Bourgogne | Domaine Chanson

Peter van Houtert introduceert deze maandag met liefde het Bourgogne huis Chanson. Na de fusie kwam Chanson in het portfolio van Verbunt Verlinden. Verbunt richtte zich eerder meer op de nieuwe wereld en Verlinden op de oude wereld. En zo kwam Domaine Chanson tot het geluk van Van Houtert mee. Vincent Wallays van Chanson is in restaurant Vermeer present om het huis toe te lichten aan de aanwezige restaurateurs en pers.

Bijna 275 jaar oud

Domaine Chanson is opgericht in 1750. Chanson heeft sinds die tijd veel betekend voor de regio. Zo wordt in 1999 de appellation Viré Clessé gecreëerd, Chanson was een van de eersten die wijn onder die A.O.C. bottelden. In 1999 wordt Domaine Chanson ingelijfd in de Bollinger groep, maar blijft het wijnhuis zelfstandig. Thuisbasis Beaune Bastion wordt in 2007 grondig gerenoveerd en Chanson koopt een aantal exceptionele wijngaarden in het zuiden van de Côte de Beaune.

Chanson bezit 45 hectare eigen wijngaarden in de Bourgogne. Allen hebben de Premier Cru en Grand Cru status en bevinden zich in de mooiste dorpen van Côtes de Beaune: Santenay, Chassagne Montrachet, Puligny Montrachet, Pernand Vergelesses, Beaune, Savigny-les-Beane en Corton. Doordat Chanson beschikt over wijngaarden in de 10 mooiste Premiers Crus van Côtes de Beaune, wordt Domaine Chanson terecht beschouwd als een van de specialisten van Premiers Crus in Beaune.

De wijnen van de eigen wijngaarden worden gebotteld onder Domaine Chanson en de wijnen van de druiven die ze afnemen van vaste contractgrowers worden gebotteld onder Bastion de L’Oratoire, ook de naam van hun wijnkelder bóven de grond.

Wallays licht toe dat Chanson 87 verschillende wijnen maakt van de eigen wijngaarden en de wijngaarden waarmee ze werken. Dat is een enorm portfolio en Chanson is een van de grootste huizen in de Bourgone.

De wijnen van deze maandag:

  • Chanson Viré-Clessé 2016: de jongste appellation van de Bourgogne, dateert uit 1998. Chanson wil niet teveel boterigheid, dus geen batonnage. Lichte, frisse wijn met een subtiel botertje.
  • Chanson Savigny-les-Beaune Premier Cru Hauts Marconnet 2016; zeer mineralig in de aanvang, licht met een miniem botertje
  • Chanson Clos des Mouches Beaune Premier Cru 2015: was een jaar met een hittegolf en weinig neerslag, dus kleine bessen. De mineraliteit zit hier in de afdronk, verder elegant en een licht botertje.
  • Chanson Givry 2016: Populaire appellation in Frankrijk, wordt met hele trossen gevinifieerd. Mooi droogje en dan fruitig, zachte, rijpe tannines. 30% nieuwe barriques zoals bij alle rood. Wit krijgt 15% nieuw barrique.
  • Chanson Beaune Teurons Premier Cru 2015: stevige wijn, nog steeds elegant, hoog in de zuren. Merkbare doch zachte tannines.
  • Chanson Gevrey-Chambertin Premier Cru la Perrière 2014: Een normaal itt de vele slechte jaren van de Bourgogne in dit decennium. Een feminiene wijn, delicaat en subtiel.
  • Chanson Chassagne-Montrachet 2016: Een feestje, mineralig, chique, subtiel.
  • Chanson Corton Vergennes Grand Cru 2014: krachtig en rijk. Een hele andere stijl dan de voorgaande. Een aromatische romantische stijl.
  • Chanson Pernand-Vergelesses Premier Cru Les Vergelesses 2013: Veel structuur, een wijn om op te kauwen, stevig, rijpe tannines. Een kanjer van een eetwijn.
  • Chanson Clos des Fèves Monopole Beaune Premier Cru 2011: Ondanks zijn jaren nog een jonge, lichtvoetige wijn. Mooie zuren.

Sommige van deze wijnen werden bij de lunch geserveerd die Chris Naylor weer perfect verzorgd had. Asperge al dente gegrild. Tong, zwezerik en lam. Het was weer vurrukkulluk. Van Houtert moest naar Woubrugge om de Franse ambassadeur met een KVNW wijnrank te eren en vertrok naar eigen zeggen zacht huilend van deze voortreffelijke wijn-spijs ervaring.

Domaine Chanson, je zou er bijna van gaan zingen.

 

Charlotte van Zummeren

 

Wijnkring – Chanson


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl