Beconcini in Amarone

Tempranillo uit Toscane (2): raar maar waar

juli 2014 008Tempranillo uit Toscane, we hebben er eerder over bericht. Eva en Leonardo Beconcini zijn degenen die tempranillo in Toscane maken. Zij zijn een paar dagen in Nederland en zitten met ondergetekende en de entrepreneurs Jasper van Gastel en Peter van Hees aan tafel in Amarone in Rotterdam. Van Gastel en Van Hees zijn twee enthousiaste wijnondernemers die er vol voor gaan. Niet alleen importeren zij wijnen, met Vino d’Amigo hebben zij een wijn- en espressobar in een prachtig monumentaal pand uit 1836 midden in het centrum van Oud-Beijerland.

 

Het pand is ingericht als een traditionele Italiaanse enoteca met behoud van originele details. Het monumentale pand is gevestigd aan het Marktplein in Oud-Beijerland. Tevens is het een espressobar, wijn- en delicatessenwinkel. Ook stonden zij dit jaar voor het eerst met Winefit op de Wine Professional, een schenk-systeem waarbij de wijn langer goed blijft.

Vandaag zitten we hier gezamenlijk in restaurant Amarone om de wijnen van Pietro ‘he is the father of Leonardo’ Beconcini door te proeven. Van Gastel en van Hees zijn er erg blij mee dat ze Beconcini in Nederland vertegenwoordigen. Het is een winery met een verhaal en dat verhaal vindt u hier: Tempranillo uit Toscane. In het restaurant proeven we de nieuwe jaren bij de schitterende gerechtjes van Amarone. Als eerste komt de Antiche Vie 2012 (€ 7,95) op tafel. ‘This means ancient road. The pelgrims walked there’. Een soepele op glas gelagerde wijn van 70% sangiovese met colorino, canaiolo en malvasia nero. Komt gekoeld goed tot z’n recht, wordt beter bij het eten en kan zonder enige problemen visgerechtjes aan. De Chianti Riserva 2010 (€ 12,95) is een verkoop toppertje bij Vino d’Amigo. Een mooie, volle, rode wijn met stevige, geslepen tannines. De wijn kon moeiteloos een dansje aan met de ganzenlever in het voorgerecht.

Malvasia nera

Djuli 2014 009e IGT MaurleO 2011 (€ 10,95) – samenvoeging van de namen Maurizio en Leonardo – bevat gelijke delen sangiovese en malvasia nera, één van de favoriete druivenrassen van het echtpaar. De sangiovese komt van 35 jaar oude stokken, bij de Chianti Riserva loopt de leeftijd zelfs op tot 55 jaar. De Beconcini’s en Van Hees en Van Gastel zien de MaurleO als een super Toscan. Een discussie voor wijnpuristen, want het is de vraag of malvasia nera in de blend als cabernet sauvignon of merlot kan acteren. Hoe dan ook, het blijft een prachtwijn. De RecisO 2009(€ 19,95), ook een IGT, heeft een bijzondere betekenis. De naam betekent ‘cut, cut, cut, because we have to cut the wines all the time’. Een animale wijn met een lekker stinkerdje in de neus. Een stevige jongen van 14,5 %.

Daarna komt het pronkstuk IXE 2009 ( € 14,95) op tafel ‘IXE is Tuscan way to pronounce X. We called the wines X till we find out with DNA in 2004 that is was tempranillo. In 2009 upon request of my winery the tempranillo grape, which has never been found in before in the region, was admitted to the official list of varieties permitted to be grown in Tuscany’. Het blijft bijzonder een tempranillo uit Toscane. 14 maanden houtopvoeding op 70% Frans en 30% Amerikaans. Komt net zoals de andere wijnen van een terroir met veel fossielen en heeft daardoor meer zuren dan de gemiddelde Spaanse tempranillo. Een complexe wijn die het best gedecanteerd kan worden.

De IGT VignA alle NicchiE 2009 (€ 39,95) volgt. NicchiE betekent fossielen, het kenmerk van het terroir van de Beconcini’s. Deze wijn is gemaakt als een Amarone – nomen est omen – met ingedroogde druiven. Een blockbuster van 15,5 % alcohol, met recht een vino meditatione. Tot slot schonk de sommelier de CaratellO 2006 (€ 29,95) in. Een vin santo die na het drogen van de druiven fermenteert in gesloten eiken- en walnoten vaten, de wijn blijft dan nog vier tot zes jaar in dezelfde vaten. Een goudkleurige, florale bonbon met mooie zuren. Bewezen perfect bij blauwe kaas of gewoon zo van genieten.

Pietro Beconcini is het Toscaanse wijnlandschap een kleine winery met 12 hectares tussen Pisa en Firenze. Een winery met een verhaal. Tempranillo is nu een officieel toegestane druif in Toscane, wie had dat ooit kunnen denken. Mooi dat hun juweeltjes in Nederland te koop zijn!

Charlotte van Zummeren

www.vinodamigo.nl

www.pietrobeconcini.com


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl