Castel Chateaux & Domaines: groot en klein

In de wijnwereld kun je eigenlijk niet om Castel heen. Castel ontstond in 1949 en is de nummer één van Franse wijnen in de wereld. Qua volume is het bedrijf wereldwijd nummer drie. Castel is dus geen kleine jongen, er werken duizenden mensen. In 1988 heeft Castel Nicolas overgenomen, een keten van Franse wijnwinkels.

Het Castel hoofdkantoor zit in Bordeaux en wijnen uit deze streek vormen de hoofdmoot. Castel zit ook met chateaux en domaines in de Loire, met name in Muscadet, de Languedoc, en de Provence.

Sinds enige jaren heeft de firma wijngaarden in Marokko, Tunesië en zelfs Ethiopië. Castel is een familiebedrijf zonder beursnotering. De oprichter Pierre Castel is op hoge leeftijd nog steeds actief in het bedrijf en de tweede en derde generatie worden belangrijker bij de bedrijfsvoering.

Een voorbeeld van die tweede generatie is Sophie Castel en zij ontvangt haar gasten op het charmante Chateau Malbec. Het kleine domaine aan de rand van Bordeaux is een lieflijke kasteeltje dat wordt ook gebruikt voor het huisvesten van gasten. Malbec heeft 30 hectares en is een generieke Bordeaux. Idee achter het bezoek is te zien hoe klein- en grootschalig Castel kan zijn. Antoine Billié is cellar master van Malbec en hij gaat mee de kelder in. De stijl is nadrukkelijk modern’, zegt Billié. De wijn wordt gemaakt op het fruit met een maceratie van twee weken en een opvoeding op inox en barriques, maar de inox is met 60% ruim in de meerderheid. Billié laat 2012 proeven en dat is met recht een fruitige wijn. Jong drinken is het devies.

Chateau Ferrande

Chateau Ferrande is een ander chateau uit de 20 Chateaux en Domaines van Castel. ‘Al onze chateaux werken met Terra Vitis.’ Terra Vitis is ook echt een aandachtspunt van Sophie Palatsi – Castel. Zij begon daarmee in de Provence en motiveerde de andere broers en zussen, neven en nichten. Alle familieleden hebben een chateau onder de hoede. Oprichter Pierre Castel bijvoorbeeld heeft zijn hart verpand aan Barreyres in de Haut-Medoc. Ferrande heeft een unieke, zeer kleine oplage witte wijnen en ronde, geconcentreerde, smaakvolle rode wijnen. In dit prachtige chateau in de Graves proeven we een aantal paradepaardjes onder de C & D tak van Castel. Ferrande Blanc en Rouge, Cru de la Maqueline, Chateau de Bousquet, Chateau d’Arcins en chateau Montlabert. Het zijn allemaal mooie producten.

Tijdens een diner in het één jaar oude La Grande Maison de Bernard Magrez – Joël Robuchon restaurant proeven we naast een aantal exquise gerechten ook nog Chateau Beychevelle, waarvan Castel mede-eigenaar is. 2009 levert een mooie, strakke St. Julien op. Het is weer een aangename kennismaking met de kleine chateaux van Castel. Sommigen doen het zelfs beter dan verwacht. Exportmanager Guillaum Bonnefoi ‘we hebben onlangs een gouden medaille gewonnen bij Decanter voor Chateau de la Botinière uit de Muscadet. Dat hadden we helemaal niet verwacht’. In Nederland is muscadet nog niet op de terugweg, maar in Engeland gaat het goed met deze wijn. Bonnefoi vertelt dat de verkoop van muscadet daar enorm is gestegen.

Enorm

De volgende dag staat het hoofdkantoor van Castel in Blanquefort op het programma. Thomas Boutin leidt het gezelschap rond. We beginnen in de proefkamer ‘Pierre Castel komt hier nog iedere maandag proeven’. Daarna kijken we naar een enorme kelder waar 35.000 barriques liggen. In Frankrijk worden de wijnen van Castel verkocht met brandnamen als Malesan, Baron de Lestac, Blaissac en Croix d’Austeran. Deze vier namen staan bij de top 5 brands van Bordeaux. ‘Aangezien onze klanten continuïteit willen is de opvoeding en de blending van belang. Dat wordt hier allemaal gedaan’. Er werken slechts twee mensen in de cellar en die kunnen alles uitvoeren wat nodig is.

Verderop op het terrein – waar vrachtwagens af en aan rijden – is de bottellijn. Dagelijks kunnen er 350.000 flessen gebotteld worden en jaarlijks 120 miljoen. De barrique cellar kan zelfs worden uitgebreid naar 50.000 barriques ‘dan zetten we er nog een paar lagen bovenop.’ De productie is een logistieke operatie van omvang, er hoeft maar letterlijk een kink in de kabel te komen en de hele aan- en afvoer is van slag.

Wijn is business, dat is helder als je in Blanquefort rondkijkt, maar wijn is ook passie en dat zie je terug bij de Chateaux & Domaines. Castel is alles in één.

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl