Beaujolais | Clos du Vieux Bourg

‘Vijftig jaar werkte ik als wijnmaker in Morgon daarna verkocht ik in de zomer van 2020 het handelsbedrijf Maison Piron, dat ik in 1987 had opgericht, maar ik hield de wijngaarden in Morgon.’, aldus Dominique Piron. Beaujolais is terug in het wijnlandschap.  Dus besloot Dominique nog een laatste stukje van zijn leven aan het prachtige beroep van wijnmaker te wijden, op zoek naar het beste in plaats van het meeste. Dominique Piron ging verder verder met ongeveer 35 ha.

De hectares liggen op een paar kilometer van Morgon in het hart van de Beaujolais Crus. Aan de Vieux Bourg in het dorp Corcelles is in Clos du Vieux Bourg – een ommuurde wijngaard van 8 hectares met historische panden –  de winery  gevestigd. Een van de twee hoofdgebouwen is de oude kerk Saint Pierre de Corcelles, hierin is de vinificatiekelder gebouwd. Dominique Piron gaat deze plek doorontwikkelen en er een bijzondere plek in de Beaujolais van maken.

Dominique Piron, geboren in 1950 in Morgon, is de 14e generatie. De eerste generatie begon in 1590. Sommige van de wijngaarden zijn sinds die tijd in de familie, voornamelijk de wijngaarden Terrains Rouges, Roche Noire en Montpelain. Als je familie al zo lang wijn maakt, komt er ook gelijk wat geschiedenis bij kijken. Een van de voorouders van Dominique, Benoit Bailly, was een van de eersten die het Briare-kanaal – van de Loire tot de Seine, gebouwd in 1642 – gebruikte om zijn wijn naar Parijs te verschepen. De wijngaard Les Pierres op de Py-heuvel werd in 1932 gekocht door Benoit Piron, de overgrootvader van Dominique. Grootvader Benoit wilde uitbreiden en had de keuze tussen wijngaarden in Bourgogne of Morgon. Hij koos voor Morgon omdat het minder ver was. Clos de Tart in de Bourgogne wees hij dus af, dat zal Dominique nu wel een beetje betreuren.

HVE en biodiversiteit

Sinds 2020 is Clos du Vieux Bourg voor alle wijngaarden HVE – Haut Valeur Environnemental  – gecertificeerd. Dit houdt in dat ze zo schoon mogelijk werken met respect voor menen, water, bijen, lieveheersbeestjes en het landschap. De wijngaarden worden omringd door bomen en struiken en Prion is druk bezig met aanleggen van bossen en het planten van vegetatie en bloemen om de flora en fauna in stand te houden.

De wijnen

Beaujolais staat bij menigeen bekend om zijn lichte en fruitige gemakswijnen. De wijnen van Clos du Vieux Bourg zijn klassiek gemaakte wijnen van de gamay, de wijnen worden op dezelfde manier opgevoed als in de Bourgogne. Dominique Piron maakt wijnen die met hoofdletters geschreven kunnen worden.

VINVINWINES is de trotse importeur van deze mooie Beaujolais wijnen. In het assortiment zitten onder andere de volgende wijnen:

Clos de Vieux Bourg Beaujolais Blanc  Ook in Beaujolais wordt witte wijn gemaakt van chardonnay. Het is alleen minder bekend omdat ze zelf die wijnen opdronken. Gelukkig is deze zacht romige wijn met wit fruit en vleugje vanille wel gewoon hier te koop. Heerlijk.  €19,99

Clos du Vieuw Bourg Morgon Cinq Terres  Cinq Terres  verwijst naar de vijf verschillende percelen waaruit deze cuvee elk jaar bestaat: de elegantie van de Chollets, het fruit en de rondheid van de Brye, het krachtige karakter van de Terrains Rouges, de lichtheid van de Aiguais en de mineraliteit van de Clachet. Denk aan zwarte pruimen, verse bramen en gedroogde kersen met cassis, leer en bosgrond. De wijn heeft diepte en complexiteit. Een dijk van een wijn! €19,99

Clos du Vieux Bourg Regnie La Croix Penet  Deze Régnié heeft de fruitige neus van de gamay, de structuur van Morgon en de frisheid van Chiroubles. Er zijn vijftien bevriende eigenaren van de wijngaard waar de druiven van Régnié Croix Penet vandaan komen, Dominique is er daar een van. De meeste vrienden zijn werkzaam in de gastronomie. De wijn heeft fijne zuren, zachte tannines en mineraliteit met rood zomerfruit en een verleidelijke kruidigheid. De afdronk is erg lang. €19,99

Clos du vieux Bourg Morgon Cote du Py  Côte du Py is het hart van de Morgon. De druiven staan op een heuvel met vulkanische oorsprong en de wijnen die hier vandaan komen zijn uitgesproken rijk, kruidig en krachtig. Deze wijn laat zien waarom Beaujolais-wijnen van topkwaliteit in één adem worden genoemd met de top van de Bourgogne. Een doordrinkbare wijn met structuur, robijnrood met bloemige tonen, rabarber, rode bes, gedroogde kers en hibiscus. €23,99

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl