Golan Heights Winery

En marge van de Wine Professional 2016 zijn in de avond á la Vinexpo vaak nog diners. Zo ook dit keer. Golan Heights Winery, in de portfolio van Intervaces | Vos & Partners, geeft een diner voor verkoopmedewerkers en nodigt daarbij ook journalisten uit. Het was weer prettig aanzitten in restaurant Kronenburg. De Golan Heights Winery is gezamenlijk eigendom van acht Israëlische nederzettingen – 4 moshavim – cooperatieve communities – en 4 kibbutzim – collectieve communities-, die ook de druiven leveren.

De eerste jaargang werd uitgebracht in 1984. De productie bedraagt 6 miljoen flessen per jaar, waarvan 25 % wordt geëxporteerd. Het bedrijf heeft 28 wijngaarden waarvan 96 % op de Golan Hoogte. Deze geografische locatie is in het verleden onderwerp geweest van een internationaal dispuut, maar binnen de huidige politieke constellatie behoort deze discussie hoogstwaarschijnlijk tot het verleden.

Facts and figurs

De Golan Heights Winery telt 150 medewerkers, acht aandeelhouders – 4 kibboetsen en 4 moshavim -, 28 wijngaarden, 15 growers, 5 wijnmakers, de hoogst gelegen wijngaard ligt op 1200 meter hoogte in Odem, 21 druivensoorten (13 rood, 8 wit) en 8200 eikenhouten vaten. Zo staat te lezen op de website, plus een hele lijst met prijzen. Yael Gai licht toe ‘We bestaan sinds 1983. Onze directeur trok zijn stoute schoenen aan en stuurde in 1987 de eerste cabernet sauvignon uit 1984 in naar de International Wine & spirit Competition in London. Deze wijn won vervolgens tot onze eigen verbazing een gouden medaille. Sindsdien gaat het crescendo. We hebben vier brands: Yarden, Gamla, Mount Hermon en Golan.’ Andere ranges – niet in Nederland verkrijgbaar – zijn Cigall en Sion. Dit zijn inderdaad mooie cijfers. Daar komt nog bij dat Golan Heights Winery in 2012 tot New World Winery of the Year werd uitgeroepen door Wine Enthusiast Magazine.

De wijnregio, de Golan Hoogte, is zo’n 70 km lang en 20 km breed. Het hoogste punt is 1200 meter en het laagste 400 meter. Diverse microklimaten en condities – zo is de grond bijvoorbeeld vulknisch van aard – binnen deze hoogtes bieden de juiste omstandigheden voor bepaalde druiven. De hogere koele gebieden zijn ideaal voor chardonnay, gewurztraminer en pinot noir, in het centrale mildere gedeelte voelen de syrah en cabernet sauvignon zich prima en het zonnige zuiden is weggelegd voor druiven zoals de muskaat. Deze topografische en klimatologische omstandigheden zijn uniek voor Israel. Ieder zichzelf respecterend wijnbedrijf wil daarom graag een wijngaard in de Golan, maar deze zijn dun gezaaid omdat De Golan Heights Winery 75% van het arsenaal bezit.

Zijn de wijnen van Golan Heights Winery kosher? Yael Gai ‘onze wijnen zijn kosher for pass-over, dat betekent dat ze onder rabbinaal toezicht zijn gemaakt’. Dit proces begint op het moment dat de druiven in de wijnkelder komen en worden geperst, tot aan het bottelen in de flessen. Als de kurk er op zit mag iedereen de wijn weer aanraken. In de praktijk betekent dit, dat de wijnmaker en zijn team alle handelingen over moet laten aan de daarvoor aangestelde orthodoxe Joodse medewerkers. Kosher for passover is net iets strakker qua voorschriften dan kashrut, zo mag de wijn niet in aanraking zijn geweest met bloem en deeg e.d. Een ander voorschrift is de shmittah, het sabbitical year. Eens in de zeven jaar krijgen de wijngaarden een jaar rust. Het bedrijf houdt zich daar strak aan de voorschriften van de halacha i.e. goddelijke en rabbijnse wetgeving gefundeerd op de Thora. Met zoveel wijngaarden valt dit gelukkig voor Golan Height Winery ook makkelijker te managen, ieder perceel heeft weer op een ander moment rust.

Wijnen

De instapwijnen Hermon White 2013 en Hermon Red 2013 (beiden € 11) zijn blends en vallen op door hun ronde soepelheid.De Yarden Chardonnay Odem 2012 organic is een mooie nieuwe wereld chardonnay(€ 18),de Yarden Chardonnay Katzrin 2012 (€ 35) is superchique en elegant. De bloemige en stevige Viognier 2011 (€ 18) is een aanrader, eenmaal geproefd vergeet je deze niet snel. Heel mooi. De goed ontwikkelde cabernet sauvignons van zowel Gamla – in een blend met merlot – en Yarden 2009(€ 30) laten zien dat de Golan Hoogte een perfecte streek is voor deze druif. ‘De Yarden cabernet sauvignon is zoveel medailles en prijzen gekregen. Het is echt onze premium wijn’. Het bedrijf maakt ook nog een frisse sauvignon blanc, een riesling, een muscat, een portwijn van Portugese varieties en een droge wijn van dezelfde druivensoorten, en een organische merlot.

Israël en wijn is volgens Gai een natuurlijke synthese ‘in de bijbel staat zoveel over wijn, wanneer te drinken en hoe te maken.’ Wijn hoort bij Israël en Israël hoort bij wijn. Golan Heights Winery heeft in dit wijnlandschap een unieke en vooruitlopende positie weten te verwerven en dat is bijzonder knap.

Charlotte van Zummeren

www.golanwines.co.il

www.vosenpartners.nl


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl