Nederlandse Methode Traditionelle & een Brut Nature | Domein Holset

Domein Holset heeft nu een eigen wijnmakerij in Lemiers (Vaals) en een eigen wijnaker, oenoloog Peter van den Berg. Vanaf 2020 worden de mousserende wijnen in eigen land gemaakt. Een mooie stap in een tijd waarin ‘bubbels van eigen bodem’ in Nederland steeds meer in de belangstelling staan. “Hiermee neemt de vraag naar eigen specifieke mousserende wijnen toe,” aldus Kirsten. “Op deze manier kunnen we daar beter op inspelen en vraaggericht werken, iets waar de topgastronomie om vraagt. Zo produceren we voor een drietal restaurants al eigen cuvees waarmee zij zich ook weer kunnen onderscheiden. Het biedt ons bovendien de kans om zelf meer te experimenteren.

Op eigen benen, met eigen wijnmakerij!
Als wijndomein met een sfeervol logement en eigen wijngaarden, heeft Domein Holset zich sinds de opening in 2017 steeds verder ontwikkeld tot een gespecialiseerde producent van Nederlands mousserende wijnen. Met wijnspecialist Kirsten Abels aan het roer is er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen mousserende smaakstijl. Het domein heeft intussen vier mousserende wijnen op haar naam staan. Kirsten: “Uniek in Nederland is dat wij straks de gehele vinificatie in eigen huis gaan doen, dus ook de tweede gisting op de fles. Met de komst van oenoloog Peter van den Berg binnen ons domein, die zich specialiseert in de beste, mousserende wijnen, hebben we nu letterlijk een eigen basis, een eigen fundament, om zelf te kunnen produceren.

Domein Holset brengt inmiddels 4 Methode Traditionelles op de markt waaronder de Classic van chardonnay en pinot noir zònder dosage. Spannend, maar het pakt goed uit. De mousserende wijnen komen uit een bepaald jaar, het huis heeft (nog) geen reservewijnen. De datum van degorgement wordt erbij gegeven. We lichten ze even uit:

Droog & elegant
Classic Brut Nature van Holset, chardonnay & pinot noir, BGA Limburg 2018                 € 30,00

De Classic is een klassieke assemblage van 60% chardonnay en 40% pinot noir. Classic is elegant en droog van smaak met tonen van citrus, vers rood fruit, noten en brioche. Na 30 maanden rijping op de gist is de Classic gedegorgeerd zonder dosage in september 2021.

Fruitig & Stevig
Dot van Holset, cabernet Blanc & johanniter, BGA Limburg 2019                        € 25,00

De Dot van Holset is aromatisch met vlierbloesem, kruisbes, appel en e tropisch fruit. Deze cuvee cabernet blanc is gelimiteerd en uit het bijzonder koele  2017. De wijn is gevinifieerd volgens de traditionele methode. 30 maanden rijping en een dosage van 6 gram. Gedegorgeerd in december 2021.

Vol & Zacht

Dame van Holset, Chardonnay, BGA Limburg 2017                                                                    € 25,00

De Dame van Holset is droogen wordt gekenmerkt door bloesem, perzik en mango, en heeft door de korte vergisting op eiken vaten een lichte toets van vanille. Assemblage en vinificatie volgens de traditionele methode. 30 maanden  en een dosage van 3 gram.  Gedegorgeerd met 4 gram dosage in december 2021.

Vol & Krachtig
Prins van Holset Brut Nature
, Souvignier Gris & Johanniter, BGA Limburg 2017 € 27,50

De Prins van Holset is krachtig met steenfruit als perzik, abrikoos en een vleugje kruidigheid. Assemblage en vinificatie volgens de traditionele methode. 42 maanden rijping en een dosage van 2 gram. Gedegorgeerd in maart 2021.

Prins en Dot zijn ook in 0,375 liter verkrijgbaar als Kleine Prins en Dotje voor € 15,–

 

Online verkrijgbaar bij Domein Holset

De mousserende wijnen van Domein Holset worden in diverse restaurants geschonken (maar nu even niet).

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Actualiteiten
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl