Central Otago | 1

Central Otago: pinot noir |1

NZ 065There is no other country on the face of the earth for the production of Burgundy grapes then Central Otago’. Central Otago mag zich de laatste jaren verheugen in meer en meer interesse van wijnliefhebbers en -professionals. De Engelse uitspraak aan het begin van deze alinea doet recht aan alle interesse. Aan het eind van het tweede artikel zal duidelijk worden wie dit heeft gezegd en wanneer dit is gezegd. Doe maar een gokje alvast. Het zuider eiland van Nieuw Zeeland ligt dicht bij zowel Australië als Antartica.

NZ 059Dit brengt zowel heet weer als koele lucht met zich. Zie hier in een notedop het klimaat van Central Otago. Daarnaast veel zon en lucide lucht, de zon bereikt hierdoor druif en mens. Otago is een gigantisch gebied. Vanuit het vliegveld van Queenstown is het een uur rijden naar Cromwell gelegen in het subgebied Bannickborn, vanuit Bannickborn is het vervolgens weer een uur rijden naar het andere subgebied Bendigo. Appalation Gibbston ligt tussen Queenstown en Bannickborn, subgebied Alexandra ligt weer een uurtje zuidelijker van Bendigo en -Waitiki weer uurtje westelijker.

Pers

NZ 050Rudi Bauer van Quartz Reef verwoordt het als volgt ‘we hebben niets liever als pers hier, maar omdat we zover uit elkaar liggen wordt het altijd een lange en intensieve reis’. Bauer heeft me dan een paar uur rondgereden door het imponerende landschap van Otago. De film Lord of the Rings is hier opgenomen. Zoals James Dicey van Mount Difficulty het later verwoordt ‘je had het moeten zien. Tweehonderd vrachtwagen kwamen langsrijden en trokken dan weer verder’. Veel gebergte dat wijd uit elkaar ligt, daartussen een eindelijk lijkende. Rivieren, een – gecreëerd – meer, besneeuwde bergtoppen en bijna altijd een stralend blauwe hemel.

Het uitzicht is schier eindeloos. Bauer wijst intussen op de rotsbodem onder zijn wijnstokken ‘zie je dat. Dat is quartz reef. Daarnaar is mijn winery genoemd’. De jong uitziende stokken blijken zeventien jaar oud te zijn. ‘Dat komt door de combinatie van terroir en klimaat’. Bauer is geen man van veel woorden. Een overtuigd aanhanger van de bio-dynamie. Hij laat me de ‘bio-werkplek’ zien, waar de ivoren hoorn onder de grond ligt en het schema aan de houten muren. Het is een open schuur bij de wijngaarden. Quartz Reef maakt naast zijn pinots internationaal gewaardeerde mousserende wijn. Prinses of Wales Camilla schijnt er gek op te zijn en ik kan me iets van voorstellen. De riddling in de dependance in Cromwell doet de staf van Quartzreef zelf, gewoon iedere ochtend. Morgen het tweede artikel over het fascinerende Central Otago.


Rubriek(en):
Proeverijen

Gerelateerde berichten


    Hoofdmenu
    error: Copyright 2022 | Winebusiness.nl