Central Coast Santa Ynes | Jonata

Jonata is een Amerikaans wijnhuis met een imponerende achtergrond. In 2004 was de eerste jaargang, daarna, in 2009, verkocht oprichter Charles Banks zijn aandelen aan Stanley Kroenke. Deze Kroenke is niet de eerste de beste. Naast de sportclubs Arsenal, Los Angeles Rams en de Denver Nuggets is hij ook eigenaar is van o.a. Screaming Eagle.
Jonata behoort tot een nieuw soort producenten die floreren met een niet-traditioneel portfolio van variëteiten. In Californië zie je veel zinfandel en cabernet sauvignon, maar Jonata is gespecialiseerd in o.a. sangiovese, syrah en cabernet franc.

Jonata

Jonata is vernoemd naar het Spaanse landgoed uit 1845, Rancho San Carlos de Jonata. Destijds besloeg dit landgoed een groot deel van de Santa Ynez-vallei. Het wijngoed Jonata zit in het hart van de voormalig rancho. De naam Jonata komt van de plaatselijke Chumash-stam en betekent hoge eik. De naam Jonata wordt dan ook op z’n Spaans uitgesproken als go-notta. Daarnaast hebben alle wijnen die door Jonata worden geproduceerd ook een Spaanse naam.

Duurzaamheid en biodiversiteit!

Jonata praktiseert de zogenaamde polyface-landbouw.  Kippen, kalkoenen, geiten, varkens en schapen zijn geïntegreerd in hun landbouwmodel, de beesten lopen gewoon gezellig los en zorgen zo voor een natuurlijke biodiversiteit. Jonata heeft een grote tuin en boomgaard waar olijfolie van het eigen landgoed wordt geproduceerd, samen met honing van bijen die op de ranch zijn grootgebracht. Water wordt zorgvuldig gebruikt. Herbiciden en pesticiden..absoluut niet!

Van de 257 hectares zijn er 34 met wijnstokken beplant. De zeer zandige grond maakte wijnbouw ingewikkeld en de Central Coast Vineyard Care Associates, het vooraanstaande wijnbouwbeheerbedrijf aan de Central Coast, heeft hier goed werk gedaan om de grond werkbaar te maken.

Onder leiding van Matt Dees, de wijnmaker van Jonata, werd het duidelijk dat – ondanks wijdverbreide scepsis – het de juiste beslissing was genomen om syrah en sangiovese aan te planten. De wijnen van Jonata kregen lovende kritieken van Robert M. Parker Jr., Jeb Dunnuck, Antonio Galloni en Stephen Tanzer.

Wijnen

Jonata produceert voornamelijk rode wijnen en daarnaast een klein percentage witte wijn. Jonata ligt in de Ballard Canyon in Californië, in Central Coast Santa Ynes. Jonata is een icoon geworden met hogelijk gewaardeerde wijnen. Eén van grootste toppers is de Jonata Todos, een elegante, geconcentreerde en aromatische rode wijn met bloemen, balsamico en kruiden. De wijnen van Jonata hebben een respectabel alcoholpercentage van 14+, maar de alcohol is goed geïntegreerd in het smaakprofiel.

Winebusiness.nl proefde de Todos 2018 van 45% syrah, 21% cabernet sauvignon, 14% petit verdot, 9% petite sirah, 5% merlot en 6% andere variëteiten. Een krachtige en geconcentreerde wijn met bloemige accenten. Balsamico, nootmuskaat, espresso, zwarte peper, zwarte kers en rijpe bramen. Prachtig, sierlijk en compleet. Robuust donker fruit met fijnen zuren en zachte tannines.  Fascinerend en zwoel.

Daarnaast kwam de Fenix 2017 in het glas. Dit is een stevige Bordeaux-like jongen van 40% merlot, 32% cabernet sauvignon en 20% cabernet franc en 8% petit verdot. Leer, peper en bramen, koffie en veel zwart en rood fruit. Een wijn met breedte en kracht en een zijdezachte textuur. Elegant en krachtig. Kan goed ouderen.

Best of Wines  heeft een uitgebreid portfolio van Jonata. De Todos kost 4 tientjes en de Fenix 5. Het zijn wijnen met een verhaal en een unieke smaak. Kanjers!

ChvZ

 

 

 


Rubriek(en):
Proeverijen
Hoofdmenu
error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl