Calera | Topwijn uit Californië

Calera is een naam van een tophuis uit Californië. En die naam is onlosmakelijk verbonden met die van de oprichter Josh Jensen (1944 – 2022). Hij is niet meer bij ons, maar door Calera zal hij nooit vergeten worden. Josh Jensen wilde per sé met pinot noir werken. Als twintiger werkte hij bij bekende wijnhuizen uit de Bourgogne en Romanée Conti was een gedroomd eindstation voor hem. Het lukte hem om bij dit befaamde Domaine druiven te gaan plukken. Daarna wilde hij ook in Californië zulke wijn maken. Josh zocht een kleine twee jaar naar kalksteenbodems, deze staan namelijk garant voor goede Bourgognewijnen. Na lang zoeken vond hij dit in Gavilan Mountains nabij Mount Harlan in Central Coast. Een bekende wijst hem erop dat op die plek een oude niet-meer-in-gebruik-zijnde kalkoven staat. En voilá, Calera is geboren, Calera is de Spaanse benaming voor kalkoven. De oven is afgebeeld op het etiket van elke wijn.

De wijngaarden van Calera liggen 650 meter boven zeeniveau langs de Monterery Bay en vlak bij het Gavilan gebergte en Mount Harlan. De hoogte en de koele zeewind zorgen voor tempering van de hitte. Deze wijngaarden behoren tot de koelste en hoogste wijngaarden van Californië.

Na verloop van tijd worden er verschillende andere druivenrassen aangeplant, zoals viognier – Jensen heeft ook in de Rhône gewerkt, viognier heeft een streepje bij hem voor – chardonnay en aligoté. Jensen geeft elk plot en elk terroir een andere benaming net zoals in de Bourgogne.

Door de droogte zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn, schimmel of rot komen minder voor. Een aantal wijngaarden van Calera zijn dan ook gecertificeerd als California Certified Organic Farmers (CCOF).

Alle rode wijnen rijpen in Franse eikenhouten vaten. Het aandeel nieuw hout en de lengte van het verblijf variëert per jaar en per cuvée. Bij bijna alle witte wijnen vindt er een malolactische gisting plaats en dit geeft de wijn veel zachtheid. Ook witte wijnen rusten op eikenhout, maar ook hierbij varieert de duur per wijn. Het houtgebruik is nooit over de top.

Calera geeft zeer veel informatie op de labels: hoogte, jaarlijkse regenval, klonen, houtgebruik, aanplant, alcohol en ga zo maar door. Dat zouden meer producenten moeten doen. Robert Parker is een absolute fan van Carera en gaf het wijnhuis de titel de Romanée Conti van Californië. Best of Wines Calera heeft een voorraad van meerdere jaren, ook van de pinot noir van verschillende terroirs. En niet te vergeten de viognier.

Ondergetekende proefde de Best of Wines Calera Chardonnay Mount Harlan 2017 : De chardonnay Mount Harlan 2017 onderging een malolactische gsiting en rustte 15 maanden gerijpt op 30% nieuwe Franse eiken. In de neus champignons, kweepeer en ziltig met op het palatum sinaasappel, jasmijn en hazelnoten. Licht tot medium-bodied, mineralig en fijne zuren. Een dijk van een chardonnay.

Daarnaast kwam Best of wines Calera Pinot Noir Ryan Vineyard 2016 op de proeftafel. De 2016 Pinot Noir Ryan Vineyard lag 17 maanden op 30% nieuwe Franse eik. Het heeft een medium robijnrode kleur met een lichtbruine rim en een neus van bramen, zwarte kersen, hout en rood fruit. Medium-bodied, aards, stevige structuur met frisheid, veel lengte.

De kwaliteit van Calera is uitzonderlijk. Josh Jensen heeft zijn visitekaartje afgegeven. Al in 2016 ging Calera over in andere handen, maar het huidige team eert Jensen tot op de dag van vandaag en terecht.

ChvZ


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl