Central Coast | Au Bon Climat

Au Bon Climat klinkt meer Frans dan Amerikaans en dat was dan ook precies de bedoeling. Au Bon Climat zegt het zelf ‘An homage to the wines of Burgundy’. De in 2021 onverwacht overleden Jim Clendenen is de godfather en oprichter van Au Bon Climat. Hij zag eruit als een rockstar en was flamboyant en zeer bevlogen. Als wijnmaker heeft hij ettelijke prijzen gewonnen.

Jim Clendenen was gek van de Bourgogne. Jim’s carrière als wijnmaker begon met de oogst van 1978 bij Zaca Mesa Winery, waar hij drie jaar lang assistent-wijnmaker van Ken Brown was. Daar ontmoette hij zowel Adam Tolmach als Bob Lindquist, met wie hij later ging samenwerken. Jim vertrok in 1981 om drie oogsten in één jaar op drie continenten te voltooien: één in de VS, één in Australië en één in Frankrijk. Terwijl hij in Frankrijk was, huurde de bekende importeur Becky Wasserman hem in om de wijnmakers in Bourgondië die ze vertegenwoordigde te interviewen en hun wijnbouw en wijnbereidingstechnieken te documenteren. Jim Clendenen werd hierdoor een ware Bourgogne-adept.

In 1982 besloot Clendenen, samen met Adam Tolmach, om een wijnmakerij op te richten met alleen Bourgondische druivenrassen. Au Bon Climat maakte al snel meer dan 50.000 kisten per jaar. Zijn andere merk was Clendenen Family Vintners, een winery die hij speciaal voor zijn kinderen oprichtte. Door zijn onverwachte overlijden werken zijn kinderen nu bij Au Bon Climat.

Au Bon Climat maakt wijnen in diverse gebieden aan de Californische Central Coast en met name in Santa Barbara County. Au Bon Climay is vooral beroemd door de pinot noir, chardonnay, pinot blanc en pinot gris. Ook Robert Parker en Oz Clarke waren grote fans.

En dat is niet verwonderlijk want Au Bon Climat maakt Burgundy-like kauwbare pinot noirs en chardonnays. Door wijnmaakmethodes uit de Bourgogne  toe te passen in Santa Barbara, krijg je Europese Nieuwe Wereld wijnen, precies wat Jim wilde. Vergisting op barrique, persen van hele trossen, rijping op de lees en het gebruiken van bourgogne barriques zijn standaard bij Au Bon Climat. De wijnen zijn gelaagd, goed gestructureerd en met een beschaafd alcoholpercentage..

Best of Wines heeft een aanzienlijke voorraad van wijnen van Au Bon Climat Best Of Wines Au Bon Climat Wijnen met een verwijzing naar de wijngaard en bijzondere namen – Nuits Blanches au Bouge – en labels. De prijzen liggen tussen de 30 en veertig Euro met uitschieters naar boven. Voor deze kwaliteit betaal je in de Bourgogne het veelvoudige. I rest my case.

ChvZ

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl