbrengsten. Van de jaarlijkse 400.000 flessen wordt er 55% geëxporteerd. Emmanuela is exportmanager en deze avond ook vertaalster voor haar vader die geen Engels spreekt. Haar drie broers en moeder werken ook in dit familiebedrijf wat al generaties lang meegaat. Negro dateert uit 1670, maar is nog niet zo oud als het gebouw van The Grand dat al in 1578 af kwam.

De wijnen

Gebotteld in klassieke Piemonte flessen proefden de gasten resp.:

  • Negro Langhe Onorata 216: knisperig fris en zéér fruitig. Consumentenprijs € 10,00
  • Negro Roero Arneis Serre Lupini 2016: Van een geselecteerde wijngaard. Alleen inox en acht dagen koude inweking. Kan vijf tot zeven jaar ouderen. Mineralig, vettig en rijk met het kenmerkende Italiaanse bittertje en wit fruit. CP € 11,00
  • Negro Dolcetto d’Alba Cescu 2016: genoemd naar familielid Francescu. Soepel en zeer toegankelijk. Fruitbommetje, koelen is hier het devies en dan lekker slobberen. Prima lunch wijn. € 10,00
  • Negro Barbera d’Alba Dina 2015: Inox en 20% op foeders. Fruitig, maar met genoeg structuur om de uitbundigheid balans te geven. Authentiek met een eigen karakter. € 10,00
  • Negro Barbaresco Basarin 2013: Opgevoed op foeders. Een wijn met overduidelijke verdieping, uitermate geschikt als maaltijdbegeleider. Complex met zacht fruit op de achtergrond. Veel body. € 25,00
  • Negro Barolo Serralunga d’Alba 2013: Nog een baby. Opgevoed op foeders. Karakteristieke wijn met veel structuur, complexiteit en fruit op de achtergrond. € 38,50

Wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels.

Buiten het assortiment proefden we nog een nebbiolo uit de Roero: Negro Riserva Sudisfa 2013. Deze wijn is herhaaldelijk bekroond met 3 bicchieri in de Gambero Rosso. Het terroir van de Roero is anders dan in de Barolo. De nebbiolo is hier wat lichter en heeft veel verdieping. Een wijn om bij weg te dromen net zoals de Barbaresco Riserva Basarin 2012; een stevige jongen. De Negro Moscato d’Asti 2016 is friszoete aromatische wijn, heerlijk bij desserts. Deze komt vanaf november in het assortiment.

Mooie meid

Het team van Bridges kookte de sterren van de hemel. Als entree een rouleaux van mooie meid, wat een heek bleek te zijn. Krokante zwezerik gevolgd door USA steak met een goed bijpassende chimichurri saus die zeer goed de dans aan ging met de Barberesco en Barolo. Zwezekerik werd in principe gekoppeld aan de Barbera d’Alba, maar ook de Arneis paste er perfect bij.

Emanuela Negro vertelt nog dat ze het klimaat zo heerlijk vindt in Nederland. In Piemonte is het al wekenlang tropisch heet, iets waar wij Nederlanders naar uit zouden kijken. De dag erna zijn vader en dochter al vroeg vertrokken. Het sombere regenweer waar wij inmiddels deze zomer gewend aan zijn geraakt, hoefden zij niet meer mee te maken.

Een aangename kennismaking met een prachtig Piemontees wijnbedrijf. Opmerkelijk dat de mooie producten van dit bedrijf nog niet eerder in Nederland zijn geïntroduceerd. De Monnik Dranken, Holster en Handjes zetten zich zo direct op de NL wijnkaart.
Bellissimo!

 

Charlotte van Zummeren

Foto: Giovanni en Emanuela Negro.


Rubriek(en):
Wijn

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl