Benguela Cove | @Bolenius

Bij The Art of Drinks in de Westergasfabriek waren al veel producenten aanwezig, dus het was makkelijk om door te pakken. De dag erna organiseerde marketingmanager Joke Holster een perslunch met Walker Bay wijnhuis Benguela Cove en wijnmaker Johann Fourie bij restaurant Bolenius aan de Zuidas. Zo kom je nog eens ergens in good old Amsterdam.

Walker Bay ligt op vijf kwartier van Kaapstad en ligt tussen Hermanus en Elgin in. De Monnik Dranken wilde hun Zuid-Afrikaanse portfolio uitbreiden met een cool-climate-winery en kwam uiteindelijk uit bij Benguela Cove. Benguela Cove is in alles een zeer bijzonder wijnhuis, zo legt wijnmaker Johann Fourie uit.

Pal aan de Atlantische Oceaan ligt een rustige lagune, aan de monding van de Bot rivier. Daar, op de oostelijke oever, net ten noorden van het plaatsje Fisherhaven, ligt het 220 hectare grote wijngoed van Benguela Cove, met 62 ha aan wijngaarden. In 2013 kocht Penny Streeter de wijngaarden en maakte er samen met Johann Fourie een buitengewoon succesvol wijngoed van. Johann Fourie kende het potentieel van de wijngaarden al. Fourie werkte als wijnmaker bij het KWV, was onder de indruk van de kwaliteit van de druiven op het estate en kocht hier vaak druiven. Daarnaast is het ook een populaire plek voor wijntoerisme. Op het Estate zijn er ook appartementen waar je kunt overnachten, een artgalery, een restaurant en de liefhebber kan met boottochten mee.

Wijnen

Zoals gezegd, Johann Fourie kende het potentieel van de wijngaarden op deze bijzondere plek al. Op slechts 2,7 m boven zeeniveau is dit een uitgesproken koel gebied met vijf verschillende terroirs. De Benguela-stroom komt vanuit de zuidelijke Atlantische oceaan. Iedere dag om stipt twaalf uur gaat de wind ‘aan’, tot avonds een uur of zeven. Dat maakt dit stukje van Zuid-Afrika uniek qua wijnbouw: de rijpende druiven koelen ’s nachts flink af, er is meer dan voldoende neerslag en de rijping duurt hier lang, wat borg staat voor perfect frisse en heel verfijnde wijnen.

Fourie legt uit dat het terroir van Benguela Cove zo divers is dat hij diverse rassen heeft aangeplant, ieder ras staat dan op het beste terroir zoals schalie, kalk, roze kwarts, koffieklip en grind. Het aanbod in NL omvat 11 wijnen: sauvignon blanc, semillon, chardonnay, Bordeaux blends, malbec en pinot noir.

Fourie

Fourie is een zeer ervaren wijnmaker en bij Benguela Cove is hij zo’n beetje bij alles betrokken. Selectie van de terroirs voor de druiven, het wijnmaken, maar ook het insturen van wijnen voor competities. Zijn ervaring deed hij op in Franse en andere Europese wijnregio’s, maar ook in Canada, de Verenigde Staten en Australië. Johann is ook Diners Club Winemaker of the Year 2015.

Bio-minded

Benguela Cove is niet organisch, maar maakt wel gebruik van natural predators zoals ganzen om de wijngaarden zo schoon mogelijk insectenvrij te houden. Het bedrijf is duurzaam gecertificeerd en is ook een Conservation Champion van WWF-SA. De kurken zijn van DIAM.

De wijnen

Johann Fourie omschrijft zijn passie voor zijn werk in dit ‘cool climate’ stukje Zuid-Afrika als volgt: ‘Mijn wijnen zijn de weerspiegeling van het koele klimaat. Ze bieden Oude Wereld-mineraliteit en lengte met een vleug Nieuwe Wereld-fruit en mondgevoel.’ En dat klopt! Johann Fourie gebruikt houten vaten zònder toast.

Achter op het label staan veel technische details geordend in overzichtelijke blokjes. Een QR code leidt de geïnteresseerde naar de technical sheet.

De Monnik Dranken presenteert In Nederland drie ranges: Lighthouse, Estate Range, Vinography en de Icon Catalina

Lighthouse Sauvignon Blanc € 8,55: fris, stuivend wit fruitmandje. Sauvignon, zoals sauvignon hoort te zijn.

Lighthouse Syrah € 11,25: deze syrah is lekker als stand-alone glas, peperig en met zachte tannines.

Lighthouse Moody Lagoon Red Blends € 11,95: een Bordeauxblend aangevuld met syrah die met zijn mooie balans tussen donker fruit en wilde kersen een veelheid aan gerechten aankan.

 

Estate Range Sauvignon Blanc  € 12,95: een stapje hoger. Grapefruit, vuursteen, wat zoet tropisch fruit en mooie frisheid.

Estate Range Chardonnay  € 16,75: Mooie frisheid en daarnaast zacht en crèmig. Op de lees gerust, geen malolactische gisting om fijne zuren te behouden.

Estate Range Pinot Noir € 16,75: Een typische pinot noir met veel structuur en fruit. Een rijk palet aan aroma’s, waaronder pruimen, moerbeien, viooltjes  en chocolade, met een koel en aards randje van venkel en gedroogde oregano.

Estate Range Malbec € 17,55: Met deze malbec kun je je vrienden verrassen, eem malbec van de Zuid-Afrikaanse kust. Intens van smaak, rustiek en elegant, veel rood fruit en een zilte toets. Veel structuur en een licht mintje. Een wijn met distinctie, intens, met lengte en evenwicht.

Estate Range Collage Red Blend € 16,75: Een Bordeauxblend. Rijk aan aroma’s van pruimen, marsepein en zoethout, cederhout en lichte kruidigheid. Een stevige jongen met een zekere bloemigheid. Een klassiek, veelzijdig geheel. Wel iets bij eten

 

Vinography Chardonnay € 38,70: Dit is een wijn met een diepgang die met de jaren nog veel meer aroma’s zal ontwikkelen. Jaarlijks worden er slechts 400 flessen van gemaakt. Het witte fruit en de frisheid geven de wijn lengte en een intense smaak met veel concentratie. Het zeer goed gedoseerde gebruik van eikenhout voegt structuur en textuur toe.

Vinography Pinot Noir  € 38,70 Een pinot noir in de categorie now we are talking. Een nieuwe Wereld stijl met veel fruit en structuur. In de mond volop fruit en complexe smaaknuances. Kersen, geconfijt fruit, zachte, romige structuur met een lichte bloemigheid. Stoer van smaak maar met de finesse die zo kenmerkend is voor pinot noir.

 

Icon Catalina Semillon  € 41,30: een semillon van de Zuid-Afrikaanse kust, daar kun je mee thuis komen. Een icoonwijn om te bewaren, als je het op kunt brengen. De geur is betoverend met zijn complexe aroma’s van citroengras, kweepeer, sinaasappelbloesem, witte lelie en fynbos. Het pure fruit proef je met frisse zuren en een zilte toets.

@Bolenius

Het is nog niet makkelijk om in dit corona-tijdperk een restaurant te vinden dat een perslunch wil organiseren. Gelukkig viel het verzoek bij Bolenius in goede aarde. Met de goede aarde komen we gelijk uit bij het moestuintje op de Zuidas waar chefkok Luc Kusters zijn groente verbouwt waar het voorgerecht van gemaakt is.

Bolenius is een restaurant volgens het 80/20 principe. Groenten hebben hier de hoofdrol en de proteïne in de vis en vleestoevoegingen een dienende bijrol. Dat levert spannende en leuke, lichte gerechten op met genoeg spektakel om naar te kijken. Denk dan aan groenten die in een korst gegaard zijn. Aan kleuren en samen geen gebrek in dit top-of-the-bill restaurant.

Charlotte van Zummeren

De wijnen zijn verkrijgbaar bij de betere wijnwinkel. Voor info over een adres in de buurt even een mailtje naar info@monnik-dranken.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl