buttler

Grof Buttler heeft veelbesproken eigenaar

door Charlotte van Zummeren

 

laszloLaszlo Bukolyi uit Hongarije is een ‘born again’ vigneron. Hij deed eerst heel wat anders. Hij had een goede baan in de IT business, die zegde hij op – met het luxe leven wat erbij hoorde –  om wijn te gaan maken in de Eger. Dit is een klein wijngebied in het noordoosten van Hongarije, bekend van de goede omstandigheden voor boytritis. Hij kocht o.a. de topheuvel Navy-Eged, deze is gelegen op 300 tot 500 meter en heeft veel kalk in de grond. Hij pakte de wijnbouw voortvarend en op geheel eigen wijze aan. Hij ging voor de droge stille wijn en hanteerde een grote plantdichtheid (8.000 tot 10.000 stokken) en kleine opbrengsten.

Nog maar enkele jaren geleden heeft hij zijn eerste wijnen gepresenteerd en de Hongaarse pers prijst zijn wijnen de hemel in. Opvallend is dat deze kranten ook een oordeel over de persoon Laszlo hebben. Naast zijn IT verleden wordt ook geschreven over bekendheid met de gokbusiness. Zijn karakter blijft ook niet onbesproken. Eigenzinnig, gedreven en eigenwijs, zijn op dit moment de kwalificaties. Een paar jaar geleden ging de Hongaarse nog veel verder dan deze milde toevoegingen. Ik proefde van dit Domaine Grof Buttler – Grof betekent graaf, dit wijnbedrijf was in het verleden eigendom van een aristocratische familie – de syrah 2006. De wijnen van Laszlo Bukolyi zijn beperkt verkrijgbaar in Nederland, in Amsterdam heeft Miranda Beems Wijnimport van Grot Buttler de Bikaver, syrah, kadarka en cabernet sauvignon in het assortiment.

 

De syrah 2006 is zacht met rijpe tannines en heeft een mooie concentratie en de specifieke kenmerken van de druif: fruitigheid,een licht pepertje en een lange afdronk. De syrah is zonder meer een eetwijn, maar ook zó prettig te drinken. De wijn kan nog ouderen, maar is nu al op dronk. Er zit ook iets aangenaams bij wat moeilijk te definiëren is. Ik noem het hier maar even Hongaarse diepgang. Het is een wijn om niet snel te vergeten, ze blijven je bij. Je kunt er ook bij weg dromen, maar de term meditatie wijnen is al vergeven aan de vin santo.

 

Wie dit soort producten maakt, mag wat mij betreft wel eigenzinnig zijn.

Wijnen verkrijgbaar bij Miranda Beems Wijnimport

 


Rubriek(en):
Archief

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl