Cantina Vignaioli | del Morellino di Scansano

In het hart van de Maremma in Toscane staat sinds 1972 de Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano.  Deze Cantina of coöp maakt wijnen die typerend zijn voor Maremma, haar druivenrassen en tradities. Uitstekende kwaliteit wijnen, gebotteld in kenmerkende kortere flessen met een goede prijskwaliteit verhouding. De Cantina heeft 170 leden en 700 hectares. Maremma ligt aan de Tyrreense zee aan de kust van Toscane. De wijngaarden liggen rondom Scansano. Nomen est omen tenslotte.

De Cantina is gevestigd is een state-of-the-art winery, gerestaureerd in 2018, middenin het glooiende en ruige landschap van de Maremma op zo’n twee uur rijden van Rome. De drukte van Rome laat je echt wel achter je. Je kunt daar lang rondrijden zonder iemand te zien. Het is een typisch Toscaans landschap, dus de wijngaarden liggen verspreid tussen een bio-divers heuvelachtig landschap. Alleen al het kijken naar het landschap geeft een Zen-gevoel.

Sergio Bucci is managing director van de Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano die samen met zijn staf – waaronder Margareta Ursinyova  – garant staat voor een naadloze productie. De winery is zelfs tijdens de oogst ontzettend schoon en dat is een goed teken. Studio Cru nodigde namens de Cantina enkele journalisten uit om de Cantina te bezoeken.

Enkele wetenswaardigheden

De Cantina is een referentiepunt voor de Maremma met zijn brede assortiment waaronder Morellino di Scansano – de Cantina levert ongeveer een kwart van de gehele Morellino productie -en andere wijnen gemaakt van ciliegiolo, insonica en vermentino.

In Maremma wordt naar verluidt al wijn gemaakt sinds de Etrusken, dus dat is al even. Morellino is het typische druivenras van de streek, donkerder en kleiner dan sangiovese met rijpere tannines. In Maremma eten ze graag picini, een pastasoort die zonder eieren gemaakt is. Picini is destijds geboren uit geldgebrek, en wordt nu gewaardeerd omdat het sneller verteert dan pasta met eieren.

Morellino de Scansano is het belangrijkste product, er is ook een Riserva op de markt met de naam Sicomoro

Onder de naam Capoccia – wat hoed of hoofd van de familie betekent – maakt de Cantina wijnen van ciliegioli. Dit is een superfruitig druivenras wat hele makkelijke en toegankelijke wijnen levert. De Riserva is wat krachtiger, maar nog steeds heel soepel. En klein percentage alicante wordt toegevoegd aan de ciliegioli.

Italianen zijn gek op de Governo-methode. In Maremma wordt de wijn opnieuw vergist met hele trossen i.t.t op de lees in Valpolicella.

De Cantina heeft een viticulturist in dienst die de leden begeleidt bij het bewerken van de wijngaarden. De Cantina werkt zo schoon mogelijk in de wijngaard, met beperkt gebruik van middelen.

De typerende fles is mede gekozen vanwege duurzaamheid. Op deze wijze kunnen ze er meer in een colli plaatsen en minder vrachtwagens laten rijden. De Cantina is gecertificeerd met Sustainibility, dat heeft met vele factoren te maken: personeel, omgeving, watergebruik etc.

De Cantina laat na de oogst de druiven enkele dagen rusten in een gekoelde ruimte.

Veel wijnen komen van Single Vineyards, dan staat er Vigna achter de naam op het label.

De Cantina heeft de range die hieronder wordt besproken, maar ook een range die is gebotteld in Bourgogne flessen.

De wijnen

De wijnen zijn veelvuldig bekroond door Suckling, Mundus vini, Decanter, Berliner Wine Trophy en nog vele anderen.

Ansonica Maremma Toscan DOC: ansonica is hetzelfde als inzolia en kom je ook tegen op Sicilië, hoewel de wijn daar zoeter is. Wit fruit, een bittertje, zacht en rond.

Vermentino Maremma Toscane DOC Vigna Fiorini : Vermentino met 15% viognier. Een heel licht en fruitig glas.

Vin del Fattoro Governo al’Uso Toscane: Sangiovese voor de tweede keer vergist met hele druiventrossen. Sangiovese met 15% ciliegiolo. Vin del Fattore is een elegante robijnrode wijn met aangename tonen van rood fruit (pruimen, bramen en kersen) en kruiden. Medium body en droge, ronde smaak, met een elegante fruitige afdronk en ronde tannines.

Morellino del Scansano Vigna Benefizio: Morellino di Scansano Roggiano is robijnrood, met levendige paarse highlights. Het boeket is vol van karakter en aangenaam met diepte en met fruitige, bloemige en kruidige tonen en toast. Een evenwichtige wijn met elegante tannines.

Morellino di Scansano Docg Riserva Sicomoro:  Een ge econcentreerd wijn met zoete, kruidige en fruitige tonen van kersen, bosvruchten, kaneel en vanille. Vol, droog, met sterke maar elegante tannines in evenwicht met het alcohol en de zachtheid. Fruitig, toast en kruidig.

Ciliegiolo Maremma Toscana Doc Capoccia: Ciliegiolo met 15% alicante. Maremma Toscana Doc Capoccia is een helder robijnrood en aangename fruitig met kersen en bosvruchten samen met bloemige hints. Droog, fruitig, plezierig en goed in balans met elegante tannines en een lange fruitige afdronk.

Ciliegiolo Maremma Toscana Doc Riserva Capoccia: Geconcentreerd met een elegant, complex en gevarieerd boeket van donker fruit, bloemen en kruiden. In de mond fijn, soepel en evenwichtig. Fris en sappig met ronde tannines en een mooie zachtheid. Goede lengte in de afdronk.

In het kort: Aan de kust van Toscane maakt de Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano in Maremma prachtige wijnen met een goede prijskwaliteit verhouding en met een goed oog op sustainibility.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl