Bourgogne | Joseph Drouhin

Domaine en Maison Joseph Drouhin uit 1880 is een van de wijnhuizen waarvan je de wijn blind kunt kopen. Domaine houdt in dat ze eigen wijngaarden hebben. En maison betekent handelshuis, de wijnen komen hier van gekochte druiven en most. Domaine of Maison kun je aan het label zien. Hoe dan ook, met Drouhin zit je altijd goed. Het office du Drouhin zit in Beaune en het Bourgognehuis loopt voorop door hun biologisch-dynamische wijnbouw die Drouhin sinds 1988 toepast. Drouhin werkt met alleen natuurlijke producten en met groot respect voor natuur en mens. Het ritme van de natuur is bepalend. Er wordt niets geforceerd. Drouhin gebruikt natuurlijke gisten en heeft eigen tonnerie met in totaal 4.000 vaten. Het Franse eikenhout wat voor de vaten gebruikt wordt, rust eerst een aantal jaren voordat het tot een vat verwerkt wordt.

Joseph Drouhin heeft 80 eigen wijngaarden in de lappendeken van de 100 appellations van Bourgogne. Ongeveer twee derde van hun wijngaarden is geclassificeerd als Premier- en Grand Cru, en Drouhin is daarmee zijn de grootste.

Clos des Mouches

Dit jaar viert Drouhin dat hun top wijngaard Clos des Mouches – waarbij Clos staat voor ommuurd en Mouches refereert aan de honingbijen die ooit werden gehouden – 100 jaar in hun bezit is. Via een zoommeeting werden we virtueel door de wijngaard en het bedrijf geleid. Kleindochter en wijnmaakster Veronique en kleinzonen Fréderic en estate manager Philippe deden de presentatie. Hun grootvader Maurice kocht destijds de Clos.

Clos des Mouches telt 25 hectares en 14 daarvan zijn in het bezit van de familie Drouhin, de oudste stokken dateren uit 1935. In een zeer verzorgd pakketje arriveerden de rode en witte Clos de Mouches. Dit is de elegantie ten top. Strak, zuiver, intetogen en fruitig. En waanzinnig mooi.

Oregon

Drouhin was er in Oregon, vermaard om zijn Bourgogne terroir, als de kippen bij. Inmiddels hebben ze daar nu 100 hectares. Laurent Drouhin is daar nu in charge, eerder trok Veronique aan de touwtjes. Drouhin heeft dus een omvangrijk wijngaardareaal in de Bourgogne en Oregon. In Bourgogne coveren ze zo’n beetje alle appellations, dus de lijst met wijnen is schier eindeloos. Gall heeft bijvoorbeeld 37 wijnen van Drouhin in de portfolio.

Van de instap Bourgognes tot aan de Grand Cru’s, alles is van topkwaliteit. Ook de wijnen uit Oregon. Drouhin is een premiumproducent, en biologisch werken is niet goedkoop. De instap A.O. C. Bourgogne staat toch al voor veertien Euro op de schappen. Grand Cru’s kosten uiteraard meer.

ChvZ

De wijnen van Drouhin zijn verkrijgbaar bij o.a. Gall en Perfectewijn.nl
Walraven | Sax is de importeur.


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl