Castelletto | Fortemasso

Barolo is een relatief klein gebied in Piemonte. Piemonte telt 55.000 hectares en Barolo 2.000. 20% daarvan hoort bij een coöperatie, want er zijn legio hele kleine bezittingen Barolo. Barolo is een gebied met vele heuvels en nog meer subzones. Er zijn 170 cru’s – of zoals ze daar zeggen MGA: Menzione Geografica Aggiuntiva – en zo’n 30 cru’s worden geëxporteerd naar het buitenland. De rest komt nog niet eens het land uit, zo populair zijn ze. Op de labels is het zoeken naar die Cru’s i.v.m Europese regelgeving en vermeldingen op het label. In de drie subzones Seralunga d’Alba, Monforte d’Alba  en La Morra zitten natuurlijk meerdere MGA’s die soms met een afkorting ergens staan. Grofweg komen van La Morra de lichtste wijnen en van Seralunga de zwaarste tannineuze wijnen. Monforte d’Alba zit ertussenin.

Vandaag hebben we het over Fortemasso, een kleine winery in Castelletto (gemeente Monforte d’Alba) met acht hectares aan wijngaarden; vijf daarvan zijn bestemd voor de productie van Barolo. De wijngaarden van Fortemasso bevinden zich in Castelletto op hellingen tussen 360 en 450 meter. Het teroir bestaat uit het zogenaamde Diano-zandsteengrond. De Pressenda-wijngaard bestaat voornamelijk uit mergel en is het historische hart van de heuvel van Castelletto. Dankzij het koele, luchtige klimaat in dit gebied en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht, vindt de druivenoogst hier iets later plaats dan in andere gebieden van de Langhe.

Fortemasso ligt in een state-of-the-art-winery bovenop de heuvel. Kosten noch moeite zijn gespaard om er een prachtige winery van te maken. Annalisa Chiavazza en haar collega ontvangen me allerhartelijkst. Fortemasso bestaat sinds 2013 en is onderdeel van de Agricole Gussali Berretta, deze naam zal vooral in Amerika bellen doen rinkelen. In Italië hebben ze een aantal wineries waaronder Fortemasso. Je merkt aan alles, waaronder de puur op wijn gerichte professionele houding, dat wijn hier centraal staat.

Fortemasso is geen grote producent, ze maken 50.000 flessen per jaar, die vooral  naar de U.S.A, gaan.

Winebusiness.nl proefde een lichte en sappige Dolcetto, een zeer fruitige Langhe Nebbiolo gevolgd door een krachtige Barbera d’Alba Superiore. Dit is echt een eetwijn.

Bij de Barolo’s kom je in de sfeer van drop, leer, aardse tonen. De Barolo Castelleto – het paradepaardje van het huis – heeft merkbare tannines, maar ook die aardse tonen met champignon en leer. De Riserva – met nog meer houtopvoeding – heeft tonen van Balsamico en een hele lange afdronk. Er is duidelijk verschil tussen de jaren, je kunt zo je voorkeuren hebben.

Fortemasso maakt ingetogen wijnen. Wijnen die tijd nodig hebben, elegante wijnen die met liefde gemaakt worden.

 

Charlotte van Zummeren


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl