Torelló | Cava Corpinnat en klasse xarel.lo

9 producenten hebben een paar jaar geleden samen de D.O. Cava verlaten. De D.O. Cava heeft namelijk geen geografische herkomstbepaling, de regels betreffen uitsluitend de wijze van productie. Juist Gramona, Recaredo, Nadal, Lopart, Sabate o Coca, Torello, Can Feixes, Julia Bernet en Mas Candi zijn gelegen in het hart van de Penedes. En het hart van de Penedes, in het Catalaans Corpinnat, biedt het juiste terroir voor topcava. Dus deze negen producenten stapten na vergeefs overleg met de D.O. en vanaf vorig jaar februari zijn de eerste flessen gebotteld met de nieuwe naam Corpinnat en de toevoeging EU Brand, want de organisatie is als brand goedgekeurd door de EU.

De regels om bij Corpinnat te horen zijn stringent. De bepalingen zijn als volgt:

  • 100% organic
  • 18 maanden minimaal sur lattes
  • 90% druiven komen van de eigen wijngaarden, 10% mag gekocht worden, maar dan wel van een partij waarmee een lange relatie bestaat
  • Het plukken gebeurt met de hand
  • 90% van de blend moet bestaan uit iig enkele volgende druiven: garnaxta, macabeo, xarel.lo, garnafel, monastrell en sumoll. 10% of 10% van de productie kan dan bijvoorbeeld pinot noir zijn.
  • Men heeft 3 jaar om lid te worden en de wijngaarden aan te passen.
  • Alle Corpinnat wijnen moeten minimaal 18 maanden op de fles rusten.
  • Alle Corpinnat wineries moeten minimaal 1 mousserende wijn met minimaal 30 maanden bottle ageing maken.
  • Alle Corpinnat wineries moeten minimaal 1 mousserende wijn met 60 maanden bottle ageing maken.

De Penedes kent 4.000 vignerons dus groei is mogelijk. Overigens heeft de D.O. inmiddels wel oren naar aanpassingen naar herkomst, dus het is even bezien hoe dat gaat lopen. Het Corpinnat terroir beslaat in totaal 22.000 ha.

Torelló

Een van die Corpinnat producenten is dus Torelló, een meer vier eeuwen oud familiebedrijf. Het Huis Torelló ligt in de Penedes en is al sinds de 16de eeuw in de familie. Het landgoed ligt halverwege tussen de zee en de bergen van Montserrat op 33 km afstand van Barcelona. Op de kalkrijke kleibodem verbouwen zij de typische cava druiven macabeo, xarel.lo en parellada, maar ook chardonnay en de zeldzame subirat parent.

Xarel.lo stille wijn: 50 Lliures

Torelló maakt ook stille wijnen en verbouwt ook cabernet sauvignon, merlot, pinot noir en syrah. Van de kwaliteitsdruif xarel.lo maakt Torelló een prachtige wijn: 50 Lliures. Deze wijn rust op liefst vijf verschillende type vaten: amphora, betonnen ei, RVS, Demijohn (oftewel de glazen grote fles) en acacia vaten. Hierdoor wordt de xarel.lo zacht crèmig, mineralig. De wijn heeft veel diepgang. Prachtig!

Cava is natuurlijk dé specialiteit Ze maken uitsluitend cava in de kwaliteiten reserve en gran reserva. Het wettelijke minimum voor cava reserve is 15 maanden, maar bij Torello krijgt de reserve cava een minimum van 24 maanden lie-rijping. Voor de gran-reserva’s wordt minimaal 30 maanden uitgetrokken.

Torrelló maakt wel 5 verschillende soorten Brut Nature. In Nederland zie je vooral de 225 Corpinnat. In Spanje is brut nature altijd aangenamer dan in Champagne vanwege de zuidelijker ligging. Het is een heel chique glas met een fijne mousse, veel fruit, brioche en veel lengte.

Maar ook in de ‘normale’ Cava, de D.O. Cava, maakt Torelló aangename cava’s zoals de Special Edition Cava die ieder jaar een nieuwe sleeve krijgt. Deze Cava rust wel 36 maanden op zijn lees en is zacht en romig. Verwennerij.

In totaal maakt Torelló tien verschillende Cava’s – waaronder 5 onder Corpinnat – en 5 stille wijnen. De Raimonda van cabernet sauvignon, syrah en merlot met 12 maanden houtopvoeding is een prachtig strakke wijn. Elegant!

De Grand Crysalis van xarel.lo en chardonnay is gebotteld in een prachtige champagne-achtige fles en heeft 3 maanden op hout gelegen. Deze wijn heeft een mooi bittertje gecombineerd met zachtheid en mineraliteit. Met deze wijnen verras je je gasten.

Torelló maakt gewoon prachtige Cava’s en wijnen.

ChvZ


Rubriek(en):
Champagne
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl