Roero | Op bezoek bij Angelo Negro

Piemonte is een schitterend wijngebied in het noorden van Italië. Piemonte betekent letterlijk aan de voet van de bergen. Lieflijke dorpjes, nog relatief onontdekte steden als Turijn en heerlijke delicatessen, van truffels tot mortadella en karakteristieke wijnen. Het leven is goed in Piemonte. Door de combinatie van glooiende heuvels, wijnbouw, kerken en kastelen wordt Piemonte ook wel omschreven als het Toscane van het noorden. Langhe is de meest bekende wijnstreek, maar Winebusiness.nl gaat op bezoek bij Angelo Negro in Roero.

Roero ligt naast Barolo. Barolo is een aanschakeling van 2.000 hectare wijngaarden. Roero is kleiner – ruim 1.000 hectares – en kent een grote bio-diversiteit. Het terroir van de Roero bestaat uit zand en gesteente. Omdat die heuvels eerder slijten heeft de Roero daardoor lagere heuvels dan de rest van Piemonte waar het terroir wordt gekenmerkt door kalkmergel. Zand geeft een andere stijl wijn, lichter en eleganter dan die uit de andere gebieden. De tannines zijn fijn en minder stroef, waardoor de wijnen toegankelijker zijn.

Giovanni Negro staat in de stralende zon op me te wachten met zijn vrouw en kinderen. ‘Kijk maar eens om je heen’. Overal heuvels, wijngaarden en fruitteelt. De teelt van aardbeien, perziken, kersen, abrikozen, appels, peren en hazelnoten is in Roero net zo belangrijk als de wijnbouw, en die fruitteelt draagt ook bij aan de biodiversiteit. Wijnbouw dateert in de Roero al uit de Romeinse tijd, maar fruitteelt was lang de belangrijkste vorm van inkomsten.

Naast Giovanni staat dochter Emmanuela, die de export doet van het bedrijf. Giovanni en zijn zoons werken in de winery en in de wijngaarden. Schoondochter Annalisa is de sommelier en wijnkenner van de familie. Zij doet alle proeverijen en reist daarvoor ook naar het buitenland. ‘En we hebben ook nog een bar, kom maar mee.’ Nu zou je denken dat die bar ergens in de kelder is, maar nee. Die zit een stukje verderop boven op een heuvel. Als de bar open is, staat de familie zelf achter de bar. ‘De bar’ is een modern klein gebouw met rondom uitzicht over het natuurschoon van de Roero. Negro voert daar hun eigen wijn, maar ook wijnen van collega-producenten uit de Roero. Als Winebusiness.nl er staat, is de bar dicht. Het was te warm, een euvel dat vaker voorkomt.

Giovanni springt alweer in de auto om langs de wijngaarden te rijden door het ruige landschap van de Roero. Het landgoed van Negro omvat nu bijna 75 hectare wijngaard, verdeeld over de historische Cascina Perdaudin in Monteu Roero, Cascina San Vittore in Canale Roero, Cascina Basarin in Neive Barbaresco en Cascina Baudana in de gemeente Serralunga d’Alba Barolo. Giovanni laat zien dat alles groeit en bloeit tussen de wijnstokken ‘We werken zo schoon mogelijk, op heel veel plekken biologisch. Dat kun je ook zien aan de bloemen aan het begin van de rijen wijnstokken.

Familiebedrijf

Kom mee naar beneden’ zegt Giovanni en hij snelt de trap af. Giovanni Negro is een slimme en intelligente maar ook nieuwgierige man. In 1971 ging hij als eerste van de lokale druif arneis een aparte witte wijn maken. Anno 2020 is Arneis normaal en bekend, dat was het toen niet. Arneis werd vooral in blends gebruikt. Zijn eerste vat Arneis promootte Giovanni in zijn eigen streek en het sloeg enorm aan. Inmiddels is Roero Arneis bijna een merknaam voor een witte kwaliteitswijn. Giovanni heeft sindsdien als bijnaam mr. Arneis. Beneden in de kelder bewonderen we de vele foeders en barriques. Wat opvalt is dat het zo schoon is, een belangrijk issue voor wijnbedrijven. ‘Dit is onze grote kelder. We hebben ook nog kelders in Barolo en Barbaresco.’

Angelo Negro is al honderden jaren in het bezit van de familie Negro. Het wijnbedrijf Negro heeft naast nebbiolo ook arneis, barbera, dolcetto, en favorita|vermentino aangeplant. Van de jaarlijkse 400.000 flessen wordt er 55% geëxporteerd. De wijngaarden die zij bezitten behoren tot de oudste van de streek. De single vineyards van Negro worden apart gevinifieerd, die hebben een heel eigen karakter. Dochter Emanuela is exportmanager en ook vertaalster voor haar vader die geen Engels spreekt.

De familie is tot op de dag van vandaag bezeten van wijn. Dochter Emanuela vertelt dat vader Giovanni toen zij vroeger twee jaar was haar speen in de wijn duwde, ‘daar word je groot van’.  En als zij met Oma Dina een boterham met jam at, oma bij haar brood altijd een glas nebbiolo nam, ‘daar word je sterk van’.

Het hele gezin Negro werkt in de winery. Vader Giovanni, moeder Elisa, Emanuela en haar drie broers Gabriele, Angelo en Guiseppe. Vinificatie, wijngaardbeheer, marketing, communicatie, sales en export hebben ze onderling verdeeld.

Negro kent een familielijn met een lange geschiedenis. Al in 1670 komt in de archieven van de gemeente Monteu Roero de naam Negro voor als bezitter van een huis. Dat huis stond in hetzelfde gebied als waar nu het Perdaudin Estate staat met zijn historische wijngaarden eromheen. In 1947 begon Angelo Negro, de vader van Giovanni, met het verbouwen van nebbiolo en barbera. Het merk Angelo Negro bestaat sinds 1976.

Proeven!

Ga maar hier zitten. We gaan eerst proeven en dan lunchen. De lunch is gemaakt door mijn zus trouwens.’ Binnen een half uur tijd verschijnt het hele wijnoeuvre op tafel. Hieronder staan de proefnotities van de wijnen die ook in Nederland te koop zijn. De prijzen zijn CAP, consumenten adviesprijzen. De prijs in de winkel kan hiervan afwijken.

  • Negro Giovanni O-Dosage arneis: Een chique en aromatisch glas met tweede gisting op fles. Het aromatische karakter van de arneis en de ligging in Italië – waardoor er voldoende rijping is – doen vergeten dat er geen dosage is. € 28,–
  • Negro Langhe Onorato Favorita: knisperfrisse verrassing van vermentino. Appeltje, peertje, sappig en fruitig. Perfecte lunchwijn. € 12,50
  • Negro Roero Arneis Serra Lupini: Mineralig, vettig en rijk met het kenmerkende Italiaanse bittertje en wit fruit. € 13,50
  • Negro Moscato d’Asti: Warm, rijk, aromatisch, laag alcoholisch. Niet zo zoet als je zou verwachten. IJskoud de beste bij een dessert óf als aperitief. € 12,50
  • Negro Dolcetto d’Alba Cesco: een fruitige wijn met zachte tannines. De wijn is zowel lekker bij de borrel als bij een maaltijd. Wel even koelen met als resultaat een sappige wijn. € 12,25
  • Negro Barbera d’Alba Dina: Deze wijn heeft een bommetje kersenfruit in het glas met zéér zachte tannines. Heerlijke verleidelijke wijn. € 12,25
  • Negro Barbera d’Alba Bertu: De ondergrond van deze wijngaarden bestaat voornamelijk uit klei en kalk. Het is een intens rode wijn met zeer aangename aroma’s van kersen en bramen en zachte tannines. Meer structuur en backbone dan zijn zusje Dina. Soepele jammy structuur, bij curry ontzettend zacht en fruitig. Een eetwijn! € 25,25
  • Negro Prachiosso Roero DOCG De wijn rijpt vervolgens 20 maanden op Frans eikenhout en minimaal 5 maanden op de fles. Een elegante wijn met framboos, aardbei, rozen en wat kruidigheid. Een zwoele wijn met fijne tannines en vanille.  € 22,95
  • Negro Roero Riserva San Giorgio: De Roero Riserva is het vlaggenschip van de familie Negro. De wijn is stevig en sappig met diepgang en lengte. Leer en cacao in de smaak. Een feest van een wijn. Zowel bij de maaltijd als ‘zo’. € 26,95
  • Negro Barbaresco Basarin: Deze kanjer heeft fruit, diepgang en lengte. Een echte nebbiolo met leer, koffie en tabak. Wel iets bij eten, dit is geen borrelwijn. € 33,50
  • Negro Barolo Serralungo d’Alba: Now we’re talking. Een serieuze, krachtige, maar elegante blockbuster. In de smaak leer, koffie en tabak. Een absolute eetwijn. € 40,–

Ondertussen is de chauffeur van ondergetekende binnengekomen om naar het vliegveld te rijden. Giovanni leidt de man naar een tafel en laat eten en water komen. Giovanni is een warm mens en een echte wijnman!

 

Charlotte van Zummeren

 

 


Rubriek(en):
Interviews

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl